Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdota grāmata Pretošanās padomju okupācijai 1946.–1954. gads

Izdevniecība Latvijas mediji laidusi klajā vēsturnieka Zigmāra Turčinska grāmatu Ziemeļlatgales Neatkarības vienība. Pretošanās padomju okupācijai 1946.–1954. gads, informēja AS Latvijas mediji Mārketinga speciāliste Maija Hvorostjanaja.

Vēsturnieks Zigmārs Turčinskis (1974) savu jaunāko pētījumu ir veltījis pretošanās kustībai pret padomju okupāciju Latvijā, ko īstenoja nacionālo partizānu Ziemeļlatgales "Neatkarības vienība" (ZLNV). Tas ir dokumentos un liecībās balstīts stāsts par šīs nacionālo partizānu organizācijas izveidi, darbību un bojāeju, vēstot arī par citām apkārtnes grupām. Šī monogrāfija ir tapusi kā veltījums, atzīmējot 75. gadadienu, kopš Ziemeļlatgalē sākās pirmās nacionālo partizānu cīņas. Grāmatas zinātniskā konsultante ir Inese Dreimane. Māksliniece Aija Andžāne.

"Monogrāfijā ir iekļauts kvalitatīvs pētījums un vizuālais materiāls, ietverot svarīgas fotoliecības no vēstures un privātajiem arhīviem. Autora pētījums kliedē padomju laikā un mūsdienu Krievijā joprojām eksistējošos mītus par nacionālo pretošanās kustību. Vienlaikus monogrāfija veicina padziļinātu izpratni par jautājumiem, uz kuriem līdz šim iztrūkušas viennozīmīgas atbildes un izpratne Latvijas un starptautiskajā sabiedrībā. Šis pētījums noteikti rosina sabiedrības diskusiju par nacionālās pretošanās nozīmi un tās ietekmi Latvijas vēsturē," raksta Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Dr. Artis Pabriks.

"Zigmāra Turčinska pētījums par pretošanās kustību Ziemeļlatgalē ir unikāls ne tikai ar savu apjomīgumu vien. Šo grāmatu varētu lasīt kā visaizraujošāko romānu, ja vien aiz katra vārda, aiz katra teikuma nebūtu reālas mājas, meži, purvi un celiņi, ja nebūtu reāli cilvēku likteņi. Nav viegli lasīt šo grāmatu, jo vēstures notikumiem kārtu pa kārtai, gluži kā apsēji, tiek norauts viss, ko tiem uzslāņojis laika ritējums: apsūbējums, leģendas, poetizācija. Patiesības akā ūdens tik tiešām ir rūgts, bet saldināt mēs varam tikai ar to, ka zinām un neaizmirstam," pauž rakstniece, Anna Rancāne.

Zigmārs Turčinskis ir vēsturnieks, monogrāfiju, zinātnisko publikāciju un pētīju autors un līdzautors. Ieguvis Mag. hist. grādu vēsturē LU Vēstures un filozofijas fakultātē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja