Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Izdots ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana romāns Internāts

Izdevniecībā Jānis Roze izdota slavenā ukraiņu rakstnieka Serhija Žadana romāns Internāts (2017) iespaidīgi parāda, kā tuva un pazīstama vide pēkšņi kļūst par svešu un draudīgu teritoriju, un apliecina, ka neviens nekad nevar būt tam gatavs.

Kāds jauns ukraiņu valodas skolotājs dodas pakaļ savam trīspadsmitgadīgajam māsasdēlam uz internātu, kas atrodas pilsētas viņā galā, taču izrādās, ka apkaimē negaidīti sākusies karadarbība, valda vispārējs haoss, notiek apšaudes un vairs nevar saprast, kurš ir savējais un kurš – ienaidnieks. Jebkurā brīdī zem kājām var sprāgt mīna, ap sagrauto māju drupām siro bezpajumtnieki suņi, un apātiski, bezpalīdzīgi cilvēki maldās pa apokaliptisko pilsētas ainavu.

Ukraiņu rakstnieks, dzejnieks, esejists, tulkotājs un sabiedriskais aktīvists Serhijs Žadans (Сергі́й Жадан) ir dzimis 1974. gadā Austrumukrainā, Luhanskas apgabala Starobiļskā, bet vēlāk ar vecākiem pārcēlies uz Harkivu, kur dzīvo un strādā vēl arī šodien. Viņš studējis G. Skovoroda Valsts pedagoģiskās universitātes Ukraiņu–vācu filoloģijas fakultātē, ieguvis doktora grādu literatūrā, aizstāvot disertāciju par ukraiņu futūrismu, un daudzus gadus pasniedzis literatūru Harkivas Nacionālajā Pedagoģijas universitātē, tulko un atdzejo no vācu, angļu, baltkrievu un krievu valodas. Literatūrā debitējis 1991. gadā, kopumā sarakstījis 13 dzejas krājumus un 5 romānus, kas tulkoti jau vairāk nekā 20 valodās un saņēmuši neskaitāmas prestižas balvas gan Ukrainā, gan citās Eiropas valstīs – to vidū ir Jana Mihalski literatūras balva, Drahomana prēmija, ERAB Literatūras balva, Hannas Ārentes balva, Vācu grāmattirgotāju balva u. c. Šī gada martā Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras komiteja Serhiju Žadanu nominējusi Nobela prēmijai literatūrā. Serhijs Žadans ir pazīstams arī kā ska pankgrupas Жадан і Собаки līderis, piedalās rokkoncertos, rīko klasiskās un netradicionālās mūzikas koncertus, izstādes, ielu akcijas, vada izdevējdarbības un multimediālus projektus, festivālus un citus pasākumus. Savulaik bijis aktīvs "oranžās revolūcijas" dalībnieks un 2014. gada martā pat guvis savainojumus Maidana atbalstītāju un prokrievisko spēku sadursmēs Harkivā. Tagad asi un nelokāmi iestājas pret Krievijas agresiju Ukrainā, darbojas kā brīvprātīgais, atbalstot Ukrainas bruņotos spēkus un zemessardzi, izveidojis labdarības fondu un vāc ziedojumus Ukrainas aizstāvjiem. Pašreizējās Eiropas tūres laikā no 8. līdz 11. septembrim uzstājas Baltijas valstīs.

Latviešu valodā līdz šim iznākuši divi viņa romāni – Džezs pār Donbasu (2016) un Mezopotāmija (2019). Abus no ukraiņu valodas latviskojusi Māra Poļakova, bet Mezopotāmijas dzejas daļu – Māris Salējs. Romāns Džezs pār Donbasu 2017. gadā tika nominēts Latvijas Literatūras gada balvai.

Arī romānu Internāts no ukraiņu valodas tulkojusi Māra Poļakova.
Grāmata iznākusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja