Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Totaldobže aicina uz laikmetīgās mākslas izstādi Melnais Caurums Rīgā

No 29. decembra līdz 18. janvārim Tallinas ielā 6, Rīgā notiks starpdisciplināra laikmetīgās mākslas izstāde Melnais Caurums Rīgā, informēja mākslas centra Totaldobže pārstāvis Kaspars Lielgalvis.

Izstādē piedalās mākslinieki Inga Erdmane, Anda Lāce, Kaspars Lielgalvis, Laura Prikule un Eva Vēvere. Izstādi organizē Totaldobže mākslas centrs, kurators – Kaspars Lielgalvis.

Totaldobže mākslas centrs 2010. gadā aizsāka organizēt eksperimentālus pasākumus, kuros aicināja māksliniekus no dažādām nozarēm un jomām, nebaidoties kļūdīties, izmēģināt sev neierastus izteiksmes veidus un radošu sadarbību ar citu jomu pārstāvjiem, lai ārpus ierastās komforta zonas atklātu jaunas idejas jauniem starpdisciplināriem mākslas darbiem. Līdz šim, kopīgi ar citām institūcijām un dažādiem vietējiem un ārvalstu māksliniekiem, komponistiem, laikmetīgās dejas horeogrāfiem un teātra režisori, ir noorganizētas 9 radošās darbnīcas un vairāk nekā 30 kombinētās performances, koncerti un izstādes, kas, norises un rezultātu neprognozējamības dēļ, ieguva vienotu nosaukumu Melnie Caurumi. Šodien Melnie Caurumi ir kļuvuši par Totaldobže mākslas centra darbības centrālo asi

Šoreiz Melnajā Caurumā – izstādē, iekļautas dažas, iepriekšējo Melno Caurumu radošajās darbnīcās vai to iespaidā radītas, idejas, mākslas darbi un projekti, ko ir atlasījuši pieci mākslinieki – Inga Erdmane, Anda Lāce, Kaspars Lielgalvis, Laura Prikule un Eva Vēvere, izejot no savas personīgās pieredzes, kas iegūta piedaloties Melno Caurumo radošajās darbnīcās.

Vienā no pirmajiem Melnajiem Caurumiem, kas notika Totaldobže mākslas centra telpās VEF teritorijā 2013. gadā, piedalījās māksliniece Eva Vēvere, komponists Platons Buravickis un dejotāja Elena Jacinta, moderatores – somu horeogrāfes Favelas Veras Ortis vadībā. Pēc šīs triju nedēļu ilgās sadarbības, Eva Vēvere ir  turpinājusi sadarboties arī ar citiem laikmetīgās dejas un mūzikas pārstāvjiem.

Nākamajā Melnā Cauruma radošajā darbnīcā, tur pat VEF teritorijā, radošu sadarbību izmēģināja māksliniece Anda Lāce un, toreiz vēl tikko studijas Latvijas Mūzikas akadēmijā uzsākusī, topošā komponiste Evija Skuķe. Darbnīcas moderators bija pavisam citas paaudzes un skolas pārstāvis – komponists Ričards Kamerons-Volfs, kurš, pateicoties ASV vēstniecības Latvijā atbalstam, bija sadarbojies ar Totaldobže mākslas centru jau iepriekš.

2014. gadā Melnajā Caurumā pirmo reizi nokļuva māksliniece Laura Prikule. Šī radošā darbnīca tika organizēta Igaunijā, Totaldobže mākslas centram uzsākot sadarbību ar mākslinieku rezidenci MoKs Mostē. Jau pēc 6 mēnešiem Laura Prikule piedalījās vēl vienā Melnajā Caurumā, kas tika organizēts sadarbībā ar jau citu mākslas rezidenci, no Latvijas diametrāli pretējā virzienā – Spānijā. “Spānijas” Melnajā Caurumā Laura Prikule uzsāka ilgstošu radošo sadarbību ar pašmāju elektroniskās mūzikas guru – Andri Indānu (Gas of Latvia).

Savukārt Melno Caurumu veidotājs mākslinieks Kaspars Lielgalvis, moderējot nākamo Melno Caurumu mākslas rezidencē MoKs, 2015. gadā, kopīgi ar vienu no šīs darbnīcas dalībniecēm – komponisti Lindu Leimani, neapzināti aizsāka veidot apjomīgu starpdisciplināru mākslas darbu, kas vēl joprojām tiek attīstīts, un kura gala rezultāts vēl nav zināms.

Bet trešajā Melnajā Caurumā Igaunijā 2016. gadā piedalījās māksliniece Inga Erdmane, aizsākot produktīvu radošo sadarbību ar Nīderlandes mākslinieku Edu Shautenu. Arī šovasar abiem māksliniekiem bija iespēja to turpināt vēl vienā Melnajā CaurumāKarostaWaterTowerProject, ko organizēt bijušajā ūdenstornī Karostā (Liepājā) bija uzaicināts jau triju Melno Caurumu dalībnieks Eds Shautens.

Izstāde būs atvērta katru dienu no plkst. 13 līdz 19, izņemot svētdienas un pirmdienas. Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja