Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Smeldze aiz polārā loka. Rīgā tiks demonstrēta grupas a-ha muzikālā filma Īstie ziemeļi

Neticami daudz hitu un nesaskaņu četrdesmit gadu garumā. Ceturtdien, 15. septembrī, kinoteātros visā pasaulē, arī Latvijā, tiks demonstrēta Norvēģijas grupas a-ha muzikālā filma Īstie ziemeļi/True North, kurā tā iepazīstina ar savu jauno albumu

Rīgā filmas Īstie ziemeļi seanss 15. septembrī notiks kinoteātros Kino Citadele un Cinamon Alfa. Filmas galvenais uzdevums ir veicināt interesi par a-ha vienpadsmito studijas albumu True North, kas iznāks 21. oktobrī. Ierakstā būs divpadsmit dziesmu, filmā ir iekļautas desmit. Šis audiovizuālais darbs ir arī grezns pilnmetrāžas klips, pateicoties kuram a-ha auditorija visā pasaulē uzzinās par Norvēģijas pilsētu Būdē, kas 2024. gadā līdzās Tartu Igaunijā un Bādišlei Austrijā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Būdē, kas atrodas 90 kilometru aiz polārā loka, 2021. gada rudenī visu laiku slavenākie norvēģu popmūziķi ierakstīja savu jauno albumu.

Sākotnēji mākslinieku plāns bija iemūžināt šeit savu ierakstu sesiju un pēc tam to nofilmēt. Pamazām projekts kļuva arvien ambiciozāks. Grupas sastāvam studijā pievienojās Norvēģijas orķestris Arctic Philharmonic. Būdē notikušajās ierakstu sesijās dzimis ne tikai albums, bet arī koncertfilmas un spēlfilmas hibrīds. Projektu True North caurstrāvo ekoloģisks patoss. "Īstie ziemeļi ir vēstule no a-ha, no polārā loka. Tā ir poēma no Norvēģijas tālajiem ziemeļiem," saka grupas taustiņinstrumentālists un dziesmu autors Magne Fūruholmens. Viņaprāt, filma palīdz labāk izprast jauno kompozīciju saturu un vēstījumu.

Melanholijas dievs

Īstie ziemeļi ir mūzikas un dabas filma – no dažādiem rakursiem filmētā Vestfjorda ainava fascinē ar savu skarbo, vareno skaistumu. Skarbi melodramatisks ir arī aktieru izspēlētais stāsts par mīlestību un nāvi, sižets attīstās, skanot a-ha jaunajām kompozīcijām. Būtībā tas ir garš videoklips (72 minūtes), kurā spēlfilmas epizodes mijas ar dabas skatiem, trio dalībnieku monologiem un kadriem no ierakstu studijas. Galvu reibinoša panorāma, jūra, kalni, norvēģu koka mājas, bākas, rupja adījuma džemperi – stils ir izturēts līdz galam. Filmas režisors ir ilggadējs a-ha radošais partneris Stīans Annešens. Īstie ziemeļi ir lielbudžeta suvenīrs, albuma tapšanas dokuments, jauns sveiciens no elkiem, kuru vecās dziesmas bieži skan radio un nezaudē savu rezignēto, vīrišķīgo šarmu.

Viskarstākās diskusijas fanu vidū, visticamāk, izraisīs a-ha vokālista Mortena Harketa frizūra – vai tiešām viņam piestāv gari mati, kas cieši savākti astītē. Savos sešdesmit trīs gados Mortens Harkets joprojām dzied kā melanholijas dievs un spēj paņemt visas "augšas". Viņa balss, kas lieliski skan plašā diapazonā, ir viens no vērtīgākajiem pasaules popmūzikas fonda aktīviem. Diez vai mūziķi atklāj lielu noslēpumu, pasakot, ka Norvēģijas daba ir viens no viņu galvenajiem iedvesmas avotiem un viņi ir norūpējušies par dabas ievainojamību un cilvēku nespēju adekvāti rīkoties, lai risinātu samilzušās vides problēmas. Ar vieglu ironiju mākslinieki secina, ka a-ha mūzika nekad nav bijusi pārāk jautra, jo pašiem tāda nav patikusi, un vispār filmā par eksistenciāliem draudiem nevar skanēt priecīgas melodijas. Viņi ir pārliecināti, ka a-ha jaunais veikums – albums un filma – bagātina grupas mantojumu, "citādi mēs to nebūtu laiduši klajā".

Iepriekšējais a-ha studijas albums Cast in Steel iznāca 2015. gadā – piecus gadus pēc tam, kad grupa bija devusies savā atvadu turnejā Ending on a High Note. Publikas favorīti atvadījās, taču atkal atgriezās. Tie klausītāji, kuriem pirmajā vietā ir mūzika, būtu ieinteresēti sīkāk uzzināt, kā tapa True North dziesmas. Sešas dziesmas sacerējis Magne Fūruholmens, un sešas – ģitārists Pols Voktors-Savojs. Mortens Harkets filmā ir tiešs: "Dziesmu rakstīšana grupā nav mans darbs, to paveic Magne un Pols." Savukārt Magne konstatē: "Kad saceru melodiju, man ir grūti nedzirdēt Mortena balsi." Magne stāsta, ka viņa komponētās True North dziesmas lielā mērā ir ietekmējuši okeāna tēli, turklāt daudzas kompozīcijas sacerētas ūdens tuvumā.

Vai tas ir noslēpums?

Grupas faniem noteikti sagādās prieku iespēja uz lielā ekrāna redzēt kopā Mortenu, Magni un Polu un dzirdēt jauno a-ha mūziku. To nevar uztvert kā kaut ko pašsaprotamu. Šogad a-ha svin četrdesmit gadu jubileju, šajā laikā grupa ir pārdevusi vairāk nekā piecdesmit miljonu albumu – nevienam citam Norvēģijas kolektīvam nav izdevies sasniegt tādu popularitātes līmeni pasaulē. Astoņdesmito gadu sākumā tapušais grupas pirmais globālais superhits Take on Me un šīs dziesmas videoklips ir uzskatāms par nepārspējamu popmūzikas klasiku.

Īstie ziemeļi nav vienīgā a-ha filma, kas šogad sasniedz skatītājus. Pavasarī kinoteātros daudzās valstīs tika demonstrēta režisoru Tomasa Robsāma un Asleugas Holmas dokumentālā filma a-ha: The Movie (2021; Norvēģijas un Vācijas kopražojums). Tas ir ļoti atklāts, nebūt ne komplimentārs stāsts par a-ha panākumu cenu un attiecību dinamiku ansamblī. Vai tas ir noslēpums, ka kopš pagājušā gadsimta Mortens, Magne un Pols nespēj atrast kopīgu valodu? Tāpēc katra a-ha atkalapvienošanās pēc ilgstošas pauzes, katrs nākamais albums klausītājiem nāk kā pārsteigums.

Grupas a-ha jaunā albuma True North dziesmas I'm In videoklipu var noskatīties šeit:

Dokumentālā filma sniedz ieskatu a-ha vēsturē, taču lielākā daļa materiāla uzņemta grupas 2016.–2020. gadā notikušajā turnejā. Filmas autori sekoja līdzi mūziķiem cerībā iemūžināt mirkli, kad viņi kopīgi dosies uz ierakstu studiju, taču toreiz tas nenotika. Filmas sākumā skan jautājums, vai a-ha dalībniekiem būtu interesanti radīt jaunas dziesmas, – divi no viņiem atbild apstiprinoši, viens – noliedzoši. Tas tikai pierāda, ka albuma True North materializēšanās ir liels notikums a-ha pasaulē.

Kritiķi nebeidz brīnīties: kā šai apvienībai ir izdevies noturēties četrdesmit gadu, turpināt uzstāties un izdot ierakstus, ja visu šo laiku tās biedriem nav bijis kopīga viedokļa principiāli svarīgākajos jautājumos? Viņu starpā ir daudz nesaskaņu, viņi nav draugi, viņus saista tikai mūzika – tas skan banāli, taču a-ha fenomena gadījumā absolūti patiesi.

Trio a-ha savas karjeras pirmsākumos astoņdesmitajos gados. Laikam ejot, mūziķiem ir bijis grūti atbrīvoties no puišu grupas tēla un pierādīt, ka viņi ir nobrieduši mākslinieki ar neordināru talantu. Foto no dokumentālās filma a-ha: The Movie publicitātes materiāliem

Filmā ir redzams a-ha oficiālais fotogrāfs, kurš strādā ar grupu kopš 1985. gada. Pēc neveikla mēģinājuma iemūžināt trīs mūziķus vienā kadrā viņš atzīst: "Man ir ļoti grūti izdarīt savu darbu, ja cilvēki nevēlas būt kopā. To var labi redzēt." Skatītāji komentāros ironizē: varbūt a-ha ir nepieciešams nevis oficiālais grupas fotogrāfs, bet oficiālais grupas psihoterapeits.

Trio dalībnieki ir perfekcionisti, kuri bieži nav apmierināti ar sevi. Viņiem allaž ir bijis grūti atbrīvoties no puišu grupas tēla un pierādīt, ka viņi ir nobrieduši mākslinieki estēti ar neordināru talantu un nevainojamu gaumi. To katrs no viņiem ir mēģinājis pierādīt arī soloprojektos. Mūziķu noskaņojumā nereti ir jūtama nožēla. Ģitārista, a-ha radošā dzinēja un darbaholiķa Pola Voktora-Savoja sieva filmā saka – žēl, ka pat šajā dzīves un karjeras posmā viņi nevar izbaudīt savus panākumus vairāk. "Ir grēks nenovērtēt to, kas tev ir, ja tev ir tik daudz," viņa apgalvo.

Popzvaigznēm ir savas fobijas. Filmā uzzinām, ka siržu lauzējs Mortens Harkets vēl pirms Covid-19 pandēmijas bijis apsēsts ar dezinfekcijas līdzekļu lietošanu un vienmēr tos ir izmantojis pēc katras tikšanās ar faniem.

Dokumentālajā filmā tiek skaidri atainotas problēmas grupas iekšienē – mūzika no tā nezaudē. Klausītājus vienmēr aizkustinās a-ha dziesmu īpašā smeldze, melodiskums un Mortena Harketa balss. Ziemeļu popmūzika ir spēks!

Īstie ziemeļi
Kino Citadele 15.IX plkst. 19.25, Cinamon Alfa 15.IX plkst. 19.30
Biļetes forumcinemas.lv EUR 15, cinamonkino.com EUR 11

Informācija: ahatruenorth.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja