Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Februārī uz ekrāniem nonāks jaunā Rozes Stiebras animācijas filma Sirds likums

Februārī pirmizrādi piedzīvos latviešu animācijas klasiķes Rozes Stiebras jaunākā, pilnmetrāžas animācijas filma Sirds likums, kas veidota sadarbībā ar pazīstamo mākslinieku Alekseju Naumovu. Filma kļuvusi par Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps nominanti četrās kategorijās, tostarp arī kā Labākā animācijas filma.

Filma veidota pēc latviešu literatūras klasiķa, ievērojamā novelista Jāņa Ezeriņa darba Jaunais likums motīviem. Tā vēsta par kādu tālu karaļvalsti, kurā mīt Karalis un Princese. Viņu dzīve rit rāmi un paredzami, pavalstnieki gatavojas karaļmeitas kāzām. Taču kādu nakti Princese pils dārzā sastop Svešinieku, kurš viņu apvelta ar neparastu dāvanu, un no šī brīža viss sagriežas kājām gaisā. Krāšņā pasakā par drosmi un mīlestību Princese aizbēg no mājām, viņas līgavaini Princi un draugu Kaķi gaida izaicinoši piedzīvojumi, guvernante Gaigala mēģina vest pie prāta satraukto Karali un visiem nākas uzmanīties no varaskārajiem Vilkiem.

Sirds likums ir jau sešdesmtit ceturtā Rozes Stiebras veidotā animācijas filma. Ideja par Ezeriņa darba ekranizēšanu režisorei radusies jau pirms daudziem gadiem, un tagad tā beidzot materializējusies. Roze Stiebra stāsta: "Novele Jaunais likums piedāvā plašu un dziļu tēmu loku, bet kā galveno izvirza sirds likumu, kas simbolizē emocijas kā cilvēcības galveno izteicēju. Darbība notiek kādā vārdā nenosauktā karaļvalstī, kurā draudzīgi sadzīvo cilvēkveidīgie ar zvērveidīgajiem. Karaļvalstī, kā jau tam pienākas būt, ir Karalis, ir Princese un ir arī problēmas. Taču filmas galvenais vēstījums ir par to, cik svarīgi ir saprast savas jūtas un nebaidīties no tām. Reizēm arī mūsu bērni apjūk un vaicā vecākiem par situācijām, ko pieredzējuši savā ikdienā, arī par sajūtām, ko kāds paudis vai tieši otrādi – nav izrādījis. Filma runā par šīm tēmām, taču to dara rotaļīgi un viegli. Es ticu, ka šis būs krāšņs un interesants kino piedzīvojums gan maziem, gan lieliem skatītājiem."

Roze Stiebra nominēta kā labākā animācijas filmas režisore arī nule izsludinātajā Nacionālajā kino balvā Lielais Kristaps, bet Sirds likums - kā labākā animācijas filma.

Sirds likums mākslinieks ir pazīstamais gleznotājs Aleksejs Naumovs, kuram šī ir debija animācijas pasaulē. Viņa košo krāsu, dinamisko triepienu un virtuozo līniju rokrakstu atpazīs ikviens, kurš iepriekš sastapies ar Naumova darbiem. "Man bija milzīgs prieks un reizē arī gods strādāt ar tādu ģeniālu režisori kā Roze Stiebra. Jau pirmajā tikšanās reizē viņa minēja, ka vēlas košu un krāsainu filmu, kas apžilbina – domāju, mums izdevās. Šis kopdarbs tapa garās sarunās un diskusijās, es uzzināju ļoti daudz jauna. Īpaši atceros tās saulainās dienas, kad savā vasarnīcā Roze man lasīja priekšā scenāriju, bet es tikmēr zīmēju kadrējumus. Iegremdēties šai pasaku pasaulē un pēc tam ieraudzīt tēlus atdzīvojamies kustībā bija patiešām patīkami, tas sniedza ļoti pozitīvas emocijas," stāsta Aleksejs Naumovs.

Par darbu pie filmas A. Naumovs ir izvirzīts Lielā Kristapa nominācijai Labākais animācijas filmas mākslinieks.

Skaņas celiņu komponējis Valts Pūce, to ieskaņojuši grupas DaGamba mūziķi, bet filmas tituldziesmu iedziedājusi talantīgā Grēta Grantiņa. Arī Valts Pūce ir viens no šī gada Lielā Kristapa nominantiem kā Labākais komponists.

Lomas ierunājuši Jaunā Rīgas teātra kursa aktieri – Telma Auziņa, Jānis Ēriks Grūtups, Ritvars Logins, Gerds Lapoška, Marta Lovisa Jančevska, Toms Harjo un citi.

Jau februārī filma būs skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Latviešu animācijas klasiķe, režisore R. Stiebra ir Latvijas zīmētās animācijas pamatlicēja un žanra iedibinātāja latviešu kino. No viņas mācījušies daudzi animācijas meistari un ar režisores veidotajām animācijas filmām uzaugušas jau vairākas paaudzes – tās ir gan ikvienam pazīstamās Zelta sietiņš un Zaķīšu pirtiņa, gan Raiņa lugas motīvos balstītā Spēlēju, dancoju!, gan daudzas citas. Par izcilu radošo darbību teju pusgadsimta garumā Roze Stiebra saņēmusi neskaitāmus apbalvojumus, tai skaitā Lielo Kristapu par mūža ieguldījumu, Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balvu par profesionālā animācijas kino izveidi Latvijā, kā arī Triju Zvaigžņu ordeni.

Filmas Sirds likums scenārija autori ir Roze Stiebra un Matīss Gricmanis. Filmu trīs gadu garumā veidoja 50 profesionāļu komanda, kas ik dienu plecu pie pleca strādājuši pie tēlu zīmēšanas, krāsošanas, iekustināšanas un ieskaņošanas.

Filmas Sirds likums producenti ir Roberts Vinovskis un Dominiks Jarmakovičs. Arī iepriekšējā režisores Rozes Stiebras pilnmetrāžas animācijas filma Saule brauca debesīs tapa Studijā Lokomotīve un pirmizrādi piedzīvoja Latvijas simtgadē – 2018. gada novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja