Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kinoteātros skatāma godalgotā filma Nemirstīgie

No pirmdienas, 28. oktobra, kinoteātros skatāma režisores Ksenijas Ohapkinas dokumentālā filma Nemirstīgie, kas savam balvu pulkam pievienojusi arī Rīgas starptautiskā kinofestifvāla (Rīga IFF) programmas Artdocfest/Riga galveno balvu, informēja filmas pārstāvji.

Filma Nemirstīgie ļauj skatītājiem paraudzīties uz Krievijas varai paklausīga pilsoņa “ražošanu” no citāda rakursa. Uzņemta tālos Krievijas ziemeļos – industriālajā Apatītu pilsētā, kas izaugusi no Gulaga nometnes režīma, tā atsedz mehānismu, kas pamudina cilvēkus labprātīgi noliegt savu personību un kļūt par izmantojamu resursu valsts rokās. Šo pilsoņu galvenais mērķis ir atdot savu dzīvi Tēvzemei, tādējādi sasniedzot nemirstību. Režisores neuzmācīgais, bet prasīgais skatījums atklāj “sistēmu” darbībā šķietami visnevainīgākajās ikdienas situācijās. Kas šādos apstākļos notiek ar cilvēku brīvo gribu un pašnoteikšanos?

Scenārija līdzautors Pauls Bankovskis daudz laika pavadījis sarunās ar režisori par “nemirstīgā varoņa” imagināro slavu. “Mani šajā stāstā interesēja ne vien šīs konkrētās vietas cilvēcisko nelaimju mērogs, bet arī iespaids uz visu pārējo pasauli, jo, lai arī vienkāršības labad gribētos dažkārt uzskatīt, ka arvien pieaugošā agresija dzimst aiz Kremļa sienām, tās dzīvības spēku un - ja lietojam vārdu spēli - apetīti patiesībā varbūt ir jāmeklē tik attālās vietās kā Apatīti un tajās valdošajā un nemirstīgajā apātijā.“

Ksenijas Ohapkinas dokumentālās filmas Nemirstīgie pasaules pirmizrāde notika Karlovi Varu starptautiskajā kinofestivālā, tur tā saņēma Grand Prix kā labākā dokumentālā filma. Karlovi Vari ir viens no 15 pasaules A klases kino festivāliem, un uzvara tajā nozīmē arī tuvošanos Amerikas Kinoakadēmijas balvai Oskars Nemirstīgie ir izvirzīti tā nominācijai. Filma ir Igaunijas un Latvijas kopražojums, tās producenti ir seni sadarbības partneri – Uldis Cekulis no VFS Films un Riho Vestriks no studijas Vesilind. Šī pati komanda producējusi arī Kristīnes Briedes un Audrjus Stoņa filmu Laika tilti, ko Oskaram virza Lietuva.

Filmas skaņas dizainu veidojis pazīstamais Krievijas skaņu režisors Aleksandrs Dudarevs, kurš strādājis arī pie Viktora Kosakovska pēdējās filmas Aquarela. Skaņas un krāsu fināla apstrāde veikta studijā VFS Films Arta Dukaļska un Kriša Roziņa vadībā. Filmu atbalstījis Igaunijas Filmu institūts, Igaunijas Kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālais Kino centrs.

Ksenija Ohapkina ir jauna kinorežisore no Sanktpēterburgas, kuras iepriekšējā dokumentālā filma Come Back Free (Atgriezies brīvs) 2016. gadā saņēma žūrijas specbalvu pasaules lielākajā dokumentālā kino festivālā IDFA, kas notiek Amsterdamā. 

“Šī ir filma par cilvēkiem, kurus audzinājusi propaganda,” par Nemirstīgajiem saka Ksenija Ohapkina. “Pēc šīs filmas veidošanas es labāk saprotu, kas notiek Krievijā, kāpēc cilvēki atbalsta valdību un politisko sistēmu, kas darbojas pret viņiem un viņu bērniem.”

 

Tuvākie kinoseansi:

28. oktobrī 17.30 KSuns

31. oktobrī 19.10 KSuns

2.novembrī 15:00 Splendid Palace

3. novembrī 18.00 Kino Bize

4. novembrī 19.00 Kino Bize

4. novembrī 20.00 Splendid Palace Lielā zāle, pēc filmas tikšanās ar scenārija līdzautoru Paulu Bankovski un producentu Uldi Cekuli

5. novembrī 18.00 Kino Bize

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja