Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

FOTO: Vēsturiski stikla izstrādājumi eksponēti Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā – velte Starptautiskajam Stikla gadam

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, mainīgā ekspozīcijā, visa 2022. gada ritējumā piedāvā apskatei īpašus stikla priekšmetus no muzeja kolekcijas, kas izgatavoti vai lietoti Rīgā. Stikla priekšmetu parāde ir veltījums Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) pasludinātajam Starptautiskajam Stikla gadam.

 Pašlaik muzejs aicina iepazīt krāšņus stikla izstrādājumus, kas tapuši Emīla Galē (Émile Gallé) un brāļu Domu (Daum) uzņēmumos 20. gadsimta sākumā Francijas pilsētā Nansī, kā arī Latvijā, 1931. gadā Rīgā dibinātajā akciju sabiedrībā Neo-Fēnikss (no 1940. gada – fabrika Komunārs).

Muzeja krājumā glabājas tikai nedaudzi skaistie, izsmalcinātie 19. un 20. gadsimta mijas stila izstrādājumi, kas darināti vēsturiskajās stikla ražotnēs Francijā, Nansī pilsētā. Stikla mākslinieks Emīls Galē (Émile Gallé,1846–1904) tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem franču jūgendstila māksliniekiem. Viņš savā uzņēmumā izveidoja unikālu stikla apstrādes māksliniecisku stilu, priekšmetus veidojot no smaga, daudzslāņaina, dūmakaina stikla, tajā iegriežot vai iegravējot reljefus un krāsainus augu motīvus. Īpašu uzmanību pelna arī Emīla Galē laikabiedru – brāļu Ogista un Antonēna Domu – “Nansī stikla farbrikā” izgatavotie daudzslāņainā stikla izstrādājumi, kuros jūtama Galē stila ietekme. Vērtīgos un gleznieciski skaistos Emīla Galē uzņēmumā un brāļu Domu fabrikā darinātos stikla priekšmetus muzejam dāvinājusi leģendārā spāņu deju dejotāja un mākslas darbu kolekcionāre Marta Alberinga (1909–2005).

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja daudzveidīgajā stikla izstrādājumu krājumā rodami spoži liecinieki par attīstīto, kvalitatīvo stikla izstrādājumu ražošanu Rīgā 20. gadsimtā. Stikla gadam veltītajā ekspozīcijā, pirmo reizi vienkopus, apskatāmi vairāki desmiti daudzveidīgi stikla darinājumi, kas tapuši 1931. gadā Rīgā dibinātajā akciju sabiedrībā “Neo-Fēnikss”, kas 1940. gadā, kad PSRS okupēja Latviju, tika pārdēvēta par fabriku “Komunārs”. 1971. gadā fabriku iekļāva jaunajā ražošanas apvienībā “Latvijas stikls”, kas 2001. gadā beidza pastāvēt. Acis priecē filigrānie slīpējumi un dekoru dažādība fabrikas meistaru veidotajos krāsainā un matētā stikla priekšmetos.

Līdzās krāšņajai stikla izstrādājumu parādei, ekspozīcijas sniedz arī izzinošu vēstījumu par uzņēmumu vēsturi.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Starptautiskā stikla gada gaitā, mainīgā ekspozīcijā, piedāvā apskatei īpašus stikla priekšmetus no muzeja krājuma, kas izgatavoti vai lietoti Rīgā.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālā asambleja 2022. gadu ir pasludinājusi par Starptautisko stikla gadu, lai pievērstu sabiedrības uzmanību stikla kā materiāla lielajai nozīmei zinātnē, ekonomikā, kultūrā un visā civilizācijas attīstības vēsturē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Palasta iela 4

Kad?

1. janvāris, 2022 – 31. decembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja