Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Nacionālajam baletam veltīta izstāde Mēģinājums

Latvijas Nacionālā baleta simtgades programmu atklājot, no 30. septembra Latvijas Fotogrāfijas muzejā (LFM) būs skatāma izstāde Mēģinājums. Izstādē piedalās fotogrāfi Jānis Deinats, Vika Eksta, Iveta Gabaliņa, Reinis Hofmanis, Kristīne Madjare, Andrejs Strokins un Agnese Zeltiņa, kuru darbus papildinās Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcija no LFM krājuma. Izstādes scenogrāfiju un telpiskos risinājumus veido mākslinieks Aleksejs Beļeckis un arhitekte Līva Kreislere.

Dejas fotogrāfijas aizsākumi sakrīt ar pašas fotogrāfijas izgudrošanas laiku 19. gs. vidū. Ar dagerotipijā iemūžinātām statiskām (parasti baletdejotāju) pozām kā sākuma punktu un beidzot ar tehnoloģiski modernākajām iespējām tvert mirkli mūsdienās, pēdējo gadsimtu griezumā baleta un fotogrāfijas attīstība un attiecības ir cieši saistītas. “Pat iedvesmotam fotogrāfam reti piemīt tā dēmoniskā acs, kas spēj kustības mirklīgumu pārvērst pārlaicīgā žestā,” reiz dejotāja Marta Greiema teica par Barbaras Morganas fotogrāfijām. Dejā izteiktais tēls tiek konstruēts no neskaitāmām kustībām, kuras atsevišķi notvert, iespējams, spēj tikai fotogrāfijas medijs. Vēsturiski sabiedrības priekšstatu par baletdejotāju, baletu un deju kā tādu nereti veidoja tieši fotogrāfija un tas, kā dejotājus redzēja fotomākslinieki. Latvijas Nacionālās operas un baleta un Latvijas Fotogrāfijas muzeja fotoizstāde Mēģinājums Latvijas baleta simtgades ietvaros izceļ personības – skatuves un aizskatuves māksliniekus un fotogrāfus –, kuri veido baleta tēlu šobrīd.

Izstādē skatāmie septiņu fotogrāfu darbi tapuši no šī gada janvāra līdz augustam dažādos baleta radīšanas apstākļos: uzvedumos un mēģinājumu zālēs, darbnīcās un studijā, atspoguļojot personības, procesu, emocijas, kustību un vidi. Fotogrāfijas tiks izstādītas ne tikai izstāžu zālē, bet arī integrētas muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā.

1922. gada 1. decembrī notika Latvijas Nacionālā baleta pirmā pilna apjoma izrāde Veltīgā uzmanība. 2022. gada rudenī mūsu balets ar plašu programmu atzīmē savu simtgadi, kuras kulminācija būs Galā koncerts Latvijas Nacionālajam baletam 100 1. decembrī. Baleta vēsture un mūsdienas atspoguļosies fotogrāfijās, kinofilmās, grāmatā, spilgtos jauniestudējumos un citos īpašos notikumos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Mārstaļu iela 8

Kad?

30. septembris, 2022 – 27. novembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja