Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kultūras namā Wiktorija norisināsies Liepājas Mākslas foruma kino diena

Liepājas kultūras namā Wiktorija sestdien, 25. septembrī, sadarbībā ar daudzpusīgo Rīgas Starptautisko kino festivālu notiks Liepājas Mākslas foruma kino diena. Skatītājiem tiks piedāvāti trīs spēcīgi mākslas autorkino par mūžības un vispārcilvēciskām tēmām, kas vientulības un vienaldzības laikmetā noteikti neatstās vienaldzīgos.

Pirmajā seansā plkst. 15  tiks izrādīta režisora Roja Andersona (Roy Andersson) 2019. gada filmu Par bezgalīgo (About Endless, Om det oändliga), kas nominēta 76. Venēcijas kino festivāla balvai Zelta lauva un konkursā ieguva Sudraba lauvas apbalvojumu par labāko režijas darbu. Zviedru režisors, kura unikālais kinorokraksts nu jau uzskatāms par patstāvīgu žanru, nav pesimists, tomēr raugās acīs bezgalīgā stāsta patiesībai – dzīve ir traģēdija bez uzvarētājiem. Ar pienācīgu cieņu un uzmanību cilvēks attiecas pret to, kas viņam ir, vien tad, ja skaidri apzinās visa pastāvošā trauslumu un ievainojamību.

Pārdomas par cilvēka dzīvi visā tās skaistumā un nežēlībā, smieklīgumā un banalitātē. Stāstnieces liegā balss mūs gluži kā Šeherazade Tūkstoš un vienas nakts pasakās vada sapnim līdzīgos klejojumos. Šķietami bezjēdzīgiem brīžiem ir tāda pati nozīme kā vēsturiskiem notikumiem – kāds pāris lido pār kara plosīto Ķelni; tēvs apstājas, lai lietus laikā sasietu meitai kurpju auklas; sakauta armija dodas uz karagūstekņu nometni… 

Seanss zviedru valodā ar titriem latviešu valodā. Seansa ilgums: 1 stunda 16 minūtes. Vecuma ierobežojums: 12+.

Dienas otrajā seansā plkst. 17.00 piedzīvosim itāļu kinorežisora Uberto Pazolīni (Uberto Pasolini) 2020. gadā veidoto stāstu Nekur īpaši (Nowhere Special). Jauns vīrietis viens pats audzina četrus gadus veco dēlu. Tēvam drīz būs jāšķiras no dzīves un sava bērna, bet līdz tam jāpagūst puisēnam mantojumā atstāt tik stiprus dzīves ķieģelīšus, lai tie balstītu visu atlikušo mūžu. Doma atrast puisēnam jaunas mājas nav viegli īstenojama. Jo tuvāk šķiršanās brīdis, jo lielākas šaubas. Kā īsas tikšanās laikā novērtēt svešiniekus? Kā pasargāt mīļoto cilvēku? Būs jāpieņem nozīmīgākais lēmums viņu dzīvē.

Filma par bērnības nozīmi un ģimenes vērtību. Situācijas dramatisms šajā ekrāna stāstā gan aizžņaudz elpu, tomēr melodrāmas skanējums un sentimentālās notis ir tik ļoti pieklusinātas, ka skatītājs nonāk gaišuma un cerību pilnā telpā, kur mazsvarīgajam vairs nav nekādu iespēju aizēnot patiesi svarīgo.

Seanss angļu valodā ar titriem latviešu valodā. Seansa ilgums: 1 stunda 36 minūtes. Vecuma ierobežojums: 12+. 

Vakara noslēgumā — plkst. 21.00  poļu režisora Jana Komasa (Jan Komasa) 2019. gada veidotais kino stāsts Corpus Christi par divdesmitgadīgo Danielu, kurš jauniešu apcietinājuma iestādē piedzīvo garīgu apskaidrību. Pastrādātais noziegums neļauj viņam pieteikties garīgajam semināram un pēc nosacītās atbrīvošanas viņu nosūta strādāt nomaļā kokapstrādes darbnīcā. Tomēr Daniels nav gatavs atteikties no sava sapņa un, ģērbies mācītāja drēbēs, pārpratuma pēc sāk kalpot mazpilsētas draudzē.

Stāsts ļauj sekot divdesmitgadīgā cietumnieka Daniela ceļam viltus dzīvē, kurš ar dzidri zilām acīm mazpilsētas iedzīvotājiem liek uzticēties mācītājam, kas Dievkalpojuma tekstu meklē telefonā un brīvajā laikā ļaujas šņabim, kokaīnam un tehno mūzikai. Iedvesma filmas scenārijam nākusi no kāda reāla atgadījuma. Lai arī to cenšas noklusēt, šādi atgadījumi Polijā notiekot salīdzinoši bieži.

Apbalvojumi: Nominācija Oskaram par labāko starptautisko filmu. Venēcijas kinofestivāla balvas Label Europa Cinemas un Edipo Re Award. Stokholmas kinofestivāla balva Bartošam Bilenijam par labāko aktieri. Galvenajā lomā: Bartošs Bilenijs (Bartosz Bielenia).

Seanss poļu valodā ar titriem latviešu valodā. Seansa ilgums: 2 stundas. Vecuma ierobežojums: 16+.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tīkla kasēs visā Latvijā un koncertzāles Lielais dzintars informācijas centrā. 

Visa festivāla programma un informācija par pasākuma apmeklēšanas nosacījumiem pieejama lmf.lielaisdzintars.lv un www.lielaisdzintars.lv. 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja