Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Ciklā “Tas, ko tu nedrīksti nezināt III” lasīs M.Formanam veltītu lekciju

Otrdien, 17.novembrī plkst.19 kinoteātrī Rīga notiks kārtējais lektorijs Tas, ko tu nedrīksti nezināt III. Cits Jaunais vilnis, informē Rīgas Kinomuzeja pārstāve Agnese Zeltiņa.Lektorija vakars jau atkārtoti tiks veltīts čehu režisoram Milošam Formanam. Šoreiz seansā režisora debijas filma Konkurss,  uzņemta dokumentālā manierē.

Par Milošu Formanu un to, kas pārsteidzis kinokritiķi Normundu Naumani, varēs dzirdēt lekcijā pirms filmas. Biļetes cena: Ls 2.50, studentiem ar ISIC karti Ls 2 “Vienmēr interesanti lūkoties lielu mākslinieku "saknēs" - šī ir oskarotā čehu/amerikāņu režisora Miloša Formana debijas filma (1964), kas talantīgi balansē uz dokumentālā un spēles kino šķautnes, ļaujot runāt par 60-to gadu Eiropas kontrkultūrā īpašu virzienu - čehu jauno vilni (viena no čehu kino buma pirmajām bezdelīgām, kam sekoja Veras Hitilovas Margrietiņas u.c. pasaules kino jau klasiski slaveno austrumeiropiešu darbi). Pārsteidz rotaļīgums, ar kuru Formans izstāsta patiesībā nopietnu un skumju stāstu - par cilvēku mūžīgo tieksmi uz brīvu pašizpausmi, kas reizēm no malas var izskatīties smieklīga,”- tā par M.Formana daiļradi izsakās N.Naumanis. Milošs Formans nereti tiek uzskatīts par vienīgo eiropiešu kinorežisoru, kam izdevies izveidot veiksmīgu karjeru ASV. Ieguvis atzinību Eiropā ar filmām  Ugunsdzēsēju balle (Latvijā kinoforumā Arsenāls 1988. gadā demonstrēta ar nosaukumu Deg, mana jaunkundze!) un Blondīnes mīlestība, pēc t.s. Prāgas pavasara viņš emigrēja uz ASV, kur kļuva par profesoru Kolumbijas Universitātē un turpināja uzņemt starptautiski atzītu kino, tostarp filmas Amadeus, Regtaims, Nācija pret Leriju Flintu, arī Kena Kīzija grāmatas adaptāciju – filmu Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu, par ko 1975. gadā saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Konkurss / Konkurs Ja nebūtu šīs mūzikas / Kdyby

Rež. Milošs Formans / Milos Forman
Lomās: Jiržī Suhijs, Jiržī Slitrs, Marketa Krotka u.c.

Konkurss – dokumentālā filma, kas aizsāka ne tikai režisoru Miloša Formana un Ivana Passera kinokarjeras, bet arī tiek dēvēta par tā sauktā čehu jaunā viļņa pirmsākumu. Sākotnēji iecerēta kā īsfilmas projekts, vēlāk tā tika papildināta ar filmu Ja nebūtu šīs mūzikas. Abas filmas, kas veido Formana īpašā kinematogrāfiskā stila nostādnes, viņam raksturīgā veidā stāsta par mazpilsētām, entuziastiskiem jauniešiem un viņu dzīves nozīmīgāko mākslu  – mūziku. 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja