Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Klajā nākusi Gundegas Repšes dzejas grāmata Ekstāzes un metastāzes

Izdevniecībā Dienas grāmata klajā nākusi Gundegas Repšes dzejas grāmata Ekstāzes un metastāzes, informēja izdevniecībā.

"2022. gads vēsturē paliks kā dziļas traumas gads, 24. februāris nu iezīmēts kā vēl viena kara sākšanās diena, neizdzēšama un biedinoša. Kā topošajā rakstnieku pieredzes eseju krājumā, kurš klajā nāks nākamā gada sākumā, raksta Gundega Repše: "Kopš Krievijas slepkavnieciskā iebrukuma Ukrainā es vairs nezinu gandrīz nevienu atbildi, kālab rakstu un rakstīju. Nezinu, kam kalpo literatūra. Nezinu, vai bija jēga piedzimt un mēģināt tapt par cilvēku. Cilvēka jēga šobrīd ir drupās.

Tomēr tā nekādi nav ne padošanās, ne vaimanāšana, gluži pretēji - garīgie spēki, gluži tāpat kā fiziskie, prasa savākties, lai izturētu, lai turētos pretī un ne tikai.

Rakstnieka, mākslinieka gars vienmēr ir jūtīgāks, asāks, nevaldāmāks, un tikai tāpēc arī spēj izmisuma brīdī mobilizēties, meklēt spēku, meklēt atbildes - un, ja ne atrast, tad katrā ziņā uzdot precīzus un svarīgus jautājumus: kāpēc ar mums, pasauli, notiek tas, kas notiek?"

Gundega Repše šogad lasītājiem devusi jau divas svarīgas grāmatas – romānu Sarunas ar Sīko un eseju krājumu Naži betonā, par rakstnieces līdzšinējo daiļradi dziļu un intriģējošu pētījumu Brīvie vektori veikusi literatūrzinātniece Anita Rožkalne. Tagad, gada nogalē, klajā nāk Gundegas Repšes trešā šī gada grāmata - dzejas krājums Ekstāzes un metatstāzes, kurš ir gan akumulējis visu šogad piedzīvoto un izturēto, gan precīzi aizrāda par kādu rakstniecības žanru iztēloto ierobežojumu nepieciešamo pārkāpšanu.

Ekstāze ne vienmēr ir nekontrolēta sajūsma vai sajūsma vispār - vismaz šajā dzejas krājumā ne. Ekstāze te drīzāk ir valodas stilistika - koncentrēta un blīva, brīžam pat sirreāla spēcīgu emociju gamma, kas ar ik brīdi tomēr uzvilnījošu gaišumu, ticību un gara spēku vienīgā var palīdzēt izturēt vēstures pasaulīgās metastāzes," raksta Dace Sparāne-Freimane.

Grāmatas noformējumā izmantotas Viļņa Heinrihsona gleznas, grāmatas mākslinieks - Jānis Esītis

Manuskripts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja