Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vardarbības seja. Uz kinoekrāniem – Mārtina Skorsēzes filma Ziedu mēness slepkavas

Uz Latvijas kinoekrāniem nonāk režisora Mārtina Skorsēzes meistardarbs Ziedu mēness slepkavas – šī filma fascinē kā sarežģītu raksturu un attiecību drāma un nežēlīgs cilvēku mūžīgās alkatības portretējums

Vērtīgas filmas birst kā no pārpilnības raga: vēl nebūs beidzies Rīgas Starptautiskais kinofestivāls Riga IFF, kā kinoteātru repertuārā nonāks šā gada Kannu kinofestivāla, manuprāt, izcilākā filma Ziedu mēness slepkavas/Killers of the Flower Moon. Pēc šī amerikāņu klasiķa Mārtina Skorsēzes darba parādīšanās varam secināt, ka svarīgākās filmas no maijā notikušā Kannu festivāla Rīgā jau ir demonstrētas: daļa septembrī notikušajā Baltijas pērlē, daļa – Riga IFF, un vēl liela daļa no tām turpinās dzīvi kinoteātru repertuārā. Ziedu mēness slepkavas šajā ainavā ieņem īpašu vietu.

Šajā filmā ir redzami Mārtina Skorsēzes nozīmīgākie aktieri – Leonardo di Kaprio un Roberts de Niro. Pēc pirmizrādes Kannu festivāla ārpuskonkursa programmā (tā bija apzināta režisora izvēle, jo viņš tiešām ir ārpus konkurences) daudzi, to vidū arī šo rindu autore, nodēvēja Ziedu mēness slepkavas par 80 gadu vecā režisora meistardarbu un vienu no viņa pēdējo gadu jaudīgākajām filmām. Iemesls šai sajūsmai ir pamatots – vērienīgā, trīsarpus stundas garā filma fascinē gan kā sarežģītu raksturu un attiecību drāma, gan nežēlīgs cilvēku mūžīgās alkatības portretējums.

Stāsts par vienu no Amerikas XX gadsimta vēstures neģēlīgākajiem noziegumiem pret Amerikas pamatiedzīvotājiem Mārtina Skorsēzes versijā ir ieguvis episku jaudu. Filmas sižeta pamatā ir vēsturiski fakti – notikumi, kas risinājušies XX gadsimta 20. gados indiāņu apdzīvotajā Osedžā –, kā arī uz šiem faktiem balstīts Deivida Granna romāns par amerikāņu genocīdu pret indiāņiem. Šajā filmā nenotiek nežēlīgi slaktiņi starp kolonizatoriem un indiāņiem vesternu stilā, te genocīdam ir citas – rafinētas un slēptas – izpausmes.

Karaļa plāns

Izpildot senu rituālu, Osedžas indiāņu ciltij ir izdevies uziet milzu bagātības, savās apdzīvotajās teritorijās nejauši uzduroties naftai, – ar pārsteidzošo naftas, tātad bagātības, "lietus" epizodi, kas veidota kā poētisks rituāls, arī sākas filma. Viss pārējais jau ir stāsts par to, kas notika pēc tam, par naudas un bagātības postošo varu, Amerikas balto vīriešu neģēlīgo alkatību. Naftas naudas mantinieku likteņi veidojas dramatiski – pilsētā, kurā risinās notikumi, aizdomīgi bieži bojā iet pārtikušu indiāņu ģimeņu pārstāvji. Šajā pilsētā ir savs Karalis – tā sevi patīk dēvēt aktiera Roberta de Niro varonim Viljamam Heilam. Par Karali viņš sevi liek saukt arī savam radiniekam Ernestam (Leonardo di Kaprio), kurš tikko atgriezies no kara. Karalim ir plāns, kā saradoties ar bagātu Osedžas indiāņu ģimeni, – viņš mudina Ernestu pievērst uzmanību jaukajai Mollijai (Lilija Gledstone). Ernests ir iebiedēts un paklausīgs, Mollija ir pievilcīga un bagāta, turklāt Ernesta komplimenti un aplidošana viņu neatstāj vienaldzīgu. Drīz vien Ernests un Mollija apprecas, bet pilsētā turpina notikt neizskaidrojamas nelaimes, kas skar Mollijas radiniekus. Te likšu punktu sižeta ieskicēšanā un aicināšu skatīties filmu un izbaudīt Mārtina Skorsēzes stāstnieka prasmi un vizuālo meistarību.

Filmas nosaukums pamatoti brīdina, ka tajā ir ietverts arī vardarbības motīvs, tātad arī detektīva varmākas meklējumu sižeta līnija. Viens no varoņiem ir izmeklētājs Toms Vaits (lomā – Džesijs Plemonss), kurš izmeklē indiāņu aizdomīgo bojāeju. Tas gan notiek tikai pēc izmisuma diktētas proaktīvas darbības – Osedžas indiāņu pārstāvju tiešas vēršanās pie Amerikas valdības un dāsna maksājuma tai. Tikai tad par norisēm Osedžas zemē beidzot ieinteresējas tiesībsargājošās instances. Interesanti, ka sākotnēji Mārtins Skorsēze izmeklētāja Toma Vaita lomu piedāvājis Leonardo di Kaprio, bet darba procesā (filmas scenāriju Mārtins Skorsēze rakstījis kopā ar Ēriku Rotu) mainījās nianses un lomu sadalījums. Lielā mērā tas notika, pateicoties Leonardo di Kaprio iniciatīvai: viņš atteicās no izmeklētāja lomas, jo uzskatīja, ka psiholoģiski interesantāks varonis ir Ernests. Šis savā ziņā bija pagrieziena punkts, lai Ziedu mēness slepkavas nekļūtu tikai par detektīvu, kurā mēs sekotu līdzi Leonardo di Kaprio atveidotā Toma Vaita darbībai, ķerot varmākas. Nenoliedzami arī šāda filma droši vien būtu lieliska, bet Ziedu mēness slepkavas ir daudz interesantāks piedāvājums gan no stāsta struktūras, gan žanra elementu izmantojuma aspekta. Filmā savijas psiholoģiskas drāmas, spriedzes filmas un melodrāmas elementi, ko papildina episka vēsturiska darba dimensija.

Aktieru izcilība

Mārtina Skorsēzes meistarības apliecinājums ir viņa 68 filmas (ieskaitot televīzijas darbus, seriālus u. c.), kuru vidū ir vairāki darbi, kas veido katras konkrētās desmitgades amerikāņu kino pamatu. Piemēram, 70.–80. gadu ASV kino nav iedomājams bez jēdzieniski un formas ziņā tik nozīmīgajām režisora filmām kā Taksists/ Taxi Driver (1976) un Saniknotais vērisis/ Raging Bull (1980) ar Robertu de Niro. Pēc filmas Baiļu rags/Cape Fear (1991) režisora un aktiera ceļi uz kādu laiku šķīrās, bet kopumā Mārtins Skorsēze filmējis Robertu de Niro desmit filmās. Par režisora galveno aktieri vēlākajās desmitgadēs kļuva Leonardo di Kaprio, kurš ir filmējies Ņujorkas bandās/Gangs of New York (2002), Aviatorā/The Aviator (2004), Atkritējos/The Departed (2006), Slēgtajā salā/Shutter Island (2010), Volstrītas vilkā/The Wolf of Wall Street (2013) – kopumā sešās Skorsēzes filmās.

Leonardo di Kaprio un Roberta de Niro satikšanās jaunākajā Mārtina Skorsēzes filmā ir zīmīga gan tāpēc, ka šie aktieri ir būtiskākie režisora komandas biedri, gan tāpēc, ka savulaik Roberts de Niro ir ieteicis Mārtinam Skorsēzem tolaik nevienam nepazīstamo jauno aktieri Leonardo di Kaprio. Pieredzes bagātais Roberts de Niro filmējās kopā ar tolaik 18 gadu veco Leonardo di Kaprio režisora Maikla Keitona-Džonsa filmā Šī puiša dzīve/This Boy’s Life (1993).

Karaļa un Ernesta lomas filmā Ziedu mēness slepkavas ir sarežģītas, tās dod iespēju iedziļināties cilvēka dabas visnepievilcīgākajos kambaros, un gan Roberts de Niro, gan Leonardo di Kaprio spēlē ar azartisku meistarību. Īpaši atmiņā paliekošs ir Leonardo di Kaprio darbs – viņa atveidotais Ernests valdzina un šausmina. Līdzās abiem slavenajiem aktieriem izcila ir Mollijas lomas tēlotāja Lilija Gledstone, kura ir līdzvērtīga abiem saviem partneriem. Viņa ir absolūti organiska Mollijas lomā, aktrise ir dzimusi un augusi indiāņu vidē rezervātā Montānā. Lilija Gledstone filmējas jau gadus desmit – pamatā neatkarīgās amerikāņu filmās –, bet loma Mārtina Skorsēzes darbā ir kļuvusi par viņas zvaigžņu stundu. Mollijas tēlā un veidā, kā aktrise viņu nospēlē, rezonē gan indivīda traģēdija, gan Amerikas pamatiedzīvotāju dramatiskā pieredze. Skan skaļi, bet Lilijas Gledstones paveiktais patiešām ļauj lietot skaļus vārdus.

Izņēmuma gadījums

Viens no filmas unikalitātes faktiem ir arī tās sarežģītais producēšanas un izplatīšanas stāsts, kā nereti ir ar Mārtina Skorsēzes filmām. Tajā brīdī, kad Leonardo di Kaprio atteicās no izmeklētāja lomas, lai raktu dziļāk un spēlētu sarežģītāko varoni Ernestu, Holivudas kompānija Paramount atteicās būt par filmas pamatfinansētāju, uzskatot, ka šādas izmaiņas palielina finansiālos riskus. Galarezultātā filmu ar iespaidīgo budžetu – 200 miljonu ASV dolāru – ir producējusi kompānija Apple TV+.

Mūsdienu filmu izplatīšanas praksē, kurā saduras divas – kinoteātru un straumēšanas platformu – pasaules, nozīmētu, ka Mārtina Skorsēzes darbam būtu jābūt pieejamam tikai un vienīgi kompānijas Apple TV+ platformas lietotājiem. Tomēr filma Ziedu mēness slepkavas uz noteiktu laiku ir nonākusi arī kinoteātros (to izplata Paramount) un tikai pēc tam tiks iekļauta Apple TV+ piedāvājumā. Šis ir izņēmuma gadījums laikmetā, kad straumēšanas platformas filmas finansē, lai tās ievietotu savā katalogā, ignorējot iespēju izplatīt filmas kinoteātros. Ziedu mēness slepkavas ir izņēmums, un šī filma ir pelnījusi būt izņēmums – tas ir īpašs darbs, ko, izrādot cieņu Amerikas indiāņu kultūrai, ar episku vērienu un niansētu poētiskumu veidojis viens no izcilākajiem režisoriem Mārtins Skorsēze. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja