Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Klajā nācis Etgara Kereta stāstu krājums Aizķeršanās galaktikas nomalē

Izdevniecība Jānis Roze laidusi klajā Izraēlas rakstnieka Etgara Kereta stāstu krājumu Aizķeršanās galaktikas nomalē, informēja izdevniecība.

Šajā stāstu krājumā sastopas spilgta iztēle, versmaina aizrautība un dzēlīgs humors, kas sasaucas ar autora iepriekšējos darbos iepazīto ironiju un tieksmi pretstatīt laicīgo un pārpasaulīgo. Rakstnieka Etgara Kereta radītie tēli izaicina tradicionālo lomu dalījumu ģimenē, karā un spēlēs, viņa īsprozā netrūkst ne narkotiku un kūku, ne atmiņu un mīlestības. Šādas pretrunas nepārsteidz – rakstnieks ir uzaudzis Izraēlā, valstī, kur līdzās pastāv augsto tehnoloģiju industrija un Holokausta vēsture, praida gājieni un reliģiskās dogmas, saulainas pludmales un bumbu patvertnes.

Kerets pieder paaudzei, kas miera sludināšanu uzlūko ciniski, tāpēc viņa radīto tēlu dzīve aizrit kaismīgu konfliktu un vardarbības piepildītā vidē. Kereta stāsti nekad neaizplūst paredzamā gultnē, tie vienmēr pārsteidz, izklaidē un aizkustina. Viņa iztēlē dīvainības bieži slēpj skarbu patiesību, bet sirdēstiem pievienota šķipsniņa nenopietnības. Prasmīgi izmantojot alegorijas, Kerets balansē uz smalkās robežas starp skaudro un smieklīgo, komēdiju un traģēdiju, ikdienišķo un sirreālo.

"Lasīt grāmatu Aizķeršanās galaktikas nomalē ir kā doties izbraucienā luksusklases automobilī ar pasaules līmeņa šoferi pie stūres, secinot, ka viņa ārkārtīgi trakais skatījums uz pasauli nekādi netraucē izbaudīt lielisko prasmi vadīt auto. Vai ir vēl labāks veids apskatīt pasauli?" (Rakstniece Elifa Batumana)

"Kereta stāstos mutuļo enerģētisks, iztēli rosinošs baltās un melnās komēdijas sakausējums ar augsta līmeņa toleranci pret absurdo. Un vienmēr – vienmēr, pat ja šķiet, ka viņš rakstīto noslīpē, nevērīgi paraustot plecus par Visuma smieklīgajām kaprīzēm, šie teksti apņēmīgi uzstāj, ka cieši jāturas pie dzīves un neizbēgamā prieka par vārdu spēlēm. [..] Kereta provokatīvie stāsti negaidīti apmulsina un izsit no sliedēm: tajos ir gan cietsirdības elements, gan cerība, liegs atgādinājums par cilvēcisku kontaktu lielo vērtību. [..] Ja esat jau pazīstami ar Kereta darbiem, šis būs apsveicams viņa kanona papildinājums; ja vēl neko neesat lasījuši, šī kolekcija būs izcils starta punkts." (Boston Globe)

Etgars Kerets (1967) ir viens no ievērojamākajiem mūsdienu Izraēlas rakstniekiem un pazīstams ne tikai kā īso stāstu autors, bet arī izpelnījies atzinību ar grafiskajām novelēm un filmu un televīzijas scenārijiem. Viņa darbi, tai skaitā arī Jāņa Rozes apgādā iznākusī grāmata Autobusa šoferis, kas gribēja būt Dievs (2012), ir tulkoti 45 valodās.

No ivrita tulkojusi Māra Poļakova.

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds un Izraēlas vēstniecība Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja