Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Konkursā Zelta ābele šogad mūža balva piešķirta ilggadējai Smiltenes grāmatnīcas vadītājai Aijai Reņģei

Šogad grāmatas mākslas konkursā Zelta ābele mūža balva piešķirta ilggadējai Smiltenes grāmatnīcas vadītājai un darbiniecei Aijai Reņģei, aģentūru LETA informēja konkursa organizētāja, Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāve Līva Ostupe.

Vienlaikus arī nosaukti 27. Zelta ābeles nominanti astoņās kategorijās - dzeja, proza, dokumentālie izdevumi, zinātniskā literatūra, uzziņu literatūra, mākslas izdevumi, dzeja bērniem un jauniešiem, kā arī proza bērniem un jauniešiem.

Dzejas kategorijā nominēta izdevniecības Pētergailis izdotās autores Heli Lāksonena grāmata Soul. Burkans. Undens, Punctum izdotās sastādītājas Elvīras Blomas dzejas krājums Monta Kroma. Re:, kā arī izdevēja Neputns izdotā Ilmāra Šlāpina grāmata Es nemāku, komatus, Toma Treiberga grāmata Biezoknis, kā arī senspāņu varoņepus Dziesma par manu Sidu.

Prozas kategorijā nominācija pieteikta Dienas grāmatas izdotajai Dzintara Soduma grāmatai Post scriptum un Noras Ikstenas grāmatai Mīlestība. Tāpat nominācija piešķirta Mansarda izlaistajai Kārļa Ķezbera prozai Takšelis Makšelis, Jāņa Rozes apgāda izdotajai Federiko Garsija Lorka grāmatai Lugas, kā arī Zvaigznes ABC izdotajam Noras Ikstenas un Aivara Vilipsōna kopdarbam Suņa dzīve.

Kategorijā Dokumentālie izdevumi nominēts Tukuma muzeja izdotais Agritas Ozolas darbs Sibīrijā tapušas vēstules uz bērza tāss, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra izdotais sastādītājas Ievas Astahovska darbs Valdis Āboliņš. Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā, kā arī Neputns izlaidums Piecdesmit gadi Rīgas modē, kura autore ir Asnate Smeltere. Vienlaikus šajā kategorijā nominēts pašas Sandras Eglītes izdotais darbs Ziemeļzeme Svālbara un Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāda izdotais darbs Filantropijas stāsti, kurš ir Latvijas Universitātes fonda un idejas autores Lailas Kundziņas kopdarbs.

Zinātniskajā literatūrā nomināciju saņēmis Latvijas Nacionālā bibliotēkas izdotā Kristīnes Zaļumas darbs Neredzamā bibliotēka, Kārļa muižas izlaistais Pārslas Pētersones un Jāņa Stepiņa kopdarbs Kārļu muiža. Laiki un likteņi, kā arī Zinātnes izdotā Lūcija Annēja Senekas darbs Vēstules Lucīlijam par ētiku. Tāpat nominācijas saņēmis Bernārs Sordē par darbu Homo-Natura alteritas. Filozofija un māksla 2015-2018, kuru izdevis Mansards, un Silvija Grosa par darbu Dekors Rīgas jūgendstila perioda arhitektūrā, kuru izdevis Neputns.

Kategorijā Uzziņu literatūra nomināciju ieguvusi Zvaigznes ABC izdotā Ingas Rubenes grāmata Elijas nama garša, Aminori izdotā autoru kolektīva grāmata Atmini Latviju, Latvijas Nacionālās bibliotēkas izdevums Baltijas grāmata / 1918-1940, kuru sarakstījusi Aile Moldre, Andris Vilks, Viesturs Zanders un Tomas Petreikis. Nomināciju šajā kategorijā saņēmis arī Domnīca Creative Museum izdevums Muzeologs Himzels un viņa laiks, kuru sastādījusi Ineta Zelča-Sīmansone, un Zvaigznes ABC izdevums Trīspadsmit sapņotāji, kuru sarakstījusi Inin Nini.

Mākslas izdevumu kategorijā nominācija piešķirta Orbīta izdotajam Annas Volkovas darbam Stikla Strenči un Mākslas platformas izdotajam Unas Miesteres darbam Mareunrol's. Vienlaikus nominācijas saņēmuši vairāki Neputns izdevumi - sastādītājas Daces Ļaviņas darbs Baltars, Natālijas Jevsejevas darbs Aleksandra Beļcova un Daces Lambergas darbs Latvijas māksla simbolisma laikmetā.

Konkursa kategorijā Dzeja bērniem un jauniešiem nominēts Aminori izdevums Dzejnieks un smarža, kuru sarakstījusi Lote Vilma Vītiņa, un Pētergaiļa izdotā Ineses Paklones grāmata Es picas brālēnu cepu. Tāpat nominācija piešķirta vairākiem izdevēja Liels un mazs darbiem - Ineses Zanderes grāmatai Bērns, kas neiekrita, Jura Kronberga grāmatai Laika bikses un Ievas Samauskas darbam Pavasaris lapsas alā.

Savukārt prozas bērniem un jauniešiem kategorijā nominēta Latvijas Mediju publicētā Rasas Bugavičutes-Pēces grāmata Puika, kurš redzēja tumsā un Jāņa Rozes apgāda izdotais Frīda Nilsona darbs Ledusjūras pirāti. Vienlaikus nominācijas saņēmuši Liels un mazs darbi - pēc Edmunda Jansosa animācijas filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi motīviem sarakstītā grāmata Runājošie suņi, Anetes Meleces grāmata Kiosks un Viestura Ķerus darbs Meža meitene Maija.

Šogad konkursam Zelta ābele pieteiktas 137 grāmatas no 44 izdevējiem, kas ir līdz šim lielākais pieteiktais grāmatu skaits, pastāstīja Ostupe.

Grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele 2019 šī gada žūrijā bija Ieva Bečere, Aiga Dzalbe, Ilze Ramane, Arta Ozola-Jaunarāja, Agris Dzilna un Ivs Zenne, bet žūrijas komisijas priekšsēdētājs - Guntars Sietiņš.

Lasītāji no 25. februāra līdz 24. martam aicināti sabiedrisko mediju ziņu portālā lsm.lv balsot arī par savu skaistāko grāmatu. Apbalvošanas ceremonija šogad notiks 26. martā, kad tiks paziņoti uzvarētāji katrā nominācijā un pasniegta gada mākslinieka balva.

Grāmatu mākslas konkursa Zelta ābele pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu. Grāmatas noformējums atspoguļo sava laika māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei. Konkursa mērķis ir veicināt grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.

Zelta ābele ir stilizēta un vārdiska preču zīme, kas ir reģistrēts patents un pieder Miķeļa Goppera izdevniecībai Zelta ābele.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja