Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas kopražojuma filma Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī saņem balvu Tallinas kinofestivālā

Tallinā noslēdzies Ziemeļeiropas vērienīgākais filmu nozares notikums – Tallinas starptautiskais kinofestivāls Melnās naktis (Pimedate Ööde Filmifestival jeb PÖFF). Programmā Rebels With a Cause par labāko tika atzīta režisora Toma Vengra spēlfilma Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī, Lietuvas, Latvijas un Īrijas kopražojums, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

"Priecājos, ka tepat kaimiņos, Tallinā, notiekošais festivāls, kurš vienīgais Ziemeļeiropā var lepoties ar piederību A kategorijai, tātad pasaules festivālu elitei, par uzvarētāju vienā no konkursa programmām atzinis Toma Vengra filmu," komentē Dita Rietuma, Nacionālā Kino centra vadītāja. "Jāatzīmē, ka Amerikas un Lietuvas režisora niansētais stils un arī humora izjūta spilgti iezīmējās jau viņa iepriekšējā darbā, arī Latvijā izrādītajā filmā Dzimtene (2019). Savukārt Lietuvas un Latvijas pieredzējušie filmu veidotāji vēlreiz apliecina lielisku un starptautiski konkurētspējīgu radošo partnerību, izveidojot mūsdienīgu, ironisku stāstu, ko nākamā gada sākumā redzēs arī Latvijas skatītāji."

Kā norāda festivāla programmas Rebels With a Cause žūrija, Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī ir aizkustinoša, lieliski nofilmēta un izcili izspēlēta filma, kas uz skatītāju atstāj neizdzēšamu iespaidu. Žūriju vadīja pieredzējušais producents Džims Stārks, kurš producējis Džima Džārmuša filmas Ārpus likuma, Nakts virs zemes un citas, viņš ir arī viens no kinoteātros nesen izrādītās Rūbena Estlunda filmas Skumju trīsstūris producentiem.

Balvu no žūrijas priekšēdētāja rokām festivāla noslēguma ceremonijā saņēma Studijas Lokomotīve producents Roberts Vinovskis.

"Pie filmas Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī strādājām kopā ar Lietuvas Studio Uljana Kim, ar ko sadarbojamies jau vairāk nekā desmit gadus – šī filma ir jau devītais mūsu kopdarbs," stāsta producents. "2013. gadā filma Spēlmanis kļuva par pirmo Latvijas/Lietuvas kopražojumu un īstu veiksmes stāstu. Tāpat kopā strādājām, veidojot pirmo visu trīs Baltijas valstu kopražojumu Lomu spēles (2016), kas arī kļuva par starptautiski augstu novērtētu filmu. Mūsu savstarpējā sadarbība ar Lietuvu un Igauniju ir ļoti nozīmīga – esam finansiāli līdzvērtīgi partneri un mums ir arī daudz kopīga vēsturē un pasaules redzējumā. Rezultātā, strādājot kopā un veiksmīgi apvienojot resursus, varam veidot spēcīgas un arī starptautiskai publikai interesantas filmas."

Romantiskajā drāmā Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī darbība notiek Airbnb īres dzīvoklī Viļņā, kur ierodas viesi no Polijas, Ungārijas, Izraēlas un Īrijas. Ar katru jaunu tiešsaistes rezervāciju skatītāja acu priekšā risinās stāsti par mīlestību, vainu, cerību un naidu. Kad ierodas dzīvokļa uzkopēja, lai to sagatavotu nākamajiem iemītniekiem, par kaislībām, kas risinājušās starp senās ēkas sienām liecina vien mājieni, netiešas norādes un pamesti vai pazuduši priekšmeti.

Galveno varoni atveido Lietuvā dzīvojošā latviešu aktrise Velta Žīgure, filmas operators ir starptautiski godalgotais Jurģis Kmins, kostīmu māksliniece – Liene Dobrāja, kopproducenti – Dominiks Jarmakovičs un Roberts Vinovskis.

 

Filmas režisors Toms Vengris dzimis un audzis ASV, Lietuvas emigrantu ģimenē. Skolojies Kolumbijas universitātē, kur ieguvis bakalaura grādu, pabeidzis arī Lietuvas Mākslas akadēmiju, bet maģistra grādu režijā ieguvis prestižajā Amerikas Filmu Institūtā. Losandželosā strādājis kā montāžas režisors (2009–2016), tostarp arī pazīstamā režisora Terensa Malika komandā. Latvijas skatītājiem Toms Vengris pazīstams ar savu debijas spēlfilmu Dzimtene, melanholisku drāmu, kas ļauj ielūkoties "mežonīgajos deviņdesmitajos". 2019. gadā tā tika atzīta par labāko spēlfilmu Tallinas kinofestivāla Melnās naktis Baltijas filmu konkursā, filmu augstu novērtējušas žūrijas arī citos A klases filmu festivālos – starptautisko pirmizrādi tā piedzīvoja prestižajā Pusanas kinofestivālā Korejā, arī Sansebastjanas (Spānija) festivāls to atlasīja izrādīšanai savā programmā. Turklāt Dzimtene ieguva Eiropas skatītāju balvu ArteKino Filmu festivālā un 2020. gadā tika izvēlēta kā viena no pretendentēm uz prestižo Eiropas Kino akadēmijas balvu, kurai katru gadu tiek virzītas labākās Eiropas filmas.

Tallinas kinofestivāls Melnās naktis/Pimedate Ööde Filmifestival šogad notika jau 27. reizi (kopš 1997. gada), 2014. gadā tas tika akreditēts kā viens no tikai 15 A klases kinofestivāliem un izaudzis par vienu no Ziemeļeiropā lielākajiem kinoindustrijas pasākumiem ar piecām konkursa programmām un vairākiem satelītfestivāliem. 2022. gadā Tallinas festivālu apmeklēja aptuveni 80 000 kinoskatītāju un 2000 akreditētu viesu no 75 valstīm.

Filmas Pieci ar pusi mīlas stāsti kādā dzīvoklī tapšanu finansiāli atbalstījis Nacionālais Kino centrs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja