Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzintara Soduma balva šogad piešķirta dzejniekiem Jānim Tomašam un Knutam Skujeniekam

Piekto reizi piešķirta Ikšķiles novada pašvaldības iedibinātā Dzintara Soduma balva par novatorismu literatūrā, un šogad laureāti ir dzejnieks Jānis Tomašs ar debijas krājumu Melnie darba cimdi un dzejnieks, tulkotājs Knuts Skujenieks ar Genādija Aihī grāmatas Paklanīšanās dziesmai atdzejojumu.

Dzintara Soduma balvas fonds ir 4269 eiro. Balvas pasniegšana īpašā sarīkojumā notiks Dzintara Soduma dzimšanas dienā 2017. gada 13. maijā Ikšķiles tautas namā, vienlaikus atzīmējot arī izcilā rakstnieka un tulkotāja 95. gadskārtu.

Dzintara Soduma balvas organizatori uzsver, ka šogad žūrijas locekļi ir pieņēmuši vienprātīgu lēmumu, apbalvojot jauno dzejnieku Jāni Tomašu un ievērojamo latviešu dzejnieku, tulkotāju Knutu Skujenieku. 

Īpaši konkursam izveidota žūrija, kura sastāvā ir rakstnieks Roalds Dobrovenskis, redaktori Arturs Hansons un Gundega Blumberga, raksniece Nora Ikstena, LNB projektu vadītāja Liega Piešiņa, Ikšķiles novada pašvaldības kultūras daļas vadītāja Dace Jansone un Ikšķiles novada pašvaldības vadītājs Indulis Trapiņš, vēsta, ka Jānim Tomašam  izdevies ienest jaunu noti latviešu mūsdienu  literatūras  bagātajā  un sazarotajā  dzejā – autora novatorismam esot ļoti dabiska un  nesamākslota tīrradņa balss. Savukārt, pamatojot Knutam Skujeniekam atdzejoto čuvašu dzejnieka Genadija Aihi grāmatas vērtējumu, žūrijas locekļi izmanto dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa izteikumu: “Tā ir īpaša dzeja. Izteiktā smalkums un izjustā “prastums” sadūrušies tādā attiecībā, kādu latviski prot varbūt tikai Skujenieks”. 

Latviešu rakstnieks un tulkotājs Dzintars Sodums ir viena no mūsu kultūras izcilībām. Vairāk nekā 60 gadus dzīvodams trimdā Zviedrijā un ASV, viņš nenogurstoši savu dzīvi veltījis latviešu valodas un literatūras saglabāšanai un novatorisma attīstīšanai. Soduma uzticība latviešu valodai un novatorisms kalpos par piemēru un iedvesmu daudzām latviešu literatūras paaudzēm. Savas dzīves pēdējos gadus Sodums pavadīja Ikšķilē, kur arī atrodas viņa mūža atdusas vieta. 

Dzintara Soduma 2013. gadā Ikšķiles novads nodibināja 2013. gadā, turpmāk ik gadu maija mēnesī piešķirot balvu par novatorisku sniegumu latviešu literatūrā.

Top komentāri

baškīrs
b
Visneprestižākā un smakojošākā no literatūras balvām. Nesmuki, ka silītē iegremdē arī godājamus cilvēkus - Skujenieku.
BDSM
B
soduma knutam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja