Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Gaisma un cerība nāk tad, kad ir prieks. Lielakcija Gaismas krasts aicina vienoties dejā pie jūras

Reiz, ejot gar jūras krastu, producente un režisore Inese Lukaševska iedomājās, ka te varētu arī dejot. Bet ne viena! Un ne tikai kopā ar draugiem. Kāpēc?

"Negācijas, sašķeltība, nomāktība. Viss, kas saistīts ar Covid-19 un karu Ukrainā, ir mainījis pasauli," I. Lukaševska pamato un uzsver, ka ilgi dzīvot ar negatīvu enerģiju ir bezgala grūti. Vieni savu attieksmi pauž un enerģiju izliek protesta gājienos, citi sit logus un šķīvjus, bet I. Lukaševska, negribot gaidīt katastrofu, kas mūs vienotu, ir izdomājusi akciju Gaismas krasts – tādu kā Baltijas ceļu, bet jau citā formātā, lai tauta sajustu vienotības garu un prieku par savu zemi. Akcija 3. septembra vakarā, sākot no Ragaciema bākas, dejā vienos vairāk nekā 1200 brīvprātīgu dejotāju.

Ragaciems kā šī notikuma epicentrs ir nejaušība, lai gan, tieši sākot realizēt ideju, Lapmežciema pašvaldība izrādījusi aktīvu interesi un palīdzējusi. "Projekts ir traks, jo budžets ir nulle, taču jāatrisina daudz jautājumu," stāsta I. Lukaševska. "Šis pasākums ir izaicinājums. Skaņu kompānija pārjautāja – vai es zinot, ko nozīmē novilkt vadus tikai piecu kilometru rādiusā." Lielu prieku un gandarījumu pasākuma organizētājai sagādā brīvprātīgo atbalsts, ir sajūta, ka visā Latvijā veidojas atbalsta, saziņas tīkls. "Enerģija ir jaudīga, un milzīgs projekts var tapt, pateicoties katra ieguldījumam."

Gaismas krastam tapusi sava dziesma, kuras autori ir komponists Rihards Zaļupe, mūzikas producents Kaspars Ansons un teksta autore Sondra Zaļupe. "Gribēju atbilstoši mērķim un sajūtai piemērotu mūziku, hitu, kas ir pozitīvs, lipīgs, skaņdarbs ar patosu," saka I. Lukaševska. Tā ieskaņošanā piedalījušies mūziķi Intars Busulis, Kato, Kaspars Bārbals, koris Maska ar diriģentu Jāni Ozolu u. c. Pasākums nebūs tikai sadošanās rokās, jo dejai ir īpaša horeogrāfija, ko izveidojuši Liene Grava un Ģirts Bisenieks. Soļus var iemācīties videorullīšos vietnē www.gaismaskrasts.lv.

Pati I. Lukaševska cer iejukt starp dejotājiem, un viņai līdzi būs pusotru gadu vecā meitiņa, kas, izrādās, nemaz nebūs jaunākā dalībniece. Vecākajai dejotājai, kas pieteikusies, ir 80 gadu, jaunākajai – gadiņš. Lielakcija sāksies ar kopmēģinājumu, bet pašā saulrietā visi dalībnieki izretosies 25 km garumā, simboliski veidojot gaismas ceļu.

I. Lukaševska smejas, kad pasākumu salīdzinu ar pieteikumu Ginesa rekordam. "Ne jau tāpēc to daru! Varam dzīvot esošajā situācijā un kā strausi iebāzt galvu smiltīs, bet varam arī paši kaut ko mainīt. Ceru, ka šī kļūs par brīnišķīgu tradīciju. Gribas, lai ir svētki, jo gaisma jau nāk tad, kad ir prieks."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja