Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nākamgad Berlīnes kinofestivāla uzmanības centrā būs Baltijas valstis

Nākamgad 73. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Eiropas filmu tirgus (EFT) atkal notiks klātienē, un tā uzmanības centrā būs trīs Baltijas valstis – Igaunija, Latvija un Lietuva, kas tiks izceltas īpašajā programmā Valstis fokusā / Countries in Focus. Oficiālu līgumu par to Kannās parakstīja visu trīs valstu kinoinstitūcijas, klātesot kultūras ministriem, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Berlināles 2023. gada programmā Fokusā Baltijas valstis tiks atspoguļoti dažādi nacionālo kinematogrāfiju aspekti un filmu autori, tā būs iespēja dibināt sadarbību ar Baltijas producentiem, kinoprodukcijas izplatītājiem, uzņēmējiem, finansētājiem un radošajiem talantiem. Pirmoreiz kopš programmas Valstis fokusā izveidošanas (2017) tajā spēkus apvienojušas vairākas valstis; iepriekš uzmanība bijusi pievērsta Meksikai, Kanādai, Norvēģijai un Čīlei.

Oficiālo līgumu pēc Eiropas Filmu tirgus direktora Denisa Rū iniciatīvas šāgada 20. maijā Kannās parakstīja Berlināles izpilddirektore Marieta Risenbeka, Igaunijas Filmu institūta vadītāja Edīte Sepa, Latvijas Nacionālā Kino centra vadītājas Ditas Rietumas vietniece Inga Blese un Lietuvas Kinocentra direktors Laimonis Ubavičs. Parakstīšanas ceremonijā piedalījās arī Lietuvas Republikas kultūras viceministre Daina Urbanavičiene, Latvijas Republikas kultūras ministrs Nauris Puntulis un Igaunijas Republikas kultūras ministrs Tīts Teriks.

"Filmas no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas vienmēr papildinājušas Berlīnes kinofestivāla programmu ar interesantu skatījumu. Apvienojot spēkus, trim Baltijas valstīm izdevies nostiprināt katrai savas priekšrocības, un tāpēc tās var būt paraugs gan Eiropā, gan citur. Īpaši laikā, kad pievēršam pastiprinātu uzmanību sadarbībai, mākslinieki un industrijas profesionāļi var no Baltijas mācīties uz novatorismu un sadarbību vērstu pieeju kultūrai," teica Berlināles izpilddirektore Marieta Risenbeka.

"Lai gan Baltijas valstis ir nelielas, tajās ir bagātas un plašas kino un mediju industriju biznesa iespējas. Baltijas valstis pārsteidz mūs, pirmkārt, ar daudzšķautņainu kinovēsturi, jaunākajām filmām un starptautiskiem kopražojumiem, un otrkārt – ar daudzveidīgām filmēšanas vietām un vismodernāko studiju infrastruktūru. Tāpēc mēs uzskatām, ka tuvāka iepazīšanās ar šīm valstīm varētu piedāvāt lieliskas nākotnes iespējas, un ļoti gaidām nākamo Eiropas filmu tirgu, kad varēsim tās izvirzīt uzmanības centrā," skaidroja EFT direktors Deniss Rū.

"Patiesi priecājos, ka Baltijas valstu kino institūciju sadarbība ir nostiprinājusies un turpinās. Fakts, ka Baltijas valstis kļūs par fokusa valstīm nākamajā Berlīnes festivālā, apliecina arī to, ka trīs valstu kinoindustrijām ir vērā ņemams potenciāls pievērst plašu starptautisku uzmanību. Ceram, ka šis pasākums akcentēs gan Baltijas valstu filmu nozaru spēku, gan atklās radošos talantus un popularizēs mūsu valstis kā nozīmīgu un pievilcīgu filmēšanas vietu ārvalstu filmu veidotājiem. Turklāt Berlīnes festivāls un tā ietvaros notiekošais Eiropas Filmu tirgus vienmēr ir nozīmīga platforma Baltijas filmu veidotājiem. Ceram nostiprināt savu valstu un savu filmu klātbūtni gan Eiropas kino tirgū, gan arī Berlīnes kinofestivāla programmā," akcentēja Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis.

"Mēs ļoti priecājamies, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kinoindustriju sadarbība pacēlusies jaunā pakāpē. Trīs Baltijas valstu nokļūšana 2023. gada EFT fokusā ir nozīmīgs notikums ar lielu potenciālu arī Latvijas kinoindustrijai. Mēs ceram piesaistīt jaunus sadarbības partnerus, demonstrējot trīs Baltijas valstu kinematogrāfisko spēku," notikumu raksturo Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Igaunijas filmu institūta vadītāja Edīte Sepa: "Laiki ir mainījušies, tāpēc ir svarīgi parādīt pasaulei, ka kopā mēs esam stiprāki nekā atsevišķi. Mūsdienu pasaules spēks ir daudzveidībā un maigajā varā, mēs Baltijas valstīs to sapratām pirms daudziem gadiem, kad apvienojām spēkus, lai kopā sekmētu mūsu kinoindustrijas atpazīstamību. 2023. gada Eiropas Filmu tirgus fokuss lieliski izceļ šīs ilgās un vērtīgās partnerattiecības un ļaus Baltijas filmām gūt sekmes Berlīnē vēl daudzus gadus."

"Nemierīgā un, varētu pat teikt, dramatiskā laikā kultūrai ir galvenā loma humānisma principu saglabāšanā. Šī ir svarīga globālā arēna gan Baltijas filmām, gan Baltijas kultūrai kā tādai. Ceram, ka mūsu kopīgās pūles dos vēl labākus rezultātus. Latvija, Igaunija un Lietuva bieži sadarbojas savu filmu atpazīstamības veicināšanā. Tomēr mēs ļoti priecājamies, ka ar šo fokusa programmu nostiprināsim savas kaimiņattiecības vēl vairāk un varēsim parādīt radošumu un eiropeiskās vērtības mūsu darbos," izteicās Lietuvas kinocentra direktors Laimonis Ubavičs.

Eiropas Filmu tirgus notiks no 2023. gada 16. līdz 22. februārim 73. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja