Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kinoteātrī Splendid Palace tiks izrādīta Federiko Fellīni filma 8 ½

Federiko Fellīni simtgades kulminācijas seanss kinoteātrī Splendid Palace notiks 17. decembrī – uz lielā ekrāna tiks demonstrēta kino vēstures leģendārā filma 8 ½.

8 ½ tiek uzskatīta par autobiogrāfiskāko Federiko Fellīni filmu. Tā ir liriska, ironiska, komiska un ļoti apliecinoša filma par to, kā ir būt māksliniekam. Šaubas un mīlas ciešanas no vienas puses un māksla kā baudas augstākā izpausme – no otras puses. Šo netveramo, gandrīz ēterisko mākslas radīšanas procesu, kam iet cauri režisors, ir izdevies pārvērst vizuālos tēlos.

Filmas stāsts ir vienkāršs, bet daudzslāņains. Gvido (Marčello Mastrojāni) ir slavens itāļu kino režisors, kurš mēģina atkopties no savas iepriekšējās filmas panākumiem un meklē iedvesmu jaunam kino darbam. Viņam ir sarežģījušās attiecības ar sievu (Anuka Emē), bet iztēlē arvien biežāk viņu apciemo sievietes ideāls (Klaudija Kardināle). Producenti uzstājīgi pieprasa skaidrību par režisora nākamo filmu, bet darbs nevedas un draud ar meistara radošo krīzi. Gvido izdomā dažādas versijas kā paslēpties no realitātes. Viņš ļaujas sentimentālām atmiņām par laimīgu dzīvi bērnības mājā un dodas uz kūrortu, kur bauda smaržīgas vannas un viņu apkalpo viskaistākās viņa dzīves sievietes. Sapņos un fantāzijās viņš joprojām spēj būt brīvs un lidot.

Filmā sapulcināts spilgts aktieru personību ansamblis – ekrāna ikonas, katra ar savu harizmu. Pat tad, kad filma kļūst sirreālistiska, aktieri spēlē ļoti reālistiski un ticami. Efekts reizēm ir mulsinošs – bet vienmēr skaists!

Šai filmai radītā komponista Nino Rotas (Nino Rota) mūzika ir juteklisks un smeldzīgs Fellīni dvēseles atspulgs.

8 ½ ir 60. gadu modernisma tendenču spilgts paraugs. Filma ieguva Kannu kinofestivāla galveno balvu – Zelta palmas zaru, divas Oskars balvas – kā labākā ārzemju filma un par labāko kostīmu mākslinieka darbu kino. Tā nemainīgi atrodas visu laiku labāko filmu sarakstos. 8 ½ par savu kinomākslas favorīti nosaukuši režisori  Deivids Linčs un Martins Skorsēze.

Federiko Fellīni leģendārā filma 8 ½ restaurētā versijā Splendid Palace tiks rādīta tikai vienā seansā 17. decembrī plkst. 19 ar latviešu un krievu subtitriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja