Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Konkursā Zelta ābele 2014 Gada mākslinieka titulu ieguvis Zigmunds Lapsa

9. aprīlī Lielajā ģildē notika grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele 2014 noslēguma ceremonija. Tajā par Gada mākslinieku pasludināts Zigmunds Lapsa, bet balva par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta SIA Jānis Roze izpilddirektorei Inārai Beļinkajai.

Dzejas kategorijā balva piešķirta Vladimira Svetlova krājumam Lietots. Māksliniece ir Ieva Skuja, izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, bet izdevējs ir Orbīta.

Prozas kategorijā godalgots Orbītas autoru kolektīva darbs Proza. Mākslinieks ir Reinis Pētersons, izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija.

Kategorijā Skatāmgrāmatas bērniem balvu ieguvusi sērija, kurā ietilpst Jura Zvirgzdiņa grāmatas Miega pasaka un Ziemas pasaka. Pie šo grāmatu dizaina strādājusi Laura Mortensena-Floresa, bet ilustrācijām - Anita Paegle. Izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, izdevējs - Zvaigzne ABC.

Savukārt kategorijā Lasāmgrāmatas bērniem balvu ieguvusi Zvirgzdiņa un Ingunas Cepītes No Rīgas līdz Rīgai. Tobiass un Tama Lielajā bibliotēku ceļojumā, kuras māksliniece ir Elīna Brasliņa. Grāmata izgatavota Jelgavas tipogrāfijā, izdevējs - Pētergailis.

Zinātnisko grāmatu vidū uzvarētājs ir autoru kolektīva un mākslinieces Ineses Hofmanes izdevums Gotharda Frīdriha Stendera Ābeces. Faksimili. Transkripcijas. Apceres. Izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, izdevis Neputns.

Kategorijā Uzziņu literatūra balvu ieguvis Kristīnes Zaļumas darbs Liepupes muiža. Māksliniece ir Dita Pence, izgatavojusi Jelgavas tipogrāfija, izdevējs - Lauku Avīze.

Tikmēr kategorijā Mākslas izdevumi apbalvots Jāņa Murovska un Anitas Vanagas darbs Jānis Murovskis. Sietspiede ar mākslinieci Inetu Berkmani. Darba tipogrāfija ir Livonia Print, izdevējs - Muretart.

No fotoalbumiem balvu ieguvusi Kaspara Gobas un Gundegas Repšes Rīgas salas ar tās mākslinieku Ivo Grunduli. Darbu izgatavojusi tipogrāfija Livonia Print, izdevējs ir Elm Media.

Grāmatas vērtēja žūrija, kuras sastāvā bija Ieva Bečere, Ingrīda Burāne, Roberts Koļcovs, Gunārs Krollis, Sarmīte Māliņa, Ilze Ramane un Uldis Sosnovskis.

Konkurss noticis 22. reizi. Kopā tajā 40 izdevēji bija pieteikuši 117 grāmatas, bet nominētas tika 36 grāmatas.

Konkurss Zelta ābele uzsver grāmatas kā daudzu nozaru speciālistu veidota mākslas darba nozīmi, grāmatas kā mākslinieciska veseluma lomu satura atklāsmē. Konkursa uzdevums - atklāt, kā grāmatas noformējums atspoguļo sava laika garu, māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei. Tā mērķis ir veicināt Latvijas grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un popularizēt sabiedrībā grāmatas, literatūru un lasīšanu, uzturēt un celt grāmatniecības prestižu, godināt Latvijas literatūru un grāmatu veidotājus.

Konkursa organizētājs, norises koordinators un līdzekļu administrētājs ir Latvijas Grāmatizdevēju asociācija, kas konkursu rīko kopš 1993. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja