Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Galerijā Daugava būs skatāma Vijas Zariņas personālizstāde Ainavas kods

Galerijā Daugava no 8. novembra līdz 20. decembrim būs skatāma Vijas Zariņas personālizstāde Ainavas kods, kur māksliniece turpina savas pēdējo desmitgades mākslas tēmas – ainavas - interpretāciju.

Ekspozīciju veido mākslinieces šī gada darbi, priekšplānā izvirzoties aramzemes motīvam. "Gribas to dēvēt par unikālu tēmas pieteikumu mūsdienu latviešu nozīmīgo ainavu gleznotāju plejādē, kas katrs savā veidā ar ainavas žanra palīdzību vizualizē nacionālās identitātes kodu," pauž izstādes veidotāji.

"Vijas Zariņas mākslā ainava tiek abstrahēta no konkrētas vietas, taču plašais panorāmiskais tēlojums un specifiskais kolorīts nešaubīgi liek to identificēt kā Latvijai piederīgu, kas katram skatītājam atsauc atmiņā redzētas ainas. Mākslinieces ainavas interpretāciju gribas dēvēt par laikmetīgu nacionālas ainavas tēmas risinājumu, kur tīru krāsu radītas plaknes vibrācijas un lakoniski akcenti distancējas no romantisku jūtu pārņemta dabas mīļotāja izjūtām, uzrunājot modernu cilvēku, kas jūtas organiski dabā, taču neaizmirst par savu urbāno dzīves daļu. Tādā veidā māksliniece piedāvā laikabiedriem identificēties ar Latvijai tik nozīmīgu mākslas tēmu, kur laikmetīgas interpretācijas dabiski rezonē ar mūsdienu dzīves ritmu. Darbiem raksturīgs specifisks diskrētums, kas tik ļoti raksturīgs mūsdienu sabiedrībai. Vijas Zariņas gleznotās ainavas ir noskaņu piestrāvotas, tām piemīt tikai māksliniecei raksturīgs kolorīts un tehniska virtuozitāte, kas atšķirt to citiem un akcentē mākslinieces individualitāti,"raksta mākslas zinātniece Diāna Barčevska.

Vija Zariņa: "Es šajā izstādē joprojām iedvesmu smeļos dabā. Es dabu nenogleznoju tiešā veidā, bet rekonstruēju sajūtu par redzēto un izjusto. Uzmanības centrā joprojām Latvijas ainava ar tās tālēm plašo, horizontu, laukiem, pļavām un aramzemi. Gribu to uzgleznot tik skaidri, vienkārši, saprotami, kodolīgi un emocionāli kā tautas dziesmu. Manas gleznas ir veidotas eļļas tehnikā uz audekla."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja