Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klajā nāk Klaudijas Heinermanes fotogrāmata Sibīrijas trimdinieki – brīvības cīnītāji

Trešdien, 27. martā, plkst. 17.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 1. stāva Klīversalas zālē notiks fotogrāfes Klaudijas Heinermanes (Claudia Heinermann) grāmatas Sibīrijas trimdinieki – brīvības cīnītāji (Siberian Exiles – Freedom Fighters) prezentācija.

Kopš 2016. gada Klaudija Heinermane strādāja pie fotogrāmatu triloģijas Sibīrijas trimdinieki par padomju režīma deportācijām no Baltijas valstīm uz Sibīriju. Trīs daļās aculiecinieki stāsta par sieviešu un bērnu izsūtīšanu uz attāliem Sibīrijas nostūriem, dzīvi Gulaga nometnēs, organizēto pretošanos padomju okupācijai un aukstā kara sākumu. Projekta ietvaros Klaudija Heinermane daudzkārt apmeklēja Baltijas valstis, lai ierakstītu četrpadsmit pretošanās kustības dalībnieku iespaidīgos dzīvesstāstus. Fotogrāfe iedziļinājās arhīvu materiālos un klejoja pa plašajiem mežiem, kas tik ilgi bija daudzu nacionālo partizānu slēptuve. Grāmatā apkopoti astoņu Latvijas brīvības cīnītāju: Ernesta Rudzrogas, Birutas Rodovičas, Hildas Miezītes, Imanta Grāvīša, Jāņa Zemanta, Lidijas Lasmanes, Martas Vuškānes un Mihalīnas Supes dzīvesstāsti.

Par savu motivāciju šīs triloģijas veidošanai Heinermane norādīja: “Neviens nekad nav ticis notiesāts par padomju varas noziegumiem pret cilvēci. Putina Krievijā Staļina pagātne atkal tiek paslaucīta zem tepiķa, tāpēc man ir tik svarīgi saglabāt stāstus, kas mums bija apslēpti aiz dzelzs priekškara. Tie ir jāuzklausa, lai palīdzētu veidot pareizu historiogrāfiju”.

Dalība bez maksas, bet iepriekš jāreģistrējas ŠEIT. Pasākums notiks angļu valodā ar secīgu tulkojumu latviešu valodā.

Pasākums tiek organizēts ar Nīderlandes vēstniecības Latvijā un Vācijas vēstniecības Latvijā atbalstu.

Klaudija Heinermane (dzimusi 1967. gadā Izerlonā, Vācijā) studējusi tēlotājmākslu un dokumentālo fotogrāfiju. Šobrīd ir ārštata fotogrāfe, kas dzīvo Delftā, Nīderlandē. Galvenokārt pievēršas ilgtermiņa dokumentāliem projektiem un mūsdienu vēstures problēmām, kā arī genocīdam un kara sekām. Klaudija līdz šim ir izdevusi septiņas fotogrāmatas un piedalījusies daudzās publikācijās gan Nīderlandē, gan ārvalstīs. Viņas darbi ir atrodami dažādās kolekcijās un tika eksponēti vairākos muzejos.

2015. gada novembrī viņa izdeva savu godalgoto fotogrāmatu Vilku bērni. Pēckara stāsts (Wolfskinder A Post-War Story). Septiņus gadus Heinermane strādāja pie savas triloģijas Sibīrijas trimdinieki, kas 2023. gadā tika izstādīta Nīderlandes fotomuzejā Roterdamā. No 2020. līdz 2023. gadam viņa izdeva visas triloģijas daļas. Sibīrijas trimdinieki 1., 2. un 3. daļa ieguva Vācijas fotogrāmatu (Deutscher Fotobuchpreis) sudraba balvu un 3. daļa tika izvēlēta kā viena no labākajām 2020./2022. gada fotogrāmatām Nīderlandē. 2024. gada februārī Klaudija Heinermane tika apbalvota ar Igaunijas Republikas Māras Zemes Krusta ordeni.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja