Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Iznācis žurnāla Žoklis eglītes numurs

Iznācis galvenokārt literārā žurnāla Žoklis eglītes numurs, informēja redakcijas pārstāvis Roberts Vilsons.

Žurnālā lasāma Ginta Aleksandra Dreimaņa, Lindas Gabarajevas, Lotes Vilmas Vītiņas un Ivara Šteinberga dzeja, Andra Kalnozola poētisks veltījums, kā arī eksperimentāls, vizuāli tekstuāls darbs Gājiens, ko sadarbībā radījuši Kirils Ēcis un gleznotāja Tatjana Kriveņkova.

Eglītes numurā arī Lietuviešu dzejnieka Manta Gimžauska apjomīgā dzejoļa Acid is sweet otrā un noslēdzošā daļa Emijas Grigorjevas atdzejojumā. Par numura tituldzejoli izvēlēta Jāņa Rokpeļņa četrrinde Ars Poetica. Savukārt žurnāla pielikumā uz zila papīra lasāma Ievas Melgalves poēma Ievas Melgalves jobanā poēma.

Žurnālā lasāma franču zinātnes filosofa un iztēles pētnieka Gastona Bašlāra esejas Lidojuma sapnis turpinājums, ko no franču valodas tulkojis Lauris Veips. Rakstu sēriju 100 latviešu dzejoļu krājumi you must read before you die turpina Kārlis Vērdiņš ar recenziju par Ingas Gailes krājumu Migla (2012). Bet refleksiju sēriju par vienu latviešu valodā sarakstītu dzejoli – Didzis Ruicēns un Anna Auziņa. Savukārt Lauris Veips turpina komentāru sēriju Klasiskā ķibele.

Redakcijas slejā, pārfrāzējot Borhesu, Marja Luīze Meļķe raksta, ka "žurnāls ir fizisks priekšmets fizisku priekšmetu pasaulē; tas ir nedzīvu simbolu kopums līdz brīdim, kad lapaspuses atšķir piemērots lasītājs, un vārdi – precīzāk, aiz vārdiem stāvošā dzeja (jo vārdi ir tikai aprakstošas zīmes, savukārt dzeja uzglūn no stūra un var manifestēties jūsu priekšā jebkurā dzīves brīdī) – iespurdzas, atplaukst dzīvībai, un mēs piedzīvojam vārda atdzimšanu".

Būdams jaunu cilvēku lolojums, galvenokārt literārais žurnāls Žoklis fokusējas tieši uz radošo jaunatni visās mākslas jomās, veicinot starpdisciplināru teksta rakstīšanas un uztveres praksi. Dažādība, aicinot Žoklī publicēties dažādu mākslas jomu un paaudžu pārstāvjus, nodrošina izdevuma vitalitāti un dara Latvijas kultūras audumu krāsaināku. Žurnālu veido pieci jaunie literāti Raimonds Ķirķis, Marija Luīze Meļķe, Lauris Veips, Roberts Vilsons un Kirils Ēcis. To izdod biedrība Žoklis.

Žurnālu iespējams iegādāties izdevniecības Neputns mājaslapā un galerijā Tērbatas ielā 49/51, kā arī lielākajās Jāņa Rozes grāmatnīcās.

Žurnāls izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja