Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Knuta Skujenieka vārdadienā nāks klajā audiogrāmata Dziesmu dziesma

26. septembrī, Knuta vārdadienā, norisināsies izcilā latviešu dzejnieka, atdzejotāja un publicista Knuta Skujenieka audiogrāmatas Dziesmu dziesma atvēršanas svētki, informēja komponiste, mūziķe un producente Lauma Kazaka.

"Vai šodienas cilvēks prot mīlēt smalki? Jādibina speciāla organizācija, lai aizsargātos no ģimeņu konfliktiem. Ar to garu, kas ir šai grāmatā iekšā, es joprojām dzīvoju."
(Knuts Skujenieks)

Ko mūsdienu cilvēkam nozīmē mīlestība un Dziesmu dziesma? 26. septembrī – Knuta vārdadienā – norisināsies izcilā latviešu dzejnieka, atdzejotāja un publicista Knuta Skujenieka audiogrāmatas Dziesmu dziesma atvēršanas svētkiem. Pasākums notiks 26.09. plkst. 19.00 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30.

Dziesmu dziesma jeb Augstā dziesma ir viena no skaistākajām Vecās Derības grāmatām un tiek uzskatīta par mīlas lirikas šedevru. Knuts Skujenieks to raksturo kā rozīnīti starp reliģiskajiem tekstiem, kas tālu pārsniedz tīri reliģiska traktējuma ietvarus.

Dziesmu dziesmu K. Skujenieks no senebreju valodas tulkojis lēģerī. Dzeju audiogrāmatā ierunājuši aktieri Andris Bulis un Maija Arvena, piedalās armēņu dziedātāja Asmika Bagojana, skaņu dizainu veidojis skaņu režisors un producents Ivars Kalniņš. Audiogrāmatā būs iekļauts Dziesmu dziesmas teksts, Knuta Skujenieka novēlējums klausītājiem un divi līdz šim nepublicēti dzejoļi rokrakstā, kā arī fotogrāfa Māra Ločmeļa mākslas foto vēsturiskajā ambrotipa fototehnikā un aktrises un tēlnieces M. Arvenas zīmējumi.

Audiogrāmatas prezentācijā piedalīsies aktieri Andris Bulis un Maija Arvena, un komponiste un mūziķe Lauma Kazaka.

Sarunā ar pasākuma apmeklētājiem tiks atklāts Dziesmu dziesmas mīlestības noslēpums, bet pirms tam būs iespēja noskatīties līdz šim nepublicētu videointerviju ar Knutu Skujenieku (2021), divus mākslas video ar mīlestības dzejas lasījumiem, ko veidojis videomākslinieks un mūziķis Ēriks Upenieks, un apskatīt fotogrāfa M. Ločmeļa darbu izstādi no Dziesmu dziesmas fotosesijas, kur aktieri iemūžināti tradicionālajos armēņu tautastērpos.

Ar šo audiogrāmatu projekta radošā komanda vēlas klausītājiem, īpaši jauniešiem, atklāt seno mīlestības dzeju, kurā paustās mīlestības vērtības stāv pāri laikiem, notikumiem un ir nozīmīgas arī šodienas cilvēkiem savstarpējo attiecību veidošanā.

Radošās komandas sadarbība un tikšanās ar Knutu Skujenieku un viņa sievu Intu sākās jau 2020. gadā, iestudējot dzejas un mūzikas izrādi Dziesmu dziesma (rež. N. Bokovikova, LU Botāniskajā dārzā, 2020), bet 2021. gadā izskanēja aktieru un raidījuma vadītāju A. Buļa un M. Arvenas veidots dzejas un mūzikas raidījumu cikls A. Buļa režijā Mīlas trubadūri. Dzejas ceļojumi sadarbībā ar Latvijas Radio 1 Ielūdz Radioteātris.

Dziesmu dziesmas kultūras projektu sērijas finansiālais atbalstītājs ir Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platforma. Audiogrāmata Dziesmu dziesma tiek izdota un prezentēta sadarbībā ar mūzikas ierakstu izdevniecību UPE tuviem un tāliem (vadītāja Iveta Mielava), Raiņa un Aspazijas māju (muzeja vadītāja Zanda Rozenberga) un Latvijas Rakstnieku savienības starptautisko dzejas festivālu Dzejas dienas 2022.

Audiogrāmatas Dziesmu dziesma veidotāji:

Atdzejojums: Knuts Skujenieks
Dzeju lasa: aktieri Andris Bulis un Maija Arvena
Mūzika: armēņu tautasdziesmas, Komitass
Dziedātāja: Asmika Bagojana
Skaņu režija un dizains: Ivars Kalniņš (Raksturs Audio)
Dizains un datorgrafika: Gunita Kraševska
Foto: Māris Ločmelis, Inese Kalniņa
Vāka gleznojums un zīmējumi: Maija Arvena
Producentes: Lauma Kazaka, Ieva Pauļuka
Izdevējs: mūzikas izdevniecība UPE tuviem un tāliem
Finansiālais atbalstītājs: Solfeg.io dzejas, mūzikas un mākslas platforma
Ieraksts veidots pēc izrādes Dziesmu Dziesma motīviem (rež. N. Bokovikova)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja