Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Nacionālais balets aicina uz jauniestudējumu Trīs musketieri

26. oktobrī pirmizrādi piedzīvos Latvijas Nacionālā baleta sezonas pirmais jauniestudējums – komponista Jana Kučeras un horeogrāfa un scenogrāfa Pola Čalmera balets Trīs musketieri, informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Jauniestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents būs Andris Veismanis, bet kostīmus veido Anna Konteka, gaismu mākslinieks ir Jevgeņijs Vinogradovs.

Galvenajās lomās iejutīsies Kārlis Cīrulis, Aleksandrs Osadčijs, Germans Ševčenko, Arturs Sokolovs, Avetiks Karapetjans, Annija Kopštale, Ieva Rācene, Alise Prudāne, Jūlija Brauere, Jolanta Lubēja un citi.

Pēc Morāvijas-Silēzijas Nacionālā teātra pasūtījuma tapušais iestudējums, kura pasaules pirmizrāde notika 2017. gada 23. martā Ostravā, tagad arī Latvijas Nacionālā baleta interpretācijā ļauj baudīt Aleksandra Dimā literāro meistardarbu, kura pasaulslavenie varoņi bezbailīgi stājas pretī karaļa galma viltīgajiem ienaidniekiem un pierāda, ka augstsirdība, asprātība, mīlestība un draudzība ir spēcīgākie ieroči cīņā ar meliem, nodevību un varaskāri.

“Darbs pie šī jauniestudējuma man dāvāja lielisku iespēju pirmoreiz strādāt ar jaunu partitūru, kuras autors ir čehu komponists Jans Kučera.  Baleta ritmu nosaka tā divu galveno mīlas stāstu pretstatījums un musketieru varonīgie piedzīvojumi 17. gadsimta sākumā, saskaroties ar politiskajām intrigām Luija XIII galmā. Horeogrāfiju balstīju klasiskā baleta tehnikā, to papildinot ar dabiskāku ķermeņa valodu, izvairoties no tradicionālās pantomīmas sižeta atklāsmē.  Meklējot lomu atveidotājus Latvijas Nacionālajā baletā, es mēģināju pilnā mērā izmantot trupas spēcīgās personības, dejotāju brīnišķīgo enerģiju un entuziasmu.  Ar nepacietību gaidu 26. oktobri, kad šis Dimā mūžam slavenais meistardarbs piedzīvos jaunu pirmizrādi,” iestudējumu raksturo horeogrāfs un scenogrāfs Pols Čalmers.

“Balets tapis ciešā sadarbībā ar horeogrāfu Polu Čalmeru. Vienojāmies, ka mūziku veidošu neobaroka stilistikā. Tomēr, lai visa jaunā mūzika gluži nesakņotos tikai baroka estētikā, galu galā partitūrā iekļāvu arī stilistiskas atkāpes. Šāds detalizēts plāns man ļoti palīdzēja komponēšanas procesā. Es vēlējos radīt mūziku, kas atbilstu stāstam par musketieriem un aizrautu skatītājus, mūziku, kas attiecīgajos brīžos biedētu, sajūsminātu un aizkustinātu, arī būtu pietiekami dramatiska, un pilnībā atklātu simfoniskā orķestra bagātīgās krāsas, tādu, kas būtu interesanta un melodiski iezīmīga,” saka komponists Jans Kučera.

Pols Čalmers karjeru sācis kā dejotājs Kanādas Nacionālajā baletā, turpinājis kā solists Štutgartes un Montekarlo baletā. Bijis baletmeistars Drēzdenes un Leipcigas baletā, Leipcigas baleta mākslinieciskais vadītājs. Pols Čalmers veidojis horeogrāfijas Veronas arēnas baletam, Romas operas baletam, Madrides dejas festivālam, Senprē festivālam Šveicē, Poznaņas Teatr Wielki un citiem.

Jans Kučera ir Čehijā pazīstams komponists un diriģents. Viņa kompozīciju klāstā ir darbi simfoniskajam orķestrim un kamersastāviem, kantātes un dziesmas, kā arī mūzika vairāk nekā 30 teātra iestudējumiem un muzikālie aranžējumi. Prāgas Nacionālajā teātrī iestudēta viņa komiskā opera Sarkanā Mērija, un jau šoruden Pilzenē pirmizrādi piedzīvos viņa otrais balets Spītnieces savaldīšana.

Somijas Nacionālās operas un baleta māksliniece Anna Konteka radījusi scenogrāfiju un kostīmus kopumā vairāk nekā 150 operām, baletiem un teātra iestudējumiem. Radošie ceļi viņu aizveduši uz daudzām pasaules valstīm. Viņas darbi bijuši skatāmi ne vien uz skatuves, bet arī izstādēs. Anna Konteka saņēmusi daudzas balvas, to vidū arī Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāles Sudraba medaļu par scenogrāfiju un kostīmiem Igora Stravinska operai Lakstīgala.

Baleta Trīs musketieri izrādes šosezon notiks arī 27. oktobrī, 9. un 23. novembrī, 14. decembrī, 5. janvārī, 1. martā un 18. aprīlī.

Sarunas pirms pirmizrādēm par jauniestudējumu notiks 22. oktobrī plkst. 18.30 LNO Jaunajā zālē.

Biļetes var iegādāties Latvijas Nacionālās operas un Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/events/event/65183.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja