Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 7. jūnijs
Gaida, Arnis, Arno

Animēti eži īstā kino metropolē

Animācijas filma Eži un lielpilsēta scenārijs ir "mēreni vājprātīgs un patīkami amorāls"

Berlīnes starptautiskā kinofestivāla Berlināle 2013 (7.-17.februāris) konkursa programmā GenerationKplus Latviju pārstāvēs režisora Jāņa Norda veidotā spēlfilma Mammu, es tevi mīlu un režisora Ēvalda Lāča animācijas filma Eži un lielpilsēta.


"Ēvalds Lācis uzrakstīja scenāriju, kas mums likās mēreni vājprātīgs un patīkami amorāls," par šīs animācijas filmas pirmsākumiem stāsta tās mākslinieks un producents Māris Putniņš, kurš uzskata, ka šis stāsts bērniem varētu radīt citādāku priekšstatu par pasauli. Eži un lielpilsēta ir režisora Ēvalda Lāča trešā animācijas filma - arī iepriekšējie divi viņa darbi Jaunā suga un Ledus pavēlnieks ir guvuši starptautisku atzinību -, un Animācijas brigādē viņš strādā jau kopš 1998. gada kā operators. "Viņš diezgan ātri sāka rakstīt pats savus scenārijus, no kuriem neviens mums nelikās labs, bet viņš nemitējās un rakstīja vēl un aizvien labāk un labāk - un te nu mēs esam," atklāj Māris Putniņš, kuram kā producentam ir prieks, ka studijā ir parādījies cilvēks ar citādāku skatu uz lietām, nekā viņam. "Ēvalds ir ļoti apdāvināts vīrs, kuru mēs dabūjām pa tiešo no Kultūras akadēmijas, - mums ar viņu paveicās, kā ar lieldienu olu: izsaiņojām un izrādījās, ka tajā iekšā ir kaut kas ļoti labs," atceras Māris Putniņš.

Eži un liepilsēta ir stāsts par zvēriem, kuri atmostoties no ziemas miega atklāj, ka viņu apdzīvotā meža vietā ir uzcelta lielpilsēta, un viņi izdomā plānu, kā to atgūt. "Zvēri no cilvēkiem noslauc dažāda izmēra naudas zīmes un pirmajā brīdī uzdzīvo, jo ir kļuvuši bagāti un var nopirkt garšīgas lietas - cūka pārēdas konfektes, alnis pārdzeras šampanieti un aizmieg," animācijas filmas notikumus ieskicē tās mākslinieks. "Viņi savāc kaudzi naudas, atpērk teritoriju un aizvāc pilsētu - it kā jau ļoti ekoloģiski, bet man zvēru merkantilisms brīžiem liekas piedauzīgs. Sākumā kāds mēģina iedod viņiem cepumiņus, bet viņi grib tikai monētas," atklāj Māris Putniņš, kurš domā, ka Eži un lielpilsēta varētu nepatikt pedagogiem. "Varbūt, ka Berlinālē tas nospēlē gluži pretēju lomu, jo šis festivāls uz dīvainībām reaģē ar labpatiku," ir novērojis producents.

Šī būs jau sestā reize, kad studijas Animācijas brigāde filma tiek iekļauta Berlīnes kinofestivāla konkursa programmā un otrā reize, kad tajā piedalās Ēvalds Lācis ar savu filmu - Jaunā suga tajā tika izrādīta 2008. gadā. Lielākos panākumus studijai izdevās gūt 1995.gadā, kad režisora Nila Skapāna filma Lidojam!? kļuva par pirmo un pagaidām vienīgo, kas savā īpašumā ieguvusi Berlināles bērnu žūrijas lielo balvu. "Nabaga Nils uzkāpa uz skatuves džemperītī, jo nebija gatavojies nekam tādam," saka Māris Purniņš un atceras, ka pirmie soļi uz starptautisko festivālu taciņas sperti pirms 25 gadiem, kad Anesī tika izrādīta Arnolda Burova  animācijas filmu retrospektīva. "Kopš tiem laikiem daudz kas ir mainījies - mēs nemeklējam festivālus, festivāli meklē mūs," viņš atklāj.

Patlaban Rīgas kinostudijā top jaunā animācijas seriāla Avārijas brigāde Eiropā otrā epizode, kurā Bembelāts, Sīlinks un Poteriks dodas uz Zviedriju, lai kopā izstāstītu stāstu par slaveno kuģi Vāsa. "Ar to ies ļoti raibi," saka producents, kuram jau ir padomā Pizas torņa glābšanas akcija Itālijā. Savukārt šī seriāla pirmā epizode Korida tieši pirms gada tika izrādīta Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā. "Toreiz likās, ka tā kā vajadzētu būt [balvai]. Mēs pat pasūtījām biļetes uz noslēgumu, bet pilnīgi par velti - neko nav iespējams prognozēt Berlīnē," piebilst Māris Putniņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja