Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pagājušajā gadā Latvijas literatūras darbu izdošanai ārvalstīs piešķirti nepilni 139 tūkstoši eiro

2019. gada augustā Latvijas literatūras eksporta platforma Latvian Literature sāka kampaņu Nedzēs ārā!, lai cīnītos par finansējumu savai pastāvēšanai nākotnē. Arī šogad Kultūras ministrija ir piešķīrusi nepieciešamo finansējumu, informēja platformas Latvian Literature pārstāve Anete Konste.

2019. gadā trīs grantu konkursu ietvaros tika atbalstīta Latvijas literatūras darbu tulkošana un izdošana ārvalstīs 138 829  eiro apmērā.  Finansējumu saņēma kopumā 28 ārvalstu izdevēji un 27 tulkotāji Latvijas autoru daiļdarbu pārtapšanai 25 valodās, tostarp arī franču, japāņu, tamilu, korejiešu, ķīniešu un citās. Visvairāk pagājušajā gadā atbalstītais darbs ir jau starptautisko atpazīstamību ieguvušais rakstnieces Noras Ikstenas romāns Mātes piens, kas finansējumu tulkošanai un izdošanai saņēmis septiņas reizes. Ārvalstīs 2019. gada laikā iznākuši 29 Latvijas literatūras darbi.

Pagājušajā gadā 157 reizes Latvijas rakstnieki, tulkotāji, ilustratori, literārie aģenti, izdevēji un citi nozares profesionāļi apmeklēja literāros festivālus, seminārus, grāmatu tirgus, darbnīcas un citus profesionālās kapacitātes celšanas pasākumus. Latvija ar nacionālo stendu piedalījās čertos grāmatu tirgos – Londonā, Leipcigā, Boloņā un Frankfurtē –, bet Latvijas literatūras nozares pārstāvji apmeklēja vēl 11 grāmatu tirgus Viļņā, Prāgā, Parīzē, Krakovā, Helsinkos, Turku, Gēteborgā, Seulā, Šanhajā, Madridē un Šarjahā.

Platforma 2019. gadā organizēja divas ārvalstu izdevēju, žurnālistu un festivālu organizatoru vizītes uz Latviju, kurās piedalījās kopumā 33 dalībnieki. Tāpat tika rīkota ikgadējā prozas tulkošanas darbnīca (9 dalībnieki), atdzejas darbnīca (7 dalībnieki), tulkotāju tikšanās (32 dalībnieki), kā arī divas konferences par grāmatu dizainu un izdošanu Conversations (8 dalībnieki).

“Šogad mēs plānojam turpināt iesākto, tikai nu jau daudz stabilākā gaisotnē un ar iespēju radīt stratēģiskus plānus, veidot sadarbības un nospraust mērķus arī turpmākajiem Latvian Literature darba gadiem. Ceram Latvijas literatūras darbiem atrast vēl vairāk izdevēju no Eiropas un pasaules lielajām valodām, atvest uz Latviju nozares mediju žurnālistus un lielo literatūras festivālu rīkotājus, piesaistīt mūsu literatūrai vēl vairāk tulkotāju un pārsteigt grāmatu tirgu viesus ar jaunām kampaņas #iamintrovert aktivitātēm. Protams, nozares lielākais kopīgais mērķis ir nākotnē kļūt par Frankfurtes viesu valsti," pastāstīja platformas Latvian Literature pārstāve Juta Pīrāga.

 

Par pagājušā gada nozīmīgāko notikumu platforma “Latvian Literature” uzskata uzsāktās sarunas par Latvijas potenciālo kļūšanu par Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valsti. Jau vēstīts, ka oktobrī Frankfurtē viesojās kultūras ministrs Nauris Puntulis, kurš tikās ar Frankfurtes grāmatu tirgus vadību un pārrunātu Latvijas iespēju iegūt šo statusu 5 līdz 6 gadu laikā. Novembrī Latvijā viesojās arī citu Frankfurtes grāmatu tirgus viesu valstu – Somijas, Gruzijas un Slovēnijas – pārstāvji, lai dalītos pieredzē, šādu dalību organizējot. Tāpat platforma lepojas ar saņemto Latvijas Dizaina gada balvu 2019.

Detalizētāk ar atbalstītajiem darbiem iespējams iepazīties: http://latvianliterature.lv/en/grants 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja