Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

4. maija Latvijas filmu maratons – klātienē un tiešsaistē

Nacionālā Kino centra rīkotais tradicionālais 4. maija Latvijas filmu maratons pēc divu gadu pārtraukuma atgriezīsies klātienes seansos kinoteātrī Splendid Palace, kā arī saglabās tiešsaistes festivāla sadaļu portālā filmas.lv visai pasaulei, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Latvijas filmu maratona programma kinoteātrī Splendid Palace sāksies ar režisora Rolanda Kalniņa (1922) godināšanu. Latvijas kinomākslas klasiķim maijā aprit 100 gadi, un vecmeistars solās arī pats ierasties uz seansu, kurā plānota viena "zelta klasikas" filma un vairāki pārsteigumi – gan muzikāli, gan kinematogrāfiski.

Kinoteātra Lielajā zālē šajā dienā tiks svinētas arī divu pilnmetrāžas filmu pirmizrādes. Pirmoreiz Latvijā tiks izrādīta Lailas Pakalniņas dokumentālā filma Mājas, kas kopš pagājušā gada rudens jau demonstrēta vairākos nozīmīgos Eiropas festivālos, savukārt režisors Ivars Zviedris nupat pabeidzis dokumentālo filmu Bahs pret Covid, kuru sāka filmēt pirms diviem gadiem, pandēmijas pirmajās dienās.

Dienas sākumā Lielajā zālē plānots arī tradicionālais Latvijas animācijas filmu seanss bērniem.

Kinoteātra Mazajā zālē programma tā vai citādi saistās ar Ukrainu un šajā valstī notiekošo karadarbību – tur tiks demonstrēta dokumentālā filma Mariupole (2016), kuras režisors, lietuvietis Mantss Kvedaravičs (1976–2022), aprīļa sākumā krita šajā pilsētā, savukārt vakara noslēgumā – Ukrainas spēlfilma Baltais krauklis (2022), emocionāla varoņdrāma par 2014. gada notikumiem pašā karadarbības sākumā Doneckas apgabalā.

Kinoteātra Mazajā zālē tiks demonstrēta arī dokumentālā filma Valiant! – Brauciens uz brīvu Latviju (2021) – iedvesmojošs stāsts par trimdas latviešu pretošanās akcijām 20. gadsimta 80. gados, nenogurstoši atgādinot pasaules valstu valdībām, ka Latvija ir okupēta.

Vakara noslēgumā līdz ar tumsas iestāšanos plānots seanss brīvdabas kinoteātrī Splendid Garden – Simtgades animācijas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2019) ar subtitriem ukraiņu valodā.

Nacionālais Kino centrs 4. maijā piedāvās filmas arī seansiem Rīgas apkaimēs – Mežaparka Lielajā estrādē, Iļģuciemā un Imantā –, savukārt portālā filmas.lv svētku programma būs pieejama visā pasaulē.

Detalizēta informācija par programmu sekos nākamnedēļ. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja