Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Mākslai vajag telpu aicina turpināt diskusiju par valsts veidotu mūsdienu mākslas muzeju

Fonda Mākslai vajag telpu pārstāvji nosūtījuši vēstuli Latvijas Republikas kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kurā aicina atgriezties pie diskusijas par valsts veidotu mūsdienu mākslas muzeju, informēja fonda valdes locekle Katrīna Leiškalne.

Vēstulē tiek uzsvērts, ka privāta muzeja tapšana, ar kuru paredzēts aizstāt valstiski veidotu, plānotu un attīstītu laikmetīgās mākslas muzeja izveidi, nav un nevar būt pilnvērtīgs risinājums problēmai, ko Latvijas valsts ilglaicīgi ir ignorējusi. "Ir ļoti svarīgi apzināties, ka tikai valsts var sekmēt objektīvu un pilnvērtīgu mākslas saglabāšanas un publiskošanas procesu, kas nedrīkst būt atkarīgs no privātu investīciju piesaistes," norāda fonda pārstāvji.

Kā paskaidro fonda Mākslai vajag telpu valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns: "Valsts veidots muzejs nav tikai "sienas darbu izkāršanai". Tā galvenās funkcijas ir kvalitatīvi dokumentēt visu XX gadsimta pēckara periodu Latvijas mākslā, Latvijas mākslas profesionāļu vadībā veidot konceptuāli pārdomātu mākslas darbu kolekciju, kā arī radīt piemērotu vidi mākslas procesa attīstībai valstī. Bez šo nosacījumu izpildes nav iedomājama pilnvērtīga Latvijas iekļaušanās Eiropas un pasaules mākslas procesos."

Fonda Mākslai vajag telpu pārstāvji savā vēstulē norāda, ka mūsdienu kultūras procesu apzināšana nevar aprobežoties ar fragmentārām iniciatīvām, piemēram, Mākslinieku savienības veidoto "muzeju", – ēka 11. novembra krastmalā nedz tehniski, nedz funkcionāli nav piemērota elementārām muzeja pamatvajadzībām. "Mūsdienu mākslas muzejam ir jākļūst par organisku Nacionālā mākslas muzeja daļu un jātiek iekārtotam mūsdienīga muzeja funkcijām un misijai atbilstošā namā," norāda Mākslai vajag telpu. "Ideja par Rīgas Tehniskās universitātes ēkas (Kaļķu ielā 1) pārveidi muzeja vajadzībām, ļautu izveidot lieliski pieejamu muzeju, integrējot to viduslaiku, pēckara laika un mūsdienu arhitektūrā." Ēka ideāli atbilstot muzeja vajadzībām, tā atrodas Vecrīgas centrālajā daļā ar skatu uz Daugavu, Vecrīgas vēsturisko apbūvi un Strēlnieku laukumu; muzejs un Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka varētu veidot sabiedriski nozīmīgu ēku pilsētbūvniecisku ansambli.

Vēstuli parakstījuši vairāki Latvijas mākslinieki - Džemma Skulme, Miķelis Fišers, Katrīna Neiburga, Vija Zariņa, Kristaps Ģelzis, Ritums Ivanovs, Aigars Bikše un citi -, mākslas vēsturnieki un zinātnieki - Laima Slava, Daiga Rudzāte, Ieva Kalniņa, Anda Treija, Inga Šteimane -, kā arī mākslas galeriju īpašnieki, kolekcionāri un citi šīs nozares profesionāļi.

Pilns vēstules teksts pieejams šeit: http://goo.gl/QG7O97

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja