Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinās vairāki Imanta Ziedoņa dzimšanas dienai veltīti pasākumi

Trešdien, 3. maijā, Imanta Ziedoņa deviņdesmitajā dzimšanas dienā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks vairāki dzejniekam veltīti pasākumi.

Trešdien, 3. maijā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā (2. stāvā) apmeklētājiem atvērta tematiskā krājumu izlase Laikabiedriem 90. Imants Ziedonis un Ojārs Vācietis. Audioierakstā būs iespēja noklausīties LNB darbinieku izvēlētos un ierunātos Imanta Ziedoņa dzejas un īsprozas tekstus, kurus varēs dzirdēt ne tikai krājumu izlases apmeklētāji, bet arī LNB SoundCloud konta un Spotify LNB  Klausītavas klausītāji. Tāpat 3. maijā LNB Ziedoņa zālē izskanēs Imanta Ziedoņa fonda Viegli rīkotais koncerts Es būšu tur un apmeklētājiem pieejama Ziedoņa muzeja ceļojošā izstāde Es atkal neatvados.

Lasītavā būs iespējams aplūkot Imanta Ziedoņa (1933-2013) un Ojāra Vācieša (1933-1983) grāmatas, pirmizdevumus un tulkotos darbus, ex-librus, fotogrāfijas, vēsturiskas liecības rokrakstā, tai skaitā dzeju, ko viens otram sirsnīgās draudzības laikā ir veltījuši abi dzejnieki. Aplūkot un paņemt rokās ir iespējams abu sarakstīto grāmatu pirmizdevumus, bibliogrāfijas, atdzejotās un dažādās valodās tulkotās grāmatas. Vitrīnās var aplūkot materiālus no LNB Konrāda Ubāna Mākslas lasītavas un Reto grāmatu un rokrakstu lasītavas. Krājumu izlase aplūkojama būs arī 13. novembrī, kad atzīmēsim Ojāra Vācieša deviņdesmitgadi.

Izstāde sniedz kopskatu par dzejnieku dzīvi un daiļradi, parādot viņus kā vienaudžus un draugus. Abi ne vien apmainījušies vēstulēm, bet rakstījuši viens otram arī veltījuma dzejoļus. Viņi ir vienā gadā dzimuši, vienā laikā auguši, nobrieduši un vienoti dzejā.

 

LNB pasākumi maijā, pieminot Imantu Ziedoni:

3.05.-4.12. LNB tematiskā krājumu izlase Laikabiedriem 90. Imants Ziedonis un Ojārs Vācietis – 90 LNB Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā (2. st.) ar LNB darbinieku dzejas un īsprozas lasījumiem (audioformātā);

3.05.-16.05 LNB ātrijā Ziedoņa muzeja veidota ceļojošā izstāde Es atkal neatvados;

1.05.-3.05. LNB Ziedoņa zālē Imanta Ziedoņa fonda Viegli koncerti Es būšu tur.

Muzeju naktī tiks atklāta LNB rīkotā izstāde par parkiem No Arkādijas līdz Marsam (13.05.-17.11.2023.). Tās ietvaros būs skatāmi fragmenti no režisores Laimas Žurginas dokumentālās filmas Imants Ziedonis. Portrets locījumos (1979). Materiāls sniedz ieskatu dzejnieka un viņa izveidotās Dižkoku atbrīvotāju grupas aktivitātēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja