Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Moldovas televīzija demonstrē Rolanda Kalniņa filmu Četri balti krekli

Piektdien, 28. maijā, plkst. 21.00 televīzijas kanālā TVR Moldova tiks izrādīta režisora Rolanda Kalniņa 1967. gadā uzņemtā spēlfilma Četri balti krekli ar subtitriem rumāņu valodā un nosaukumu Patru cămăşi albe, infoermēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Latvijas filma ir iekļauta Eiropas kultūras un filmu festivālā Eiropas dienas Moldovā 2021, kas šogad no 17. līdz 31. maijam notiek vairākos Moldovas TV kanālos un tiešsaistes platformās; Latvija ir viena no astoņām Eiropas valstīm, kas šajā festivālā piedalās ar filmas seansu. Speciāli šai demonstrēšanai filma Četri balti krekli tulkota rumāņu valodā, subtitrēšanu nodrošina TVR Moldova, kas ir Rumānijas televīzijas TVR mediju holdinga sastāvdaļa. Pirms filmas seansa videouzrunu skatītājiem teiks Latvijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Moldovā Uldis Mikuts, apsveicot nozīmīgās jubilejās divus no filmas autoriem – režisoru Rolandu Kalniņu (99) un komponistu Imantu Kalniņu (80).

Moldovas skatītājiem spēlfilma Četri balti krekli tiek pieteikta kā pirmā Latvijas filma, kas nokļuvusi pasaules kinovēstures nozīmīgākajā teritorijā – Kannu kinofestivāla izlases programmā Cannes Classics, blakus filmām, ko radījuši pasaules kino klasiķi Alfrēds Hičkoks, Stenlijs Kubriks, Ingmars Bergmans un citi. Četri balti krekli ir viena no pazīstamākajām Rolanda Kalniņa spēlfilmām, bet ar sarežģītu likteni – tā uzņemta 1967. gadā un iederas pasaulē valdošajās modernisma tendencēs, taču savas brīvdomības, jauneklīgās enerģijas un dzēlīgās ironijas dēļ Latvijā pilnvērtīgu ekrāna dzīvi uzsāka tikai 20 gadus pēc uzņemšanas. Līdz tam filma tika nolikta plauktā un izslēgta no Latvijas kino procesiem.

Spēlfilma Četri balti krekli Eiropas kultūras un filmu festivālā Moldovā tiek izrādīta, realizējot Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas programmu ārvalstīs. Filmas demonstrēšanu Moldovā organizē Latvijas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Latvijas vēstniecību Moldovā un Nacionālo Kino Centru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja