Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kinoteātrī Splendid Palace notiks dokumentālās filmas Ļeņingradas simfonija īpašais seanss

Pirmdien, 7. oktobrī, kinoteātrī Splendid Palace Dokumentālā kino pirmdienas ietvaros notiks Vācijas un Latvijas kopražojuma dokumentālās filmas Ļeņingradas simfonija īpašais seanss, informēja filmas pārstāve Elīna Gediņa-Ducena.

Dokumentālā filma Ļeņingradas simfonija ir dokudrāmas stilistikā veidots stāsts par Dmitrija Šostakoviča 7. simfonijas atskaņojumu Ļeņingradas blokādes laikā. Filma tapusi vienā no nozīmīgākajām dokumentālā kino studijām Vācijā  Gebrueder Beetz sadarbībā ar Latvijas filmu studiju Mistrus Media un ar Nacionālā Kino centra atbalstu.

Vācu režisora Kristiāna Freja dokudrāma vēsta par Ļeņingradas simfoniju 1941. gada septembrī, kad vācu vērmahts ielenc Ļeņingradu un sāk uzlidojumus, lai iznīcinātu 2 miljonus iedzīvotāju. Dažu nedēļu laikā pilsēta kļūst par īstu elli, kurā valda bads, aukstums un nāve. Šīs traģēdijas uzticams hronists ir Ļeņingradas radio.  Antifašistiskais imigrants no Austrijas Fricis Fukss ik dienas ir ēterā ar savu propagandas raidījumu Runā Ļeņingrada. Viņš intervē vācu karagūstekņus, kuri nu ir liecinieki blokādei no pilsētas iekšienes, – bezpalīdzīgi un to pašu cilvēku varā, kurus tiecās iznīcināt.

Tieši šajā drūmajā laikā diriģents Karls Eliasbergs saņem uzdevumu kopā ar dažiem dzīviem palikušajiem Ļeņingradas Radio mūziķiem iestudēt Dmitrija Šostakoviča 7. simfoniju – ārkārtīgi sarežģītu kompozīciju, kas veltīta Ļeņingradas cīņai par eksistenci. Par spīti visiem šķēršļiem, orķestris paveic neiespējamo: īsu brīdi 1942. gada vasarā karš tiek novirzīts sāņus, bet Ļeņingradas simfonijas akordi plūst cauri pilsētai, sasniedzot pat vācu frontes līniju.

Šostakoviča 7. simfonija ir viena no diskutablākajām tai piešķirtās vēsturiskuma dimensijas dēļ un itin bieži dažādas varas to gribējušas izmantot propagandas nolūkiem. Šostakovičs pats gan ir teicis, ka tā nav nekāda batāliju mūzika. To pamatoti var uzskatīt par viņa paša iekšējās pasaules psiholoģiskā stāvokļa atspoguļojumu.

Latviešu diriģenti pasaulē ir vieni no nozīmīgākajiem Šostakoviča interpretiem, tādēļ arī  pēc filmas seansa būs saruna ar Normundu Šnē, kurš arī ir viens no filmas varoņiem.

“Ir diezgan grūti prognozēt, kas notiks tālāk ar Šostakoviča mūziku, jo šo cilvēku paliek arvien mazāk, kas tiešām saprot šo laiku. Jo nez vai daudz ir mūzikas vēsturē tāda pārdzīvota un uzrakstīta materiāla, kas ir tik ļoti saistīts ar šo laikmetu, ar laikmeta iespējām un ierobežojumiem, ar politisko situāciju, ar režīmu, kurš tur bija tuvumā un kurš veidoja un ļoti izmainīja šo cilvēku kaut kādā brīdī. Es par to varu tikai nojaust,” -  tā filmā  stāsta diriģents Normunds Šnē.

Pēc filmas - kinokritiķes Dairas Āboliņas, mūzikas žurnālistes un muzikoloģes, Latvijas Radio Klasika vadītājas Gundas Vaivodes saruna ar diriģentu  Normundu Šnē par mūziku kino un Šostakoviča fenomenu. 

 

Filmas video rullītis: 

 

Top komentāri

pupu mizas
p
Latviešu diriģenti nekad nav bijuši vieni n o izcilākajiem Šostakoviča interpretiem - pilnīgs murgs. Ja geju kantoris Grammy piešķir balvas smukulītim nelsoniņam, tas ir izsmiekls. Vienīgais izņemums ir bijis ģēnijs Leonīds Vīgners.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja