Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Krišjāņa Barona muzejā skatāma izstāde Nezināmais Barons

Krišjāņa Barona muzejā (Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 3-5) skatāma izstāde Nezināmais Barons. Caur četrām dažādām tēmām, četriem pētniekiem un četrām Baronu dzimtas pārstāvju roku līnijām izstāde vēsta par Dainu tēva Krišjāņa Barona mazāk zināmiem dzīves faktiem.

Izstāde Nezināmais Barons rosina pievērsties Dainu tēva Krišjāņa Barona mazāk zināmiem dzīves faktiem, atrast to, kas līdz šim ir bijis palaists garām, nenovērtēts, nezināms vai mazāk zināms. Piemēram, kā Barons pelnīja iztiku ģimnāzista gados, kādām pilsētām brauca cauri ceļā no Uderevkas uz Maskavu. Pateicoties Tartu universitātes muzeja kolēģiem, izstādē beidzot var ieraudzīt tieši to karceri, kurā students Barons piecas reizes ir izcietis sodu!

Izstādes vēstījums aptver četrus simboliskus tematiskos lokus, kam doti simboliski nosaukumi – “Skolas”, “Gara gaisma”, “Ceļi” un “Darbi”. Nozīmīga vieta izstādē veltīta arī Krišjāņa Barona dzīves pētniekiem Arturam Baumanim, Romānam Pussaram, Saulcerītei Viesei un Kārlim Arājam, kuru ieguldījums ir kļuvis par pamatu tālākajiem pētījumiem un atklājumiem.

Izstādes simbolisko vēstījumu pauž Baronu dzimtas dažādu paaudžu pārstāvju plaukstu atveide, kas izmantota izstādes vizuālajā noformējumā. Roku līnijas izvērptas zvaigžņotās debesis, kur saskatāms arī asteroīds 3233 Krišbarons.

"Katrai paaudzei savi dižgari jāatklāj no jauna. Izstādes Nezināmais Barons veidošana ir bijis šāds atklāšanas ceļš. No vienas puses, tas ir vairāku gadu pētnieciskā darba rezumējums, no otras – jaunu atklājumu un pārdomu rosinātājs," par izstādes tapšanu stāsta muzeja vadītāja Rūta Kārkliņa.

Muzeja speciālistu Rūtas Kārkliņas, Andra Ērgļa un Ditas Butules daudzu gadu pētniecisko darbu saistošā vizuālā tēlā veidojis arhitekts Uldis Zanders un māksliniece Diāna Potapova. Izstādes satura digitālo risinājumu nodrošinājis Dmitrijs Smirnovs. Izstāde iekārtota par Memoriālo muzeju apvienības līdzekļiem. Koncepcijas autore – Rūta Kārkliņa.

Izstādi iespējams aplūkot muzeja darba laikā. Izstāde sagatavota arī krievu un angļu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja