Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

FOTO: Ceremonijā Aleksandram Čakam 120. Viesistaba pasniegtas Aleksandra Čaka balvas

Vakar, 3. decembrī, izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa norisinājās Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonija Aleksandram Čakam 120. Viesistaba, kur svinīgā gaisotnē tika pasniegtas Aleksandra Čaka balvas, informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības mediju un komunikācijas projektu vadītāja Vineta Žilinska.

"Žūrijas komisija, iepazīstoties un vērtējot četrpadsmit konkursam iesniegtos darbus, atzina, ka, neskatoties uz kultūras dzīvei sarežģīto laiku, 2021. gads ir nesis novatoriskas, inovatīvas un kvalitatīvas idejas Rīgas pilsētas interpretācijā dažādos mākslinieciskās izteiksmes veidos, kā arī atklājis vēl neredzētas šķautnes Aleksandra Čaka personības un daiļrades atspoguļošanā. Spraigās diskusijās tika nolemts piešķirt trīs balvas un divas atzinības," stāsta Aleksandra Čaka muzeja direktore un žūrijas komisijas locekle Antra Medne.

Aleksandra Čaka balvu par spilgtu un ilggadīgu devumu Aleksandra Čaka dzejas uzvedumu veidošanā un dzejnieka daiļrades vērtību apliecinājumu izrādē Čaks lauku mierā Vilsona verandā saņēma aktieris Mārtiņš Vilsons, par unikālu un talantīgu pienesumu Aleksandra Čaka poēmu cikla Mūžības skartie tulkojumā un dzejnieka daiļrades starptautisku popularizēšanu – atdzejotāja Olga Pētersone. Savukārt māksliniece un dzejniece Heli Lāksonena balvu ieguva par spilgtu Latvijas un Somijas kultūras dialogu, veidojot sarunu dzejā un jaunus Aleksandra Čaka dzejas tulkojumus.

Ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Atzinības rakstu tika apbalvota mākslas zinātniece Silvija Grosa – par Rīgas jūgendstila ēku estētikas unikalitātes akcentējumu un dekoratīvās glezniecības darbnīcu vēstures pētījumiem monogrāfijā Dekors Rīgas jūgendstila perioda arhitektūrā – un mūziķis, producents Māris Briežkalns – par veiksmīgu Rīgas tēla interpretējumu mūzikā, izveidojot Raimonda Paula koncertprogrammu Manai Rīgai un instrumentālās mūzikas ierakstus Raimonds Pauls Trio – Pastaiga pa Rīgu.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka muzejs sadarbībā ar Aleksandra Čaka biedrību katru otro gadu pasniedz Aleksandra Čaka balvas divās nominācijās – par mākslinieciski augstvērtīgu, novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, arhitektūrā, grāmatniecībā, dizainā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā un par nozīmīgu veikumu Aleksandra Čaka daiļrades izpētē, saglabāšanā, popularizēšanā vai tulkošanā.

Aleksandra Čaka balva pirmo reizi tika pasniegta 2001. gadā – dzejnieka simtajā dzimšanas dienā. Balvas autors ir tēlnieks Andris Vārpa. Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonija pulcē interesentus un piesaista dzejnieka Aleksandra Čaka personības un daiļrades izzināšanai arvien jaunus cilvēkus.

Par balvas laureātiem kļuvuši daudzi ievērojami kultūras darbinieki – dzejnieki Jānis Rokpelnis un Uldis Bērziņš, aktieri Imants Skrastiņš un Artis Robežnieks, fotogrāfe Māra Brašmane, mākslinieki Aivars Vilipsons, Māris Subačs, Pāvels Šēnhofs, komponists Uldis Stabulnieks, rakstnieki Zigmunds Skujiņš, Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla, literatūras zinātnieces Silvija Radzobe, Andra Konste un Antra Medne, tulkotāji Rauls Čilačava un Aksīnija Mihailova un citi.

Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonijas Aleksandram Čakam 120. Viesistaba ieraksts būs skatāms no 7. decembra izstāžu zāles Rīgas mākslas telpa YouTube profilā.

Līdz 2021. gada 19. decembrim pagarināta izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa Aleksandra Čaka 120. jubilejai veltītā literāra un kultūrizglītojoša ekspozīcija No Aleksandra līdz Čakam, kurā apmeklētāji var gūt vizuālu un filozofisku priekšstatu par Rīgas pilsētas dzejnieka devumu, mantojumu un personību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja