Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kaimiņvalstu kino. Notiks tradicionālās Baltijas filmu dienas

Jau septīto reizi augusta izskaņā, leģendārā Baltijas ceļa datumos, notiks Baltijas filmu dienas – bezmaksas kinoseansi, kuros skatītājiem katrā no trim Baltijas valstīm tiek piedāvātas jaunākās kaimiņvalstu filmas. Rīgā Baltijas filmu dienas šogad notiks kinoteātrī KSuns, programmā iekļautas divas filmas no Lietuvas un divas – no Igaunijas, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Agnese Zapāne.

Baltijas filmu dienas ir iniciatīva, kuru kopīgi realizē trīs valstu kino institūcijas – Nacionālais Kino centrs, Lietuvas Kino centrs un Igaunijas Filmu institūts –, stiprinot Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par aktuālajiem kino procesiem kaimiņvalstīs. Visās trijās valstīs Baltijas filmu dienas norisinās vienā laikā, katra valsts demonstrē divus kaimiņu kinodarbus. No Latvijas filmām abu valstu kolēģi demonstrēšanai izvēlējušies Viestura Kairiša spēlfilmu Janvāris (2022), Lietuvā tai blakus tiks likta Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma Mans laulību projekts (2022), Igaunijā – Elzas Gaujas melnā komēdija Mamma vēl smaida (2022).

Baltijas filmu dienas šogad sākas trešdien, 23. augustā, ar divām lietuviešu spēlfilmām. Atklāšanas seansā plkst. 18 tiks demonstrēta ironiska komēdija Parāde/Paradas (2022), režisors Titas Laucius ar šo filmu debitē aktierkino režijā. Filmas varoņi Migle un Eimants ir šķīrušies pirms 26 gadiem, bet baznīcā noslēgtu laulību var šķirt tikai "Baznīcas tiesa", un šis process viņiem tagad jāiziet, lai Eimants varētu precēt savu jauno draudzeni. Ilgā un nogurdinošā laulības šķiršana rada daudz absurdu situāciju, kas atkal tuvina bijušos laulātos.

Trešdienas seansā plkst. 20 skatītājiem tiks piedāvāta lietuviešu vēsturiskā spēlfilma Dzejnieks/Poetas (2022, režisori Ģiedris Tamoševičs un Vītautas V. Landsberģis), kas pagājušā gada novembrī Tallinas kinofestivālā Melnās naktis tika apbalvota kā labākā Baltijas filma. Stāsta darbība risinās drīz pēc Otrā pasaules kara, filmas centrā ir talantīgais dzejnieks Kosts, kurš spiests sadarboties ar padomju drošības struktūrām. Viņa uzdevums ir iekļūt partizānu vienībā, lai to izspiegotu un nodotu, bet pamazām Kosts sāk saprast un pieņemt partizānu cīņas mērķus un motivāciju, tāpēc drīz vien nonāk pie dilemmas – vai klausīt sirdsbalsij un pievienoties partizānu cīņai par Lietuvas brīvību, vai tomēr kļūt par nodevēju un būvēt dzejnieka karjeru padomju režīmā.

Ceturtdien, 24. augustā, plkst. 18 tiks demonstrēta animācijas filma visai ģimenei, balstīta Latvijā ļoti populārā igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka darbu motīvos, – Kaka, pavasaris un draugi/Kaka, kevad ja teised (2023). Filmu veido pieci atšķirīgi stāsti dažādās animācijas tehnikās un dažādu režisoru skatījumā, tos apvieno paša rakstnieka klātbūtne un siltais humors, satraucoši piedzīvojumi un asprātīgi pavērsieni. Filma ieskaņota latviešu valodā, lai būtu viegli saprotama dažādu vecumu skatītājiem, filmas varoņu balsis ierunājuši Latvijā pazīstami aktieri.

Igaunijas dienas otrajā seansā plkst. 20 paredzēta režisora Oves Mustinga debijas spēlfilma Kalev (2023), stāsts par basketbolu, brīvību un uzvaru 1991. gadā, kad Igaunijas un Latvijas vēsture gāja cieši blakus gan sporta sacīkstēs, gan dziesmotajā revolūcijā. Filma daļēji uzņemta Latvijā, nozīmīgās lomās piedalās arī Latvijas aktieri – Jēkabs Reinis, Artūrs Putniņš, Andris Keišs un citi.

Baltijas filmu dienas Latvijā organizē Nacionālais Kino centrs, atbalsta Lietuvas Kino centrs un Igaunijas filmu institūts. Ieeja uz visiem seansiem – bez maksas, iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja