Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Klajā nāk katalogs par RSU Anatomijas muzeja tetovēto ādu kolekciju

RSU Anatomijas muzejs sadarbībā ar māksliniekiem Kristianu Brekti un Aleksandru Breži izdevis ilustrētu katalogu, kas veltīts muzeja neparastākajai – tetovēto ādu – kolekcijai, informēja muzeja pārstāvji.

Anatomijas muzeja kolekcija tapusi 20. gadsimta pirmajā pusē kā mācību materiāls medicīnas studentiem. Kolekcijā savdabīgi izceļas ar mācību procesu šķietami nesaistītā tetovēto ādu kolekcija – trīsdesmit tetovētas ādas preparāti, būtībā pergamenti, kas, iestikloti un ierāmēti, gadu desmitiem "rotājuši" Anatomijas muzeja sienas kā ziņkārību rosinoši objekti bez cita saglabāta konteksta. Katalogs piedāvā ieskatīties šajos neparastajos objektos un izzināt to izcelsmes vēsturi.

RSU Anatomijas muzeja vadītāja docente Ieva Lībiete: "Mūsdienās tetovēto ādu kolekcija ir reta liecība par tetovēšanas praksi Latvijas teritorijā 20. gadsimta sākumā. Ādās nolasāma gan tā laika tetovēšanas tehnika, gan lietotie krāsu pigmenti, gan tetovējumu simboli. Vienlaikus šī kolekcija rosina uzdot jautājumus, kādēļ anatomi vēlējušies preparēt, konservēt, izžāvēt, ierāmēt un muzejā eksponēt tetovētu ādu? Kas bijuši šie cilvēki, kuru āda saglabāta?"

Izdevums nopērkams grāmatnīcu tīklā Jānis Roze.

 

RSU Anatomijas muzeja kolekcija ir Nacionālā muzeja krājumu daļa. Muzeja kolekcija sastāv no aptuveni 6000 dažādu un neparastu objektu. Tie ir cilvēka normālās un patoloģiskās anatomijas preparāti, embrioloģijas, teratoloģijas (iedzimtās anomālijas), salīdzinošās anatomijas kolekcijas, kā arī plašas antropoloģiskā materiāla, kas iegūts izrakumos un ekspedīcijās 20. gs. 20.–30. gados.

RSU Anatomijas muzejs ir RSU Medicīnas vēstures institūta struktūrvienība. RSU Anatomijas muzejs ir izglītības un pētniecības vieta medicīnas studentiem, skolēniem un sabiedrībai. Jaunais muzejs atrodas Anatomikuma teritorijā, Kronvalda bulvārī 9. Apmeklētājiem tas būs atvērts, tiklīdz to ļaus epidemioloģiskā situācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja