Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Positivus būs skatāma fonda Mākslai vajag telpu instalācija Visas Stankēviča līnijas

Fonds Mākslai vajag telpu no 26. jūlija līdz 27. jūlijam pirmo reizi piedalīsies festivalā Positivus, un piedāvās apmeklētājiem aplūkot instalāciju Visas Stankēviča līnijas, kas tapusi Latvijas Mākslas akadēmijas simtgadei (LMA) veltītajā izstāžu ciklā LMA100, informēja fonda vadītāja Katrīna Jaunupe.

Mākslinieki Rūta Briede, Evija Pintāne, Svens Neilands un Anna Zvaigzne radīja māksliniecisku interpretāciju par mākslinieku Aleksandru Stankēviču ar nosaukumu Visas Stankēviča līnijas, telpiski interpretējot Stankēviča devumu grafikā, ilustrācijā, karikatūrā un glezniecībā.

Scenogrāfiskā instalācija Visas Stankēviča līnijas ir mākslinieku redzējums par Stankēviča kaleidaskopisko māksliniecisko mantojumu. Mākslinieka fenomens izpaužas viņa daudzpusībā, kas kā dimants nezaudē kvalitāti nevienā no šķautnēm. Instalācija ir veidota kā labirints, katrā no labirinta telpām atklājot līniju rakstus, ritmus, kas atvasināti no Aleksandra Stankēviča nozīmīgākajiem darbiem dizainā, ilustrācijā, glezniecībā un karikatūrā. Labirinta telpu tīklojums atgādina nosacītu bišu šūnu ornamentu, veidojot atsauci gan par mākslinieka darba spējām, gan par leģendāro bilžu grāmatas sērijas Bitīte logotipu.

Fonda Mākslai vajag telpu vadītāja Katrīna Jaunupe par šīs instalācijas novietošanu festivāla Postivus teritorijā, izsakās šādi: “Šī instalācija, ko veidojuši četri mākslinieki – Rūta Briede, Evija Pintāne, Svens Neilands un Anna Zvaigzne – patiešām ir māksliniecisks piedzīvojums, kas, manuprāt, tik ļoti sasaucas ar festivāla Positivus vieglo garu. Labirintā redzamās līnijas veido dažādus ritmus – tieši tāpat kā tik dažādus mūzikas ritmus mēs varam klausīties festivālā. Katrā telpā ir pavisam cits svītru ritms, un domāju, ka ikviens spēs atrast sev tīkamāko. Un neliegsimies, ka Visas Stankēviča līnijas melnbaltā instalācija ir ārkārtīgi skaista un ļoti pateicīga, lai veidotu skaistus  instragrammīgus uzņēmumus. Šī intstalācija izpelnījās īpašu uzmanību sociālajos tīklos jau esot MVT Vasaras mājā un ticu, ka tā atradīs jaunus pielūdzējus arī festivālā. Mākslinieki ir paveikuši fantastisku darbu.”

Tomēr neskatoties uz to, ka instalācija ir ļoti pievilcīga, tā ietver izglītojošu funkciju, pastāstot plašākai sabiedrībai par mākslinieku Aleksandru Stankēviču, kas, iespējams, daudziem ir gandrīz nezināms.

Rūta Briede ir Latvijā un pasaulē atzīta ilustratore, leļļu māksliniece un grāmatu autore, pasniedz arī ilustrāciju LMA Grafikas katedrā. Viņas pirmā bilžu grāmata Kaiju karalienes noslēpums 2017. gadā saņēmusi Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu un ir izdota vairākās pasaules valstīs. Paralēli spilgtai autores un ilustratores karjerai, Rūta Briede attīstījusi sev raksturīgu ģeometrisku formas stilizāciju, kuru realizē dažādās grafikas tehnikās, tušas un flomāsteru zīmējumā. Savos zīmējumos un stāstos Rūta tiecas pēc tēlainības, ko skatītājam vai lasītājam nereti atklāj ar sev raksturīgu humora un ironijas izjūtu.

Evija Pintāne Latvijas mākslas pasaulē pieteikusi sevi kā talantīgu scenogrāfi un kostīmu mākslinieci, kas sadarbojas ar režisoriem nozīmīgākajos Latvijas teātros, veido izstāžu iekārtojumus un pilda mākslinieces pienākumus strādājot kino jomā. Šobrīd Evija Pintāne studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras maģistra programmā, kur izceļas ar jūtīgu, neparastu skatījumu uz grafikas mākslu, apvienojot savos darbos konceptuālu un poētisku pieeju. Jaunā māksliniece īpaši pievēršas dabas tēmai un cilvēka mijiedarbībai ar dabu, pētot to caur savdabīgiem skatupunktiem. Vārdos nepateikto Evija atklāj niansētos līniju ritmos, uzstādot pati sev arvien jaunus, sarežģītus un intriģējošus uzdevumus, kuru atrisinājumi kļūst par pārsteidzošu piedzīvojumu skatītājam.

Svens Neilands ir viens no tiem Latvijas jaunās paaudzes māksliniekiem, kas ir apveltīts ar asu mākslinieka prātu, spējot idejas uzburt šķietami no nekā. Vienlaikus, Svens ir izcils zīmētājs, kuram nav neuzzīmējamu lietu un neatrisināmu tēmu. Mākslinieks nebaidās ne no liela formāta darbiem, ne miniatūrām, darbos saglabājot idejas intensitāti un skaidrību. Svena īpatnā krāsu izjūta aplūkojama BIKIBUKA sērijas grāmatiņā Nr. 91 Sapņu burvis, kur Friča Bārdas vēstījums atklāts savdabīgā stilistikā, līniju ritmus kombinējot ar vijīgas formas laukumiem.

Anna Zvaigzne, beidzot LMA, izveidoja vērienīgu, monolītu sietspiedes darbu sēriju, kurai par iedvesmu ņemts skandināvu Jantes (Janteloven, dāņu) likumu kopums par savstarpējo vienlīdzību sabiedrībā: “You are not to think you're anyone special or that you're better than us.”(Tev nebūs domāt, ka esi kas īpašs vai, ka esi labāks par mums) Šis citāts spligti raksturo arī Annas personību un grafisko rokrakstu, kas tiecas pēc formas skaidrības, līnijas tīrības un izteiksmīgas krāsu laukumu attiecību saspēles. Māksliniece ir ilustrējusi dzejas bilžu grāmatas sērijas BIKIBUKU Nr. 89, veidojot lakoniskas, bet spēcīgas ilustrācijas Ingas Gailes dzejolim Emīli, Emīli.  Anna Zvaigzne strādā LMA Grafikas katedrā un, vadot radošus projektus, palīdz studentu un pasniedzēju saimei uzturēt neizsīkstošu tiekšanos pēc jaunām idejām mācību procesā.

 

Top komentāri

.
.
Arī šeit savi smērējumi un krāmi jāeksponē! Lai gan, cilvēkiem esot narkotiku un alkohola iespaidā nekāda normālā māksla nav vajadzīga. Tā ka varētu būt pareizā mērķauditorija. Ieteikums tikai šitos sūdus pēc festiņa- pritona vest pa taisno uz izgāztuvi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja