Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Iznākusi fotogrāfa Andreja Strokina grāmata Palladium

Tekstgrupa Orbīta laidusi klajā fotogrāfa Andreja Strokina fotogrāmatu Palladium, kas ir pirmā grāmata no fotogrāmatu sērijas Publiskā telpa, kas veltīta padomju laiku Latvijas sabiedriskajai telpai, informēja Orbītas pārtāvis Vladimirs Svetlovs.

Fotogrāfs Andrejs Strokins grāmatu sastādījis no atrasta arhīva fotouzņēmumiem, kuru autors – nezināms fotogrāfs – padomju Rīgā strādājis kinoteātrī Palladium. Ar savu izvēli un montāžu Andrejs Strokins akcentē atšķirību starp ekrāna varoņu dzīvi, kā arī skatītāju un kinoteātra darbinieku dzīvi. Viņa sarkastiskais skatījums pasvītro propagandas elementu kuriozitāti un uz skatuves notiekošā absurdumu. 

Laika periodā no kinoteātra atjaunošanas 1957. gadā atjaunotajā līdz pat ugunsgrēkam 1963. gadā Palladium ne vien demonstrēja kino, bet arī kā kultūras nams organizēja bērnu rītus, šaha turnīrus, koru un deju kolektīvu un, protams, arī neizbēgamās partijas funkcionāru uzstāšanās.

“Bez šaubām, mēs līdz pat mūsdienām spēcīgi pārdzīvojam tā laika sekas, un grāmatu katrs skatās ar savu personīgo pieredzi,” teic autors Andrejs Strokins, “bet jebkurš arhīva materiāls nes līdzi nostalģiju, un tieši tāpēc man ir būtiski, lai nenotiktu aizgājušā perioda romantizācija.”

Grāmatas priekšvārdā kinokritiķis Vadims Agapovs piemin nu jau zudušo kolektīvās kopradīšanas pieredzi kino skatīšanās laikā. Daudzās kupīras atstāja vietu minējumiem, un publika aizrautīgi tajos dalījās, savus pieņēmumus paužot balsī. Tā laika zudusī pieredze un zudušās reālijas pievieno vēl lielāku dzīvīgumu un saviļņojumu sadzīves ainiņām, kādas ieraugāmas arī mūsdienās. Bet tajā pašā laikā, kā stāsta Anna Volkova, viena no grāmatas redaktoriem,  “Andrejam padomju propagandas atribūti kļūst par bufonādes varoņiem un pārvērš Palladium savdabīgā komiskā izrādē".

Grāmatas dizainu veidojis dizainers Aleksejs Muraško.

Grāmata izdota ierobežotā, 500 eksemplāru tirāžā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja