Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izstāde Viduslaiku Rīgas rakstāmlietas

Izstādi Viduslaiku Rīgas rakstāmlietas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs aicina iepazīt no 17. novembra. Izstādē Viduslaiku Rīgas rakstāmlietas eksponēti unikāli viduslaiku vēstures retumi no muzeja krājuma – vienīgās līdz šim Latvijā zināmās 14. gadsimta vaska tāfelītes – Domskolas audzēkņu un skolotāju pierakstu burtnīcas, to rakstu atšifrējumi, kā arī senākie zināmie rakstāmrīki – stili jeb rakstāmirbuļi.

Mūsdienu Latvijas teritorijā, tolaik Livonijā, rakstība un rakstāmlietas ienāca kopā ar Rietumu kristīgo civilizāciju 12.–13. gadsimtā. Tāpat kā Svētās Romas impērijā, arī Rīgā rakstībai tika izmantoti stili un vaska tāfelītes. Pēc arheoloģisko pētījumu ziņām senākie Latvijā atrastie stili attiecas uz 12.–13. gadsimtu, bet jaunākie – uz 16. gadsimtu.

Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā glabājas īpašs retums – piecas 14. gadsimta vaska tāfelītes, kas viduslaikos lietotas Rīgā, kā arī vairāk nekā 50 viduslaiku rakstāmrīki, tā saucamie – stili jeb rakstāmirbuļi, kas tika izmantoti rakstīšanai uz vaska tāfelītēm. Izstādē ir eksponēta lielākā daļa šo artefaktu. Muzeja rakstāmirbuļu – stilu kolekciju veido arheoloģiskajos pētījumos Vecrīgā atrastie priekšmeti. Lielākā daļa Rīgas stilu uzieta arheoloģisko izrakumu gaitā Rīgas Doma pagalmā. Īpaša nozīme šiem priekšmetiem bija viduslaiku skolās, kur skolēni apguva rakstītprasmi.

Unikālajiem muzeja priekšmetiem – vaska tāfelītēm – šogad ir jubileja – 2021. gadā aprit 125 gadi, kopš tās ir nonākušas un tiek glabātas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājumā. 1896. gada 13. novembrī veikts ieraksts jauniegūto priekšmetu inventāra grāmatā par vaska plāksnīšu nonākšanu toreizējā Doma muzejā. Rīgas vēstures un senatnes pētītāju biedrības kolekciju glabātājs Antons Buhholcs muzejam dāvināja trīs koka dēlīšus ar piecām vaska tāfelītēm, kas pirkti 1880. gadā no galma padomnieka Karla fon Šmita atstātā mantojuma. Rīgas vaska tāfelīšu izcelsme nav arheoloģiska.

“Verba volant, scripta manent – Vārdi izskan, uzrakstītais paliek,” izsenis pasaulei pauž Latīņu teiciens. Līdz ar rakstības, izglītošanās attīstību, gadsimtu gaitā ir veidotas un pilnveidotas arī cilvēku lietotās rakstāmlietas. Pasaules lielākajās bibliotēkās tiek glabāti rokrakstu paraugi, kuru izcelsme sniedzas tālā senatnē, sākot jau ar ēģiptiešu pierakstiem, kas tapuši 10. gadsimtā pirms mūsu ēras. Saglabātie rokraksti atspoguļo teju visu cilvēces attīstības gaitu. Pierakstiem tikuši izmantoti visdažādākie materiāli – akmens, svina plāksnītes, bērza tāss, zīda audums, papiruss, pergaments, papīrs un vaska plāksnītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Palasta iela 4

Kad?

17. novembris, 2021 – 6. marts, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja