Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Eduarda Veidenbauma 155. jubilejā – jauna pastāvīgā ekspozīcija Vairāk gaismas!

Šodien, 3. oktobrī, Eduarda Veidenbauma memoriālajā muzejā Kalāči atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija Vairāk gaismas! Ekspozīcija un ar to saistītās izglītības programmas aicinās izzināt latviešu dzejas pirmā modernista sapņus un centienus, nemierīgās attiecības ar ģimeni un draugiem, trauslo veselību, ideālistiskās demokrātijas un līdztiesības idejas, un, protams, viņa novatorisko dzeju.

Lai pilnvērtīgi atklātu dažādās Veidenbaumu mantojuma šķautnes, ekspozīcijas komandā apvienojušies dažādu jomu pārstāvji: projekta vadītāja un kuratore Inga Surgunte, muzeja vadītāja Andra Ķīse, literatūrzinātnieks Marians Rižijs, kas projekta laikā atklāja līdz šim nepamanītu Eduarda Veidenbauma dzejoli, māksliniece Dace Džeriņa, rakstnieks Andris Akmentiņš, pusaudžu un jauniešu psihoterapeits Nils Konstantinovs, dabas procesu pētniece Laura Dzelzkalēja, socioloģe Liene Ozoliņa, jaunatnes lietu speciāliste un muzejpedagoģe Baiba Roze. Ekspozīcijas satura izstrādē aktīvi piedalījušies arī Cēsu novada jaunieši.

Šovasar Kalāčus piepildīja Cēsu novada apkārtnes jaunieši, kuri kopā ar Sansusī labklājības rezidenču kuratori Andu Lāci un dzejnieku Raimondu Ķirķi mēneša garumā piedalījās radošajās darbnīcās, tās noslēdzot ar performanci Veselīgais protests. Jauniešiem bija iespēja pētīt muzeja krājumu, pieredzēt mākslas tapšanas procesu, aktīvi tajā piedalīties un piedzīvot mākslas pozitīvo iespaidu uz mentālo veselību un labbūtību. Daļa, no šajā laikā tapušajiem darbiem nu ir kļuvuši par daļu no patstāvīgās ekspozīcijas.

Turklāt, šogad tiek atzīmēta arī dzejas klasiķa 155. dzimšanas un 130. miršanas gadskārta, par godu šim notikumam izdevniecība Neputns samta sērijā izdevusi jaunu, bilingvālu Veidenbauma dzejas izlasi. Jau vairāk nekā gadsimtu Veidenbaums ir bijis būtisks atskaites punkts un ietekmju avots visai tālākajai latviešu literatūras attīstībai. Tomēr ir pamats domāt, ka Veidenbauma allaž spraunā un dedzīgā dzeja spēs uzrunāt arī citu tautu pārstāvjus. Līdz šim angļu valodā bijis atdzejots tikai viens Eduarda Veidenbauma dzejolis, bet jaunajā izlasē Ievas Lešinskas tulkojumā lasāmi 52 speciāli šai izlasei gatavoti dzejoļu tulkojumi.

2022. gadā Eduarda Veidenbauma memoriālais muzejs Kalāči ir uzsācis nozīmīgas pārmaiņas. Izceļot līdz šim mazāk izgaismotas krājuma daļas, muzejs kļūst par vietu, kur izzināt katra personisko mentālo veselību un mācīties veidot harmoniskas attiecības ar apkārtējiem. Lai to paveiktu, līdzās rūpīgai un mūsdienīgai Eduarda Veidenbauma dzejas un uzskatu analīzei muzejs vairāk nekā līdz šim stāstīs arī par valsts aizsargājamo pieminekli – zemnieku sētu Kalāči – un Veidenbaumu ģimeni, kas tajā saimniekoja, par viņu kopīgajiem darbiem un attiecībām.

Eduarda Veidenbauma memoriālā muzeja Kalāči aktualitātēm var sekot muzeja Facebook lapā un Instagram kontā kalacu.muzejs.


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja