Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziedoņa muzejā Murjāņos skatāma jauna brīvdabas izstāde

Šajā pavasarī Ziedoņa muzeja pagalmā Murjāņos ikviens ciemiņš var iepazīties ar brīvdabas izstādi Fragmenti, kas palīdz dzīvot. Līdz Murjāņu vasaras sezonas sākumam izstāde pieejama muzeja dārzā jebkurā laikā, informēja muzeja pārstāvji.

Imants Ziedonis savā mūzu mājā Murjāņos esošos priekšmetus sauca par fragmentiem, kas palīdz dzīvot. Brīvdabas izstādē fotogrāfe Elīna Kursīte un rakstnieks Jānis Joņevs ieraudzīja Ziedoņa vasaras mājas iedzīvi ar citām - šai vietai nepieradinātām - acīm. Viņi abi izvēlējās muzeja priekšmetus un radīja par tiem savus stāstus – aprakstus un fotogrāfijas, piešķirot it kā ierastām ikdienas lietām jaunu dvesmu un nozīmi. Rakstnieks Jānis Joņevs izstādi raksturo šādi: "Ziedonis savam muzejam novēlēja –  "Nerunājiet pat mani!" Vai nu mēs visam tā klausīsim, mazliet par Ziedoni tomēr parunāsim. Bet sāksim no citas puses. Šī māja man, apmeklētājam, ir jauna vieta, ko neesmu citur redzējis. Es meklēšu neparastas un neiederīgas lietas. Lietas, kas palīdz nesaprast un brīnīties."

Imanta Ziedoņa vasaras māja Murjāņos, kas patlaban ir muzejs, saglabāta tāda, kā to savulaik iekārtojis pats dzejnieks kopā ar dzīvesbiedri Ausmu Ziedoni-Kantāni. Murjāņu māja Imantam pašam ir bijusi kā liels pašizaicinājums - gan pati tās būvniecība piecu gadu garumā, gan arī tajā notiekošais, radītais. Murjāņos meklējami gan epifāniju aizsākumi, te tapusi Poēma par pienu (1977), kā arī vairāki prozas darbi: Tik un tā (1985) un “Tutepatās” (1992), arī visi dzejoļu krājuma Viegli (1991) dzejoļi. Māja un īpašā vide atbalsojusies Imanta Ziedoņa daiļradē un Murjāņi Imantam bija vieta sevis izziņai, radošumam un latviskumam, kas arī ir Ziedoņa muzeja pamatvērtības.

"Līdzšinējā muzeja darbības pieredzē esam secinājuši, ka Ziedoņa muzejs tiek aktīvi apmeklēts arī ārpus muzeja sezonas, kas ir no maija līdz septembra beigām. Pie šāda izstādes koncepta strādājām pandēmijas laikā un tagad, kad ir laiks to atklāt, izvēlētais izstādes nosaukums šķiet vēl dziļāks. Mums katram šobrīd jāmeklē savs fragments, kas palīdz apjēgt un baudīt šo mirkli, jo redzam, cik tas ir svarīgs," pauž Rūta Šmite, kura nupat kā sākusi pildīt Ziedoņa muzeja vadītājas pienākumus. Ziedoņa muzeja komanda ik dienu līdzpārdzīvo par Ukrainas sabiedrību un kultūras mantojuma institūcijām, kuras šobrīd cīnās par savu nākotni.

Brīvdabas izstādes apmeklētājiem nav nepieciešams Covid-19 sertifikāts un Ziedoņa muzeja komanda aicina ciemoties muzeja pagalmā jebkurā brīdī dienas gaišajā laikā. Papildu informācija par muzeju un jauno izstādi iespējams atrast Imanta Ziedoņa muzeja sociālo tīklu profilos: FacebookInstagram un mājaslapā www.ziedonamuzejs.lv/

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja