Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Brīvdabas kinovakaros Doma dārzā rādīs digitalizētas 20. gadsimta kinohronikas

No 12. jūlija līdz 2. augustam ik ceturtdienu Rīgas Doma dārzā notiks bezmaksas brīvdabas kinoseansi, kuros šogad demosntrēs 20. gadsimta kinohronikas, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

K. Matīsa norādīja, ka programmā iekļautās kinohronikas tiks demonstrētas jaunā kvalitātē, digitalizētas un atjaunotas atbilstoši 21. gadsimta prasībām.

Latvijas valsts simtās jubilejas gadā skatītājiem tiek piedāvāta kinožurnālu programma Tā ir dzīve, tas ir kino, kurā būs iespēja koncentrētā veidā kā aculieciniekiem pieredzēt un piedzīvot visu 20. gadsimta Latvijas vēsturi – sākot no gadiem, kad tika dibināta jaunā valsts, un beidzot ar neatkarības atjaunošanu.

Sekojot tradīcijai, katru no kinohroniku seansiem ar īsu lekciju ievadīs speciālisti, kam ir īpašas zināšanas par konkrētajām desmitgadēm, – 12. jūlijā politologs Ivars Ījabs iepazīstinās ar 20.–30. gadu hronikām, 19. jūlijā vēsturnieks Kaspars Zellis stāstīs par 40.–50. gadiem, 26. jūlijā vēstures, filozofijas un dabaszinātņu entuziasts Vents Zvaigzne būs sagatavojis pārskatu par 60.–70. gadiem, bet noslēdzošajā seansā 2. augustā ieskatu 80.-90. gados sniegs Sarmīte Ēlerte.

Šie Doma dārza seansi ir pirmā plašākā iespēja iepazīties ar rezultātiem, ko sniedz 2018. gadā ERAF projekta Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta) ietvaros uzsāktā apjomīgā Latvijas filmu un kinožurnālu digitalizācija un restaurācija – 38 420 minūtes kinodokumentu, kas filmēti 20. gadsimtā, atdzimst 21. gadsimta formātā. Digitalizētas tiek divas nozīmīgas Latvijas Nacionālā arhīva kinodokumentu kolekcijas – kinožurnālu, hroniku un dokumentālo materiālu kolekcija (1910-1996) un Latvijas dokumentālo filmu kolekcija (1919-1991), kopā 3136 kinožurnāli un 530 dokumentālās filmas. Kinodokumentu digitalizāciju veic Latvijas filmu studija Lokomotīve, kam ir jau vairāku gadu garumā attīstīta un pilnveidota pieredze Latvijas filmu digitalizēšanā un restaurācijā.

Kinožurnālu programmu sastādījusi kinovēsturniece Kristīne Matīsa (Nacionālais Kino centrs), studijā Lokomotīve digitalizētos kinodokumentus demonstrēšanai piedāvā Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs, seansu norisi organizē biedrība Ascendum.

Visos seansos ieeja bez maksas, seansu sākums 22:30.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja