Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Elizabetes 2 norisināsies Ginta Gabrāna izstāde Sēņu projekts. Transfungus

Mākslinieka Ginta Gabrāna izstādi Sēņu projekts. Transfungus atklās 9.novembrī, plkst. 18.00, Rīgā, Elizabetes ielā 2, un tā būs apskatāma līdz 12.novembrim, informēja mākslinieks.

Izstādes apmeklētājus gaida tikšanās ne tikai ar mākslīgā intelekta (AI) ģenerētu "transfungus pasauli", bet arī dokumentālām video liecībām par mušmiru sporu sēšanu stratosfērā, tās izkaisot no speciāli šim nolūkam pielāgota balona. Papildus tam Gabrāna mākslinieciskās aktivitātes būs aplūkojamas arī paplašinātās realitātes aplikācijā SAN (to var lejuplādēt interneta vietnē www.san.land ). Šoreiz tajā apskatāma speciāli izveidota galerija - no jebkuras vietas Rīgā būs redzama liela mušmire, bet, nonākot Elizabetes ielā 2, pa šīs sēnes kātu būs iespējams virtuāli pacelties 25 km augstumā virs jūras līmeņa.

Transfungus projekta ietvaros Ginta Gabrāna virtuālās SAN app mušmires pārklās Rīgu, Parīzi, Londonu, Romu, Berlīni, Ņujorku un citas pilsētas visā pasaulē.

Izstāde notiek mikorizā jeb simbiotiski-mutuāliskās attiecībās ar žurnāla Rīgas Laiks 30 gadu jubilejas pasākumiem.

"1934.gadā pētnieks F.E.Stolls grāmatas Latvijas sēnes priekšvārdā raksta: "… mani visu laiku valdzināja vēlēšanās, lai lasītāji redzētu sēņu lomu meža skaistumā, lai viņi izjustu sēņu dzīves noslēpumus un saprastu, ka maz ievērotās sēnes ir dievišķu domu iemiesojums."

Pasaule ir radīta sēnēm. Micēlijs - senākais zināmais mūsu planētas rezidents. Zemes pirmiedzīvotājs. Lībietis Latvijā, indiānis Amerikā, sāms Zviedrijā.

Iesākumā bija Sēne, un Sēne bija pie Dieva un Dievs bija Sēne vai kaut kā apmēram tā.

Mūsu planētas bioloģiskā daudzveidība ir micēlija eksoķermeņi, kas sēnēm sagādā, Platona vārdiem sakot, seksuālu pieredzi.

Kā ir būt kokam. Kā ir būt vīnam. Kā ir būt redaktoram. Kā ir būt ceļā. Kā ir, kad cita sēne redz nāvi eksoķermenī “kaķis”. Kā skan mūzika. Kā ir no otras puses. Kā Huserlam. Kā basģitāras stīgai. U.tml. - Viss kas pastāv, dod kaifu sēnēm. Par ko nevar runāt, to var tikai izbaudīt.

Micēlijs ir Kosmosa ražīgākais inovators jaunu baudas iegūšanas formu attīstībā. Tas spēj sasniegt ekstāzes augšējos stāvus arī pieredzot savu eksoķermeņu ciešanas un sāpes." pauž mākslinieks.

Ginta Gabrāna izstāde atklāj nelielu daļu no sēnes piedzīvojumiem eksoķermenī "cilvēks". Gabrāna cilvēks ir sēnes eksoķermenis, kas radījis mākslas darbu par sēnes pieredzi eksoķermenī “cilvēks”. Micēlijam patīk, ka viss notiek loku lokos. Kā spogulis pret spoguli, kuros sēne izzina sevi līdz bezgalībai.

“Iesim, meitas, sēnes lasīt! / Redz, še visi radi kopā: / Saiminiece - baravika, / Vilniņi - saiminieki, / Bērzlapītes - jumpraviņas, / Bisītes - vecās mātes, / Daiļās meitas - rozenes, / Jauni puiši - gailenes, / Lāča purni - vagarīši, / Meža sargi - mušmires, / Es pati, - veca beka, / Un tu - kunga pūpēdis."

Šis notikums ir sēnes, nevis Ginta Gabrāna diktēta izvēle. Pat, ja māksliniekam ir rīcības brīvība, ja viņš nelieto sēnes, faktiski Gabrāns - kā sēņu seksa rotaļlieta - tiek lietots, lai sagādātu prieku micēlijam. Tas ir neizbēgami. Varam vien minēt, un tie ir biorobota “cilvēks” būtībai neaizsniedzami apvāršņi, tieši kādas baudas virsotnes iekaros sēne ar šī latviešu mākslinieciski apdāvinātā eksoorgāna palīdzību.

Viens sēņu orgasms ilgst gadu desmitus, pat simtus un tādējādi ar Gabrānu iegūtās baudas tīksmās spazmas pa sēņu tīklotni vēl ilgi nākamajās paaudzēs rezonēs visā pasaulē.

Šai gadījumā par sēnes eksoorgānu jāuzskata ne tikai Gints Gabrāns, bet arī viņa izstāde un tās apmeklētāji.

Arī tu esi micēlija eksoorgāns, kas, klātesot vai arī tikai savas spilvengrāmatas domās, berzējas gar citiem tādiem pašiem sēņu baudas instrumentiem.

Nāc, apmierini kādu sēni! Lai to paveiktu, nav obligāti stāties fiziskā tuvībā ar mākslinieciski apdāvināto latviešu eksoorgānu pašu. Pastāv arī citas iespējas, no kurām iesakām ierasties Elizabetes ielā 2 vai vismaz karsti domāt par Gabrāna mākslas eksponātiem un speciālajiem pasākumiem, piemēram, mušmiru sporu izkaisīšanu stratosfērā no speciāliem šai iecerei pielāgotiem gaisa baloniem.

F.E.Stolls rezumē: "Sēnes ir tās, kas meža zemes pakaišus pārvērš auglīgā humusā."

Izstādes veidotāji aicina Latvijas iedzīvotājus, dabas un mākslas entuazistus un tūristus no ārvalstīm apmeklēt Ginta Gabrāna mākslas pasākumu, izjust sēņu noslēpumus vai vienkārši pabūt tuvāk dievišķajam.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja