Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Foto: Ielūkojies vēsturiskā spiegu trillera Suflieris tapšanas aizkulisēs

Pirms filma Suflieris ir pieejama kinoteātros visā Latvijā, filmas veidotāji piedāvā ieskatīties tās tapšanas aizkulisēs.

Vēsturisko filmu žanrs prasa lielu uzmanību un rūpību pilnīgi visās detaļās: aktieru tēlos, to dzīvesveidā, valodā, pilsētu vēsturiskā izskata atdzīvināšanā, muzikālā pavadījuma radīšanā. Spiegu trilleris Suflieris, kas aizvedīs skatītājus 1939. gada pirmskara pasaulē, nav izņēmums. Vēl jo vairāk ‒ trillera montāžas procesam sakrītot ar Covid pirmo vilni, tas kļuva par lielu izaicinājumu un visnotaļ unikālu pieredzi visai tā komandai.

Kopš 1939. gada pilsētu veidols ir krasi mainījies ‒ toreiz bija citādi reklāmas plakāti, veikalu nosaukumi, toreiz vispār nebija 3D vizuālo noformējumu, nemaz nerunājot par plastikāta logiem mājās. Visas šīs detaļas ir rūpīgi jānomaina pret tam laikam atbilstošām. Tas ir filmas mākslinieka pārziņā. Viena no ainām, kas prasīja milzīgu darbu filmas pēcapstrādes procesā, bija Pērnavas ceļa aina. Tajā māksliniekiem bija ne vien jānovāc vadi un veikalu mūsdienu nosaukumi, bet arī tramvaja sliedes, kuru tajā laikā pilsētā nebija. Taču vislielākās grūtības radīja tas, ka izņemot no kadra sliedes, braucošajām mašīnām vajadzēja atstāt visas ēnas, lai aina izskatās dabiska un ticama. Un tas ir tikai viens piemērs.

Spēlfilmas budžets ir samērā iespaidīgs ‒ 2,2 miljoni eiro. Tomēr jāņem vērā, ka vēsturisko filmu žanrs prasa milzīgu darbu un precizitāti, līdz ar to katrs eiro tika izmantot prātīgi, lai skatītājiem redzamais liktu tiem patiesi justies kā tālajā 1939. gadā.

12 galvenās lomas (no kurām 2 atveidoja latviešu aktieri Agnese Budovska un Kaspars Znotiņš), 43 epizodiskās lomas un gandrīz 800 masu skatu dalībnieki. 250 spiegu trillera Suflieris filmēšanas grupas locekļi. 44 dažādi tā laika transportlīdzekļi, tostarp automašīnas, lielgabali un pat viens lidaparāts. Filmā tika izmantoti vairāk nekā 1000 kostīmi.  Skaņu celiņa ierakstā piedalījās vairāk nekā 50 mūziķi diriģenta un filmas komponista Riharda Zaļupes vadībā. 70 dažādas filmēšanas vietas, katra no kurām bija jāpārveido un jāpiešķir tai 1939. gada veidols, ieskaitot no jauna uzbūvētu tenisa kortu ar māla segumu blakus Brīvības laukumam Tallinas centrā. Filmas uzņemšanas periods ilga 8 mēnešus vai 43 pilnas filmēšanas dienas.

Diemžēl filmēšanas process neiztika arī bez traumām. Prīts Voigemasts, kurš attēloja militārā izlūkdienesta aģentu Fēliksu Kanguru, ieguva nopietnu kājas traumu filmēšanas sākumā. Tālākajā filmēšanas procesā aktierim bija grūtības ne vien skriet, bet arī staigāt neklibojot, kas ļoti apgrūtināja filmēšanas procesu un prasīja vēl lielāku komandas meistarību, lai filmēšana tomēr notiktu. Vienu no filmas kadriem, kurā divi galvenie aktieri spēlē tenisu, nācās pārfilmēt nākamajā vasarā.

Spiegu trillera Suflieris pēcapstrādes process sakrita ar Covid pirmo vilni. Toreiz saslimušo nebija daudz, tomēr distancēšanās prasība bija strikta. Tieši 2020. gadā visa pasaule strauji pārgāja uz attālinātām sapulcēm. Izņēmums nebija arī filmas grupa. Pirmo reizi producenta Jāņa Kalēja un komponista Riharda Zaļupes karjerā muzikālais pavadījums filmai ir tapis Zoom sapulcēs. Kā atzīst pats Rihards, režisoru dzīvē viņš ir saticis vienu reizi un tikai pateicoties attālināto sapulču iespējām, varēja pielikt savu roku Suflieris tapšanai.

Neiztrūka arī kuriozu gadījumu. Kamēr Jānis un viņa sieva diskutēja par filmas tapšanu kārtējā attālinātajā sapulcē, viņu četrgadīgā meitiņa izmantoja brīdi un, ļaujot fantāzijai vaļu, piepildīja pilnu ledusskapi ar iepriekšējā dienā nopļautu zāli. Ledusskapis, protams, bija ilgi un pamatīgi jātīra, bet mūzika filmai tapa izcila.

Vēsturiskā trillera Suflieris pirmizrāde Igaunijā notika jau 2020. gadā. Savukārt Latvijā filmas pirmizrāde tika atlikta divas reizes ‒ pirmo reizi tā bija plānota 2020. gadā, otro reizi 2021. gada rudenī, taču abas reizes filmas pirmizrādi nācās atlikt dēļ striktiem Covid-19 ierobežojumiem. Tādēļ gan komandai, gan pašmāju kinomīļiem šī būs visgaidītākā pirmizrāde. Sākot ar 16. septembri Suflieris būs skatāms gandrīz visos Latvijas kinoteātros.

Filmas sižets izvēršas uz patiesu notikumu fona ‒ notikumu, kas plosījās Eiropā 1939. gadā, taču Suflieris ir aizraujošs spiegu trilleris, nevis dokumentāla filma. Lai trillerī notiekošais būtu ne vien aizraujošs, bet maksimāli pietuvināts patiesajiem notikumiem un tā laika reālijām, pie filmas scenārija strādāja vairāki vēsturnieki ‒ Tīts Aleksejevs, Marts Lārs un Ivo Jurve, pēdējais no kuriem galvenokārt specializējies izlūkdienestu vēsturē. Filmā parādītais Igaunijas militārais izlūkdienests un tā darbība ir balstīta patiesos personāžos un notikumos. Savukārt varoņi, to raksturi un likteņi ir izdomāti.

Spiegu trilleris Suflieris stāsta par laiku, kad PSRS un Vācija pārsteidz pasauli, parakstot vienošanos par neuzbrukšanu, un pārējiem vēl nav zināms, ka paktā ietverts arī slepens protokols, kas nodod Baltiju un Somiju Staļina varā un ļauj Hitleram iebrukt Polijā. Filmas centrālais varonis ir militārā izlūkdienesta aģents, kurš traģiski zaudējis mīļoto sievieti un dzen pēdas noslēpumainam Padomju Savienības dubultaģentam.

Filmas režisors ir Marguss Paju no Igaunijas. Kopā ar latviešu aktieriem Agnesi Budovsku, Kasparu Znotiņu, Gati Gāgu un Daini Sumišķi trillera Suflieris lomas atveidoja Igaunijā pazīstamie aktieri Prīts Voigemasts, Elmo Nīganens, Dorisa Tislare, lietuvieši Ieva Andrejevaitė un Valentīns Novopoļskis, kurš Latvijā pazīstams no filmām Oļegs un Krimināllieta iesācējam. Filmas mūzikas autori – latviešu komponisti Ēriks Ešenvalds un Rihards Zaļupe. Ierakstā piedalījušies Latvijas Radio kora solisti un simfoniskā orķestra mūziķi, ieraksts veikts Latvijas Radio 1. studijā un Rīgas Sv. Jāņa baznīcā.

Filmu veidojušas kompānijas Film Angels Productions (Latvija), Nafta Films (Igaunija), Taska Film (Igaunija), Solar Films (Somija) un Inscript (Lietuva). Filmas ražošanu atbalstīja Nacionālais Kino Centrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Vairāk - filmas oficiālajā mājaslapā https://suflieris.lv/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja