Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rakstnieku savienībā atzīmēs rakstnieka un publicista Ērika Hānberga 80. jubileju

Atzīmējot rakstnieka un publicista Ērika Hānberga 80. dzimšanas dienu, 4. oktobrī plkst.17 Latvijas Rakstnieku savienībā notiks tikšanās ar autoru, aģentūru LETA informēja Rakstnieku savienības sabiedrisko attiecību konsultante Inga Jaunzeme-Grīnvalde.

Pasākuma laikā Hānbergs dalīsies domās un atziņās par dzīvi un publicistiku. Pasākumu moderatori būs Viesturs Vecgrāvis, Jānis Ķuzulis un Sandra Ratniece.

Hānberga pirmā literārā publikācija bija garais stāsts Pirmā grēka līcis, kas 1976. gadā ticis publicēts žurnālā Karogs.

Hānbergs izdevis stāstu krājumus Taka rudzu laukā, Plikie un pusplikie, Biķu alus, romānu Kartupeļu stāsti, kas publicēts žurnālā Karogs, romānu Jaunsaimnieka izpalīdze, publicistikas grāmatu Vīru vakara valodas un darbus Ērtas dzīvošanas formula, Smaile, Nekušinot..., Uzrakstīto pārlasot, Un atskrēja melns teļš, Kukuržņi. Aizmetņi, Klētiņa, aprakstu krājumus Dziedošie bruņurupuči un Leģendārais Rīgas centrāltirgus. 2000. gadā klajā nākusi viņa autobiogrāfija Mirklīši.

Kopā ar Andri Jakubānu 1991. gadā iedibinājis grāmatu sēriju Jakubāna un Hānberga bibliotēka.

2003. gadā rakstnieks dibina Omulības kubiņu, ko viņš vada kopā ar Jāni Ķuzuli. Visus šos gadus pasākuma vieta un laiks palicis nemainīgs, tas notiek katra mēneša otrajā otrdienā plkst. 19 Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē. Klubiņš ir slēgts, bet tiek aicināti arī viesi. Omulības klubiņā pusotru stundu notiek jautru notikumu stāstīšana, dažādi autori ar humoru stāsta kuriozas epizodes no dzīves. Klubiņa locekļi uzstājušies ārpus Rīgas, viesojušies Liepājā, Ventspilī, Talsos, Mazsalacā, Lielvārdē, Tukumā, Jelgavā, Burtniekos, Tumē, Viļķenē, Cēsīs, Jumurdā, Limbažos. Pasākumi parasti notika kultūras namos vai bibliotēkās.

Publiska joku dzīšana sākās ar Edgaru Liepiņu, kad laikrakstā Literatūra un Māksla tika nodrukāts Hānberga stāsts - mēslu slīpētāja monologs. Aktieris par to ieinteresējās un lūdza atļauju to izmantot uz skatuves. Tā sākās sadarbība, tika izveidota kopīga programma. Trīs gadus ar Liepiņu un Jura Kulakova grupu notika izbraukuma koncerti pa Latviju, un dažkārt bija divas vai pat trīs uzstāšanās dienā.

Hānbergs 1987. gadā saņēmis Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Valsts prēmiju, 1990. gadā - Sējēja prēmiju, bet kopš 2003. gada viņš ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja