Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jāņa Akuratera muzejs ielūdz uz rakstnieka jubilejas svinībām

2024. gadu Jāņa Akuratera muzejs iesāk ar Jāņa Akuratera jubilejas svinībām, 13. janvārī plkst. 15.00 aicinot uz rakstnieka 148. dzimšanas dienai veltītu pasākumu Bāldzeltenas kaķpēdiņas…

Ik gadu 13. janvārī Jāņa Akuratera muzejs aicina uz rakstnieka dzimšanas dienas svinībām. 148. jubilejas pasākumā izskanēs Jāņa Akuratera dzeja Gundara Grasberga lasījumā un Broņislavas Martuževas dzeja un dziesmas ar Jāņa Akuratera, Kārļa Skalbes, Jāņa Ziemeļnieka un Ādolfa Ersa vārdiem Ievas Paršas izpildījumā.

2024. gada 8. aprīlī Broņislavai Martuževai (1924–2012) būtu 100 gadi. Jāņa Akuratera dzimšanas dienas svinības būs arī kā Broņislavas Martuževas 100. jubilejas gada ieskaņas pasākums. Pasākumā muzejā satiksies un sarunāsies dzejā abu dzejnieku liriskie varoņi. Jāņa Akuratera dzejas liriskais "Es" sevi lepni manifestā gan kā kalpa zēnu, kura pasaule ir “kumeļš un arkls, pļava un lauks, un princeses dārza malā – sarkanas magones”, gan kā bagātu karaļdēlu, kura valsts ir sirds, daudz plašāka un skaistāka par citu karaļu valstīm. Savukārt Broņislavas Martuževas dzejas liriskā “Es” ir gan “līduma princese”, kurai “viena pati svētdienas kārta”, bet plaukstā gavilē cīrulis, gan pacietīgā Sulamīte, kura sagaida savu ķēniņu atnākot.

Broņislava Martuževa ir dzimusi zemnieku Helēnas un Jāņa Martuževu ģimenē, mācījusies Cepurītes pamatskolā, Lubānas pamatskolā, Lubānas vidusskolā (1940–1941) un Rēzeknes skolotāju institūtā (1941-–1944). Pēckara gados viņa sadarbojās ar nacionālajiem partizāniem, slēpa viņus un arī pati slēpās Lazdiņu mājās (1946–1951). 1951. gadā viņu apcietināja, tiesāja un izsūtīja uz Ozerlaga nometni Taišetā. Ieslodzījumā viņa ir līdz 1956. gadam. Jau mācoties vidusskolā, viņa sāk rakstīt dzejoļus. Spēlēja cītaru un akordeonu un jaunības laikā sāka sacerēt arī dziesmas. Folklorizējusies un visplašāk pazīstama ir dziesma Jaunība, kurai viņa ir gan mūzikas, gan vārdu autore. Taču Martuževa ir komponējusi dziesmas arī ar citu dzejnieku vārdiem, tai skaitā divas ar Jāņa Akuratera vārdiem. Starp tām – dziesma Bāldzeltenas kaķpēdiņas. Dzejoli Kaķpēdiņas Jānis Akuraters ir publicējis krājumā Neatrastā 1932. gadā, un šī dzejoļa pirmo pantu ir ievietojis arī kā visa krājuma moto: “Bāldzeltenas kaķpēdiņas / Pie sienas man istabā, / Tās dienas elpo vēl viņās, / Kad bija mums vasara.” Jāņa Akuratera dzejā izteiktās ilgas pēc kāda pagājušā un zudušā skaistā mirkļa ir bijušas tuvas un pazīstamas arī Broņislavai Martuževai.

Ieejas maksa – 2 eiro, skolēniem, studentiem, senioriem – 1.50 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja