Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Voldemāra Andersona fotogrāfija. 1920.–30. gadi laika biedra acīm

Šī ekspozīcija ir unikāla iespēja sajust aizgājušā laikmeta garu. Izstādi veido fotovērojumi, vizuālas dienasgrāmatas, kuras nodot laikmeta sajūtu.

Izstādē redzama aizkustinošā latviešu lauku dzīves vienkāršība, 1920.–30. gadu sadzīves ainas, kas atbruņo ar savu dzīvīgumu un izteiksmību. Izstādē eksponētas ainavas, portreti, dzīves ainiņas visdažādākajos pasaules nostūros.

“Šī laikmeta atslēgas notikumus ir interesanti vērot ne tikai caur galveno personāžu prizmu, bet arī ar vienkāršā cilvēka acīm, vai tie būtu lauku iedzīvotāji, strādnieki, lauku muzikanti vai mākslinieki,” tā par izstādi raksta tās organizators – labdarības fonda “Sila duhi” dibinātājs un nekomerciālās partnerības “Centr soģeistvija razvitiju i podģeržke nacionaļnih tradicij, kuļturi i iskustva “Svjaz vremen” Aleksandrs Šlikovs. “Tieši šādi kadri nereti izsakās daiļrunīgāk un patiesāk par vēstures notikumiem.”

Latvijā maz pazīstamais mākslinieks Voldemārs Andersons dzimis 1891. gadā strādnieku ģimenē. Glezniecību sācis mācīties Rīgas pilsētas mākslas skolā, bet mācības pārtrauca Pirmais pasaules karš. 1915. gadā Voldemāru Andersonu iesauca armijā – 7. latviešu strēlnieku pulkā, kas ietilpa Latviešu strēlnieku brīvprātīgo rotas sastāvā. 1917. gada novembrī viņš kopā ar citiem strēlniekiem sargāja Smoļniju Petrogradā. Vienlaikus Voldemārs Andersons turpināja nodarboties ar glezniecību krievu mākslinieka Nikolaja Rēriha studijā. 
Pēc dienesta 1922. gadā viņš iestājās Augstākajās mākslinieciski tehniskajās meistarklasēs Maskavā, kuras pabeidza K. A. Korovina klasē 1924. gadā. Kopš 1932. gada V. Andersons aktīvi sadarbojās ar kultūrizglītības biedrību “Prometejs”. Regulāri piedalījās izstādēs, viņa personālizstādes notika 1921. un 1936. gadā.

Voldemārs Andersons gleznoja portretus, vēsturiskus un sociālus sižetus, ainavas un klusās dabas, strādāja grafikas žanrā, kā arī nodarbojās ar scenogrāfiju. Liela daļa viņa darbu veidoti sociālistiskā reālisma stilā. Mākslinieka gleznas glabājas Krievijas Mūsdienu vēstures muzejā, Bruņoto spēku muzejā un citos muzejos, kā arī privātās kolekcijās.
1937. gadā viņu arestēja un apsūdzēja piederībā pie kontrrevolucionāras fašistiski teroristiskas organizācijas. Viņš tika turēts Taganskas cietumā. 1938. gadā Voldemārs Andersons tika nošauts, bet 1957. gadā – reabilitēts.

1986. gadā Rīgā notika mākslinieka piemiņas izstāde. 2016. gada 20. septembrī par godu Voldemāra Andersona 125. jubilejai Maskavas Ārzemju literatūras bibliotēkā notika mākslinieka pirmā fotoizstāde Krievijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Koka ēku renovācijas centrs Koka Rīga, Krāsotāju 12

Kad?

26. maijs, 2017 – 22. jūnijs, 2017

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja