Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Karlovi Varu kinofestivālā pasaules pirmizrādi piedzīvos trīs ar Latviju saistīti darbi

Šodien, 28. jūnijā, sākas Karlovi Varu starptautiskais kinofestivāls (KVIFF, Čehija), un šī A klases kinofestivāla programmā pasaules pirmizrādi piedzīvos trīs ar Latviju saistīti darbi – mūsu valsti šogad pārstāv Laila Pakalniņa, studija VFS Films un arī režisore Signe Birkova festivāla sadaļā EFP Future Frames, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Divas no šīm filmām atlasītas KVIFF galvenajam dokumentālo filmu konkursam – starp desmit pretendentiem uz Kristāla globusu ir Lailas Pakalniņas režisētais trīs valstu kopražojums, pilnmetrāžas dokumentālā filma Karote / Spoon un režisores Ksenijas Ohapkinas filma Nemirstīgie / Immortal / Surematu, kuras producējošās valstis ir Latvija un Igaunija, producenti Uldis Cekulis un Riho Vestriks (šī pati komanda kopā ar Lietuvas kolēģi Arūnu Mateli producēja arī Simtgades filmu Laika tilti, kura tikko saņēmusi balvu kā labākā dokumentālā filma Šanhajas starptautiskajā kinofestivālā, bet tieši pirms gada piedzīvoja pasaules pirmizrādi šajā pašā Karlovi Varu festivāla dokumentālo filmu konkursā).

Lailas Pakalniņas Karote ir filma par plastmasas karoti un par sabiedrību, kas sasniegusi tādu attīstības līmeni, ka no zemes dzīlēm iegūst naftu, transportē to uz pārstrādes rūpnīcu, kur pārvērš naftu par plastmasu; transportē uz citu rūpnīcu, kur plastmasai piešķir karotes formu; transportē karotes uz visādiem veikaliem un ēdvietām, kur karotes jēgpilnais mūžs ilgst pārdesmit minūtes, un... tad to izmet.

Šis sociāli aktuālais temats ir ietērpts mākslinieciski augstvērtīgā formā – melnbaltās filmas operators ir Gints Bērziņš, gandrīz 20 Pakalniņas filmu līdzautors. Atšķirībā no daudzām Pakalniņas filmām, kas uzņemtas tikai Latvijā, Karotes ģeogrāfija ir ļoti plaša – materiāls filmai vākts arī Lietuvā, Norvēģijā, Ķīnā, Honkongā un Azerbaidžānā; filma ir Latvijas, Lietuvas un Norvēģijas kopražojums. 

Nacionālo pirmizrādi Karote piedzīvos vienā no Latvijas rudens kinofestivāliem, par to tiks ziņots atsevišķi.

Filmas treileris:

Jaunā režisore Ksenija Ohapkina dzimusi Sanktpēterburgā un jau saņēmusi balvu festivālā IDFA Amsterdamā. Par filmu Nemirstīgie režisore saka: “Šī ir mana pirmā filma, kurai ir zināma saistība ar manu bērnības un pusaudžu gadu pieredzi pēcpadomju Krievijā - vietā ar saviem likumiem, kurus jauns cilvēks uztvēra kā pašsaprotamus un pat neapšaubīja.” Filma, kuras darbība risinās industriālajā Apatītu pilsētā tālos Krievijas ziemeļos, atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Režisores neuzmācīgais, bet prasīgais skatījums atklāj “sistēmu” darbībā šķietami visnevainīgākajās ikdienas situācijās. Kas šādos apstākļos notiek ar cilvēku brīvo gribu un pašnoteikšanos?

Scenārija līdzautors ir Pauls Bankovskis, kurš daudz laika pavadījis sarunās ar režisori par “nemirstīgā varoņa” imagināro slavu. Filmas skaņas dizainu veidojis Krievijā pazīstamais skaņu režisors Aleksandrs Dudarevs, skaņas fināla apstrāde veikta studijā VFS Films Arta Dukaļska vadībā.

Filmas pirmizrāde Latvijā notiks oktobrī, Rīgas starptautiskā kinofestivāla (Riga IFF) programmā ArtDocFest.

Lailas Pakalniņas filmai Karote pirmizrāde paredzēta sestdien, 29. jūnijā, seansi arī 30. jūnijā un 2. jūlijā; VFS Films kopražojumam Nemirstīgie seansi 2., 3. un 5. jūlijā.

Trešais Latvijas dalībnieks Karlovi Varu festivālā ir kinorežisore Signe Birkova, kura izvēlēta dalībai organizācijas European Film Promotion programmā Future Frames – šī programma pulcina desmit jaunus un daudzsološus režisorus no dažādām Eiropas valstīm, prezentējot tos kā Eiropas kino nākamo paaudzi. Dalībvalstu ieteiktie un KVIFF komandas atlasītie režisori piedalīsies intensīvā četru dienu programmā (30.06.-3.07.), kas ietver viņu jaunākās filmas starptautisko pirmizrādi, īpašas meistarklases, ko vada starptautiski atzīti kinoprofesionāļi, tikšanās ar kinoindustrijas profesionāļiem – festivālu programmētājiem, filmu izplatīšanas aģentiem, producentiem un citiem. Future Frames dalībniekus pavada arī neatslābstoša starptautisko mediju uzmanība.

Signe Birkova Karlovi Varu festivālā piedalās ar īsfilmu Viņu sauca Haoss Bērziņš (2018), savu maģistra darbu Latvijas Kultūras akadēmijā.

Karlovi Varu Starptautiskais kino festivāls (KVIFF) ir viens no senākajiem kino festivāliem pasaulē un ierindojas vienā kategorijā ar Kannu, Berlīnes, Venēcijas un Maskavas kinofestivāliem; šogad tas norisinās jau 54. reizi, no 28. jūnija līdz 6. jūlijam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja