Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

LTV1 svētku programmā divu dokumentālo filmu pirmizrādes

Sestdien, 4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā, LTV1 svētku programmā iekļautas divu dokumentālo filmu pirmizrādes, informēja televīzijas pārstāve Laura Brokāne.

Plkst. 18.30 būs skatāma Ilzes Jakovļevas, Ilgoņa Lindes un Egila Zariņa filma Latvietim būt?, kas tapusi divu gadu pētījumu rezultātā, filmējot video stāstus par latviešu kopienām ārvalstīs. Stāsti vedinās uz jautājumu, vai ir iespējams saglabāt nacionālo identitāti mūsdienu apstākļos ārpus Latvijas un kas ar mums var notikt pēc 20 gadiem.

Savukārt plkst. 21.15 pirmoreiz demonstrēs videofilmu Man pietiek ar Latviju. Imanta Ziedoņa Kurzemīte pēc 45 gadiem. Videofilmas veidotāji - režisore Maija Smildziņa, žurnāliste Ilze Strenga, operators Egils Kurpnieks un Imanta Ziedoņa mazdēls Edvards Ziedonis – dzejnieka Imanta Ziedoņa 80.dzimšanas dienā devās pie garīgi stiprajiem Kurzemes ļaudīm, kurus izcilais rakstnieks reiz satika, veidojot savu idejas grāmatu Kurzemīte.

Televīzijas žurnāliste Lilita Eglīte videofilmā Neaizmirstamais sākums gan jauniešu, gan vēsturiskā notikuma liecinieku viedokļos un atmiņās meklē atbildi uz jautājumiem - kāds bijis ceļš līdz mūsu brīvībai; kādi notikumi palikuši atmiņā; vai piepildījušās cerības, ko saistījām ar Neatkarības deklarāciju. Filma būs skatāma plkst. 16.

Svinīgajā dienā LTV1 skatītājiem piedāvās arī divus krāšņus koncertus. Plkst. 22.25 LTV1 ēterā pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera un Kremerata Baltica koncerts, ko kamerorķestris sniedza Likteņdārza atbalstam šā gada 28. aprīlī Lielajā Ģildē. Koncertā skanēs Pētera Vaska Epifānija, kā arī Leonīda Desjatņikova, Dobrinkas Tabakovas, Georga Pelēča un citu autoru opusi - īpaši veltījumi izcilajam vijolniekam un kamerorķestrim. "Es veltu šo koncertu cerībai, ka Latviju gaida ziedoša un kopta dārza nākotne!" teicis Gidons Krēmers.

Savukārt plkst. 17 un 19.30 koncertā Brīvās Latvijas dziesmas godā cels pirmās Latvijas brīvvalsts laika dziesmas no Alfrēda Vintera, brāļu Laivinieku, Ilmāra Dzeņa, Eduarda Rozenštrauha, Larisas Mondrusas, Čikāgas piecīšu un citu leģendāru izpildītāju repertuāra. 30 dziesmas, kas piedzīvojušas visdažādākos laikus, - gan sapņus par neatkarīgu valsti, gan aizliegumu gadus, gan atkal brīvās Latvijas prieku - kopā ar Jubilejas orķestri Ivara Makstnieka vadībā izdziedās Ingus Pētersons, Liene Šomase, Andris Ērglis, Dainis Skutelis, Ieva Sutugova, Atis Auzāns, Antra Stafecka, Marts Kristians Kalniņš, Ivo Fomins un muzikālā apvienība Tirkizband.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja