Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dzeja elpo! No 2. līdz 14. septembrim norisināsies Dzejas dienas

"Dzeja ir priekos un bēdās, mierā un karā, nomodā un sapnī, pavasarī un rudenī, ieelpā un izelpā. Dzeja elpo ar tevi." Ar saukli "Dzeja elpo!" pieteikta Dzejas dienu 2023 programma, kas noritēs no 2. līdz 14. septembrim. Starptautiskais dzejas festivāls dzejniekus un dzejas mīļotājus Rīgā un visā Latvijā šogad pulcēs jau 58. reizi ar vairāk nekā 20 dažādām norisēm, informēja Dana Zālīte.

Dzejas dienas tiks atklātas 2. septembrī ar teksta un skaņas performancēm mākslas centrā Noass. Dienu iepriekš festivāla ieskaņa noritēs tiešsaistē, vietnē Facebook, kur Dzejas rupora izaicinājumu, radīt septiņus dzejoļus septiņās dienās, aicināts pieņemt ikviens interesents.

Starptautisku akcentu programmā, piedaloties diskusijās un lasījumos, iezīmēs īru, kā arī mūsu Baltijas valstu kaimiņu, igauņu un lietuviešu autoru, klātbūtne. Baltijas dzejas vakarā piedalīsies igauņu autori – Indreks Mesikeps un Trīna Sometsa, un lietuviešu autori – Daiņus Gintals un Nijole Daujotīte. Sava dzejas krājuma Meeter ja Demeeter tulkojumu latviešu valodā prezentēs igauņu dzejnieks Haso Krulls.

Dzejas dienu laikā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Latvijas Rakstnieku savienības rīkotā diskusija par mazo valodu situāciju dzejā, kurā piedalīsies lībiešu, latgaliešu un īru dzejas eksperti un dzejnieki. Diskusijai sekos sadarbībā ar Īrijas vēstniecību rīkotais īru dzejas lasījumu vakars, piedaloties Seosamam O Murču, Ainei Ui Foglu un Mollijai Tvomī. Festivālu bagātinās arīdzan lībiešu dzeja, kas iezīmēs lībiešu nemateriālās kultūras gadu.

Jau divdesmito reizi Dzejas dienās notiks poētiskā pastaiga pilsētvidē Ceļojums ar dzejniekiem. Šogad ar desmit dzejnieku lasījumiem tiks iepazīta Pārdaugava, jubilejas gājiena noslēgumā izskanot grupas Sigma koncertam.

Raiņa dzimšanas dienā, 11. septembrī, neiztrūkstoša būs tikšanās pie Raiņa pieminekļa Esplanādē, kur sadarbībā ar Latvijas PEN tiks lasīta politiska dzeja apokaliptiskā noskaņā. Šogad turpināsies arī atdzejošanas meistara Ulža Bērziņa un viņa kolēģu aizsāktā tradīcija Dzejas dienās sapulcēties un lasīt tuvāku un tālāku valodu tekstus latviski Atdzejas lasījumos Vijoļšķūnī, kā arī dzejnieces Liānas Langas iedibinātais Klasiskais dzejas vakars klubā Hamlets.

Dzejas dienu izskaņā, 14. septembrī, tiks pasniegta Dzejas balva par labāko oriģināldzejas vai atdzejas krājumu.

Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties mājaslapā www.dzejasdienas.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja